Norske kjendiskvinner trosser legens advarsler

Norske kjendiskvinner bruker gjerne høye hæler i hverdagen. Dette til tross for at det kan få alvorlige følger.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Pumps, sandaler og støvletter med hæler mellom 12 og 15 centimeter sees på kvinner til hverdags. Flere og flere britiske kvinner opererer seg for å passe inn i de smale skoene, og her hjemme trosser kvinner legenes advarsler om det skadelige fottøyet.

Blogger Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen begynte å bruke høye hæler allerede som 16-åring.

– Jeg tenker ikke så mye på at bruken av høyhælte sko kan få følger. Jeg føler meg best i høyhælte sko, sier Berg og legger til:

– Jeg sitter mye stille i jobben og kan derfor bruke høye hæler i hverdagen. Jeg varier mellom 6 og 12 centimeter. I helgen testet jeg et par sko med 16 centimeter hæl. Det var helt forferdelig.

LES OGSÅ: I sminkepungen til Mona Grudt

I følge Dr. Kveim er bruken av høye hæler svært unaturlig for mennskekroppen.

– Vekten forskyves fremover og belaster særlig forfoten mye mer enn den er innrettet på fra naturens side. Dette kan føre til belastningsskader og feilstilte tær. I tillegg kommer de akutte plagene som inntreffer med det samme, som smerter i foten. Plagene kan forbygges ved noe så lite spennende som sunne sko, har Dr. Kveim tidligere uttalt til minMote.

Caroline fortrekker sko med innebygd platå i front. Platåen tar av for litt av trykket tåballene utsettes for, og bloggeren har flere knep hun tar i bruk for å holde ut med hælene.

– Jeg kjøper som regel også skoene mine et nummer for store, siden føttene gjerne hovner opp i løpet av dagen. Det hender også at jeg bruker innlegg i skoene. Ellers forsøker jeg å pleie føttene mine med fotbad og -maske.

Signy Fardal, redaktør i motemagasinet Elle, trosser også legens anbefalinger.

– Jeg bruker bare høyhælte sko og får vondt føttene av å bruke lave varianter, forteller Fardal til minMote, og legger til:

– Før jeg går til innkjøp av et nytt par, tester jeg skoene ordentlig i butikken, men det har vist seg at skoene sjelden er like gode når man får gått med dem ordentlig. Jeg sørger derfor for å alltid å være i nærheten av et sted jeg kan sette meg ned.

Pia Haraldsen, som i helgen ankom Gullrutens røde løper i 12 cm høye hæler, bruker gjerne skyhøye sko ved festlige anledninger.

– I hverdagen bruker jeg mest kilehæl - for i tillegg til å være fint er det også mest behaglig, sier Haraldsen og innrømmer at hun har et par hæler på 15 centimer i garderoben.

– Jeg har ingen problemer med å gå med høye hæler i noen timer, men jeg lytter til kroppens kroppens signaler. Har jeg vondt i føttene går jeg for lave sko.

Haraldsen håper den høy hælte skotrenden ikke øker.

– Hæler gir meg bedre holdning og jeg synes ofte kjoler og skjørt i kombinasjon med høye sko er finest, men jeg vil ikke at trendene skal bli noe særlig høyere. Jeg vil jo ikke rage over alle guttene, avslutter hun.

LES OGSÅ: Usikker på 17. mai-antrekket? Her er tre antrekk på budsjett

LES OGSÅ: Mette-Marit snek seg rundt på kjendisfest

Publisert: