- Jeg fikk gåsehud da jeg så bildet

Utviklingsminister Heikki Holmås viste fram det sterke bildet av de omfavnende ofrene i ruinene etter bygningskollapsen i Bangladesh under et møte med klesbransjen tirsdag.

Av STIAN EISENTRÄGER

- Den første tanken som slår meg når jeg ser bildet er hvor fantastisk vakre mennesker er, og hvor forferdelig en slik katastrofe som bygningskollapsen i Bangladesh er. Jeg fikk frysninger og gåsehud da jeg så bildet, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) til minMote.

Sammen med forbrukerminister Inga Marte Torkildsen (SV) møtte han tirsdag representanter for tekstilbransjen i Norge for å utfordre til mer åpenhet og diskutere hvordan åpne leverandørlister kan sikre rettigheter og en anstendig lønn for arbeidere i land som Bangladesh.

Også forbrukerministeren reagerer på det sterke bildet av de to ofrene for bygningskollapsen som ble funnet i ruinene, holdende rundt hverandre.

- Det å vise fram denne tragedien i all sin gru er viktig. Å bringe det nærmere og vise at dette er mennesker akkurat som oss. Hvordan ville vi ønske å bli behandlet dersom Norge var et fattig land? Vi er nødt til å se oss selv i andres sted, det er det solidaritet handler om, sier Torkildsen til minMote.

Milliardindustri

Norge importerer varer for rundt en milliard kroner i året fra Bangladesh, ifølge UD. Mye av dette er tekstiler. Forbrukerministeren mener norske forbrukere bryr seg om arbeidsforholdene til de som lager klærne.

- Norske forbrukere bryr seg om folk har en anstendig lønn til å leve av, og om de arbeider i fabrikker som er trygge. I dag har vi utfordret bransjen på mer åpenhet, sier forbrukerministeren.

Hun møtte bransjen også november og oppfordret da til mer åpenhet. Flere kleskjeder valgte etter møtet åpne sine leverandørlister. Dette berømmer ministeren.

- Det er en prisverdig beslutning at de undertegner avtalen, men det er fortsatt en vei å gå, sier Torkildsen til minMote.

Undertegnet avtale

Mandag ble det kjent at klesskjeden H&M har undertegnet en forpliktende avtale knyttet til tekstilindustrien i Bangladesh. Også Inditex, som eier kleskjeden Zara, og PVH, som fører merkene Tommy Hilfiger og Calvin Klein og det tyske merket Tchibo har undertegnet.

Avtalen innebærer uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger, offentliggjøring av kontrollresultater, utbedringer av farlige bygninger og styrking av brannvern.

Den inneholder også en garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter, som retten til å nekte å jobbe under farlige forhold, opplyser Framtiden i våre hender og Clean Clothes Campaign.

Avtalen er støttet av aktører innenfor fagbevegelse og frivillige organisasjoner som kjemper for arbeidernes rettigheter.

- Åpenheten er nå frivillig. Har regjeringen vurdert lovreguleringer?

- Det er nødvendig å jobbe i forhold til internasjonalt lovverk, hvor EU og WTO er viktige aktører. Vi må jobbe for å endre på systemet, sier Torkildsen til minMote.

- Riktig retning

De som deltok på møtet var overveiende enige om at man må jobbe for bedre arbeidsforhold for menneskene som jobber i tekstilbransjen i utviklingsland.

- Debatten er blitt flyttet flere hakk i riktig retning. Før holdt kleskjedene leverandørlistene tett til brystet og viste til at de måtte holdes hemmelige på grunn av konkurransehensyn. Man sa også at ansvaret for arbeidsforholdene lokalt kun var ansvaret til leverandørene og landets egne myndigheter. Nå snakker alle om behovet for åpenhet, og flere innser at også de som tjener penger på klær her hjemme har et ansvar, sier Holmås til minMote.

- Folk i Norge skal være trygge på at klærne de kjøper er produsert av mennesker som arbeider under sikre forhold og har en anstendig lønn, legger ministeren til.

Bangladesh har langt på vei lykkes i å nå FNs tusenårsmål. Landet har en voksende middelklasse, og åtte av ti som jobber i tekstilindustrien i Bangladesh er kvinner. Fremdeles er det stor forskjell på fattig og rik: Fire av ti må klare seg på bare sju-åtte kroner om dagen.

- Det er nok marginer i klesbransjen til å betale skikkelige lønninger til de som lager klærne, mener Holmås.

Ingen boikott

Om noen uker reiser utviklingsministeren til Bangladesh for selv å ta arbeidsforholdene ved tekstilfabrikker i øyensyn. Han vil også ta opp rettigheter og arbeidsvilkår med myndighetene i landet.

- Hvilken beskjed vil du gi til dem du møter?

- Beskjeden er tydelig: vi skal fortsette å kjøpe klær fra Bangladesh. Boikott, som enkelte har tatt til orde for, er uaktuelt. Vi vil være partnere for å utvikle tekstilindustrien i landet i riktig retning, sier Heikki Holmås til minMote.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Hvordan var din opplevelse i dag?