«Top Model»-jentene får krass kritikk av mannlig «kvinnemodell»

FEMININ: Andrej Pejic (til venstre) er mann, men opptrer som regel som kvinne på catwalken. I kveldens episode av «Top Model»deler han sine tips blant annet med Marlen Suzanne Signebøen Fjeldstad. Foto: Getty Images/All Over Press/TV 3
FEMININ: Andrej Pejic (til venstre) er mann, men opptrer som regel som kvinne på catwalken. I kveldens episode av «Top Model»deler han sine tips blant annet med Marlen Suzanne Signebøen Fjeldstad. Foto: Getty Images/All Over Press/TV 3

FHM pekte ut supermodellen Andrej Pejic (22) til en av verdens mest sexy kvinner -  før de fant ut at han var mann. Nå deler han sine beste tips og triks med de norske modellspirene i «Top Model».

Av SONIA HUANCA VOLD og MARTINE LUNDER

Pejic har de siste årene seilt opp som en av verdens mest ettertraktede modeller. I kveld dukker han opp som kritisk gjestedommer i andre episode av «Top Model» på TV 3.

Å posere foran kamera og på catwalken er nemlig noe Pejic har blitt godt vant med. Etter en turbulent barndom hvor han måtte flykte fra Bosnia Herzegovina til Serbia og senere Australia, skal han ha blitt oppdaget av en modellspeider som 17-åring. Deretter tok det ikke lang tid før karrieren skjøt fart - som «kvinnelig» modell.

Andrej Pejic gjør minst like mange modelljobber som kvinne som mann, noen ganger også for samme motehus. I 2011 gikk han for eksempel på catwalken for både kvinne- og herrekolleksjonen til Jean Paul Gaultier. Han har også posert som kvinne for en rekke motemagasiner, deriblant ELLE og Vogue.

LES OGSÅ:Tone og Tyra skal finne Norges nye supermodell

STORE OPPDRAGSGIVERE: Andrej Pejik har gjort stor suksess som kvinnelig modell. Her går han på catwalken for John Galliano og Jean Paul Gaultier. Foto: Getty Images/All Over Press
STORE OPPDRAGSGIVERE: Andrej Pejik har gjort stor suksess som kvinnelig modell. Her går han på catwalken for John Galliano og Jean Paul Gaultier. Foto: Getty Images/All Over Press

Mye å lære

Modellmamma Eivor Øvrebø i det norske modellbyrået Team Models mener jentene i programmet har mye å lære av den androgyne modellen.

- Klarer han å lære den gjengen å poser bedre enn det de har vist hittil så skal de være veldig glade, ler Øvrebø.

Pejic har også måttet tåle mye kritikk gjennom sin karriere. I 2011 hadde Pejic fått så mye oppmerksomhet at han havnet på mannebladet FHMs liste over verdens 100 mest sexy kvinner, stemt fram av leserne. Magasinet svarte med å referere til Pejic som «en ting», og avsluttet sin kommentar om modellen med «send spyposen». Senere trakk de listen og kom med en offentlig unnskyldning.

Øvrebø mener Pejik har startet en trend i motebransjen med å posere med langt, lyst hår og kvinneklær.

- Det finnes faktisk flere modeller som jobber som både menn og kvinner, men Andrej Pejic er den klart mest kjente. Han har et utseende som er veldig i tiden akkurat nå - motebransjen er lei av de klassiske skjønnhetene, og vil heller ha kvinner som ligner mer på menn. Det minner litt om den perioden da alle modellene skulle se ut som de var halvdopet på 1990-tallet, sier hun og fortsetter:

- Jeg får faktisk stadig henvendelser fra gutter som vil jobbe som jenter og motsatt, både fra inn- og utland. Vi må bare huske at dette er en trend som alt annet - snart er det en annen «look» som er etterspurt av motebransjen, tror hun.

KJENDISMODELL: Andrej er ikke bare synlig på catwalken, men er også en gjenganger på rød løper-tilstelninger. Foto: Getty Images All Over Press
KJENDISMODELL: Andrej er ikke bare synlig på catwalken, men er også en gjenganger på rød løper-tilstelninger. Foto: Getty Images All Over Press

- For «slutty»

I kveldens episode er Andrej Pejic gjestedommer sammen med det faste panelet med modellkollega Siri Tollrød, modellagent Donna Ioannou, fotograf Erik Asla og coach Jonas Hallberg. Pejic er ikke nådig når han skal bedømme bildene, hvor jentene har posert sammen med en slange. Blant annet mener han Marlen Suzanne Signebøen Fjeldstad er for «slutty», altså billig, på sitt bilde.

Marlen tar imidlertid den krasse tilbakemeldingen med stor ro.

- Det var så kult å få tilbakemelding fra Andrej, selv om han ikke digget meg så gjorde det ingenting. Jeg skulle selvsagt ønske at en så stor modell likte det jeg gjorde, men jeg klarte ikke å fokusere på at han kalte meg «slutty» - jeg var bare starstruck og synes det var kult å få snakke med ham etter opptak, sier hun til minMote.

DRISTIG: Sunniva Pedersen brast i gråt da hun måtte klippe seg kort. Foto: TV 3
DRISTIG: Sunniva Pedersen brast i gråt da hun måtte klippe seg kort. Foto: TV 3Erik Asla

Trodde han var kvinne

Sunniva Pedersen (19) måtte også tåle kritikk fra den internasjonale supermodellen. Hun forteller at de ikke visste at det var en mann som skulle bedømme dem før han åpnet munnen.

- Det var veldig stort å få møte ham – han er jo en internasjonal stjerne. Mange av oss visste ikke at han var mann – vi la bare merke til at det var noe rart med stemmen. Hadde han ikke hatt den mørke stemmen hadde det vært umulig å se at han ikke er kvinne, han er jo så vakker, sier hun.

Pedersen har flere tunge øyeblikk i løpet av episoden, blant annet da hun må klippe av seg den lange manken. Derfor sved ikke kritikken fra Pecjik så mye.

- Han sa jeg myste litt for mye med øynene. Mysing kan være bra, men tydeligvis ikke så mye. Jeg fikk mer kjeft av de andre dommerne som mente jeg hadde reagert barnslig da jeg måtte klippe håret kort. Jeg forstår at de reagerer, men jeg hadde reagert på akkurat samme måte igjen – jeg føler meg ikke fin med kort hår.

Hvordan var din opplevelse i dag?