Motebloggere vil boikotte H&M etter nye avsløringer

To av Norges største motebloggere ber folk slutte å handle på H&M etter at en TV-kanal avslørte at arbeiderne som lager klærne kun får betalt 2-3 kroner i timen.

Lars Joakim Skarvøy
Publisert:

To av Norges største motebloggere ber folk slutte å handle på H&M etter at en TV-kanal avslørte at arbeiderne som lager klærne kun får betalt 2-3 kroner i timen.

I dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på svensk TV4 ble det avslørt at klesgigantens leverandører i Kambodsja betaler luselønn til sine arbeidere.

Ifølge TV4 ligger lønningene på to-tre kroner timen og rundt 450 kroner i måneden. Den månedslønnen forutsetter at en arbeider jobber 70 timer i uken.

Til sammenligning er gjennomsnittligg arbeidstid i Norge 37,5 timer i uken.

Se video:

- Boikott H&M

Flere tekstilarbeidere forteller i dokumentaren at de må ta opp lån med renter for å få kjøpt seg nok mat til å leve av.

To av Norges største motebloggere går nå ut og tar sterk avstand fra klesgiganten.

- Folk bør boikotte H&M. Jeg kommer i hvert fall ikke til å shoppe der igjen før de sørger for at de som lager klærne får skikkelig lønn til å leve av. Det er ikke sånn som dette det skal være, sier blogger Ulrikke Lund.

Hun sier hun har tenkt på hvordan arbeidsforholdene er for de som lager klærne hun kjøper.

- Jeg har selvfølgelig tenkt på det. De fleste har vel det i bakhodet nå om dagen. Det er derfor det også er litt skummelt å handle i kjedebutikker, fordi du aldri vet hvordan varene er produsert.

- Hvorfor handlet du på H&M hvis du var i tvil?

- At det var så ille som det som sies i tv-dokumentaren trodde jeg ikke. Jeg trodde alt var i orden nå etter at det var bråk sist om dette. Jeg trodde alt var fikset og ok, sier Lund.

Blir trist

Hun får støtte av Elise Gabrielsen, som står bak bloggen «Livingdoll».

- At en så stor kjede aksepterer at folk behandles på denne måten er utrolig skuffende og forferdelig å høre. Jeg blir lei meg. H&M er et stort selskap som samarbeider med de største designerne i verden. De burde vite mye bedre enn dette.

- Handler du selv på H&M?

- Jeg handler ikke så mye der. Men jeg har ikke lyst til å kjøpe klær der nå lenger. Det har jeg ikke samvittighet til. Jeg synes heller ingen andre bør handle der, sier Gabrielsen.

minMote ba også om et intervju med vinneren av Vixen Blog Awards i fjor, Camilla Pihl. Pihl ville ikke stille til intervju om H&M-avsløringen.

H&Ms ansvar

Det gjør derimot faglig rådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender. Hun mener klesgiganten bidrar til brudd på menneskerettighetene.

- Lønnen disse arbeiderne får er fullstendig uanstendig og gjør ikke at folk kan leve humane liv. Det sier seg selv at 2-3 kroner i timen ikke gjør at hverdagen går rundt for arbeiderne. Dette er helt i strid med menneskerettighetene og det er H&Ms ansvar å sikre en levelig lønn i leverandørkjeden.

- Bryter H&M menneskerettighetene?

- De bidrar i alle fall til at rettighetene brytes, sier Leffler.

Leffler sier hun mener årsaken til at avsløringen om de lave lønningene først kommer nå er at kleskjedene er gode på å skjule sine spor.

- Selskapene er gode til å unnlate å fortelle sannheten når de snakker om arbeidsforhold og lønn i disse landene. I tillegg er dette forhold som skjer langt unna her vi bor. Blir ikke historiene til disse arbeiderne fortalt, så er det ikke noe vi får høre om her hjemme heller, sier hun.

Lave lønninger

Særlig Bangladesh er et problemland når det kommer til lave lønninger, sier Leffler.

- Vi er veldig godt kjent med at arbeidsforhold og særlig lønninger er svært lave i produksjonsland som Kina og Thailand. Det er lave lønninger overalt, men Kambodsja og Bangladesh ligger i bunnsjiktet. Det er et kjent problem. Også for H&M, sier Carin Leffler.

Hun sier Framtiden i våre hender er glade for at bloggerne reagerer så kraftig.

- Det er en god ryggmargsrefleks at de mener slike forhold på andre siden av jorden er uakseptable. Det er flott at de reagerer og lar sin stemme bli hørt, sier Leffler.

H&Ms toppsjef Karl-Johan Persson mener at programmet gir et feilaktig bilde av at H&M er imot arbeidernes krav om høyere lønninger.

– Vi lærer arbeidere hvordan de skal drive lønnsforhandlinger med arbeidsgiverne. Vi ønsker at alle arbeiderne får mer betalt, og det er derfor vi presser politikerne til å øke minimumslønnen slik at man kan leve på den, sier Persson til Expressen.

I dokumentaren sier han også at forholdene kan bli bedre.

– Men det handler om hele landets konkurransekraft. Det beste man kan gjøre, er å kjøpe fra landet, sier Persson, som mener at situasjonen ville vært mye verre hvis H&M ikke produserte klær i Kambodsja.

Publisert: