Dette er 90-talls plaggene som gjør comeback

1990-tallets trender er på full vei tilbake og vil ifølge ekspertene dominere motebildet i 2012. Her er 90-talls plaggene du bør sikre deg på nyåret.

Isabelle Ringnes
Publisert:

De fleste av oss husker tilbake til den tiden da vi ikke forlot hjemmet uten Buffalo-sko på beina og neonfargede Sefa-bukser. Likevel er det vel få av oss som har følt seg klare for å gjenskape tidsepoken.

Det vil si, helt til vi så musikkvideoen til Rihannas låt «We Found Love», som er stappfull av 90-tallsreferanser i moten. Ikke bare minner videoen om den definerende 90-tallsfilmen «Trainspotting».

Verdens største popstjerne basker seg i blekede jeansplagg, korte, avklippede t-skjorter, knestrømper og grungesexy outfts. For ikke å glemme videoens ravescener.

Moteredaktør i Cosmopolitan, Elisa Røtterud er blant ekspertene som er sikker på at vi vil få se mye til nøkkelplaggene fra tiåret i året som kommer.

Sammen med HENNE-sjef Laila Madsö har vi listet opp noen av de viktigste trendene du bør se opp for.

Men først, la oss ta en liten 1990-reprise i stikkordsform, delt inn i to hovedkategorier. La deg inspirere!

Grunge:Syreblekede jeans, flanellskjorter, matchende olajeans og jakke, oversized gensere, svarte skinnjakker, t-skjorter med trykk eller påskrift, ermløsekjoret mørke, kjoler med netting eller slør over silke/undertøyskjoler, mørke lepper og mye lipliner, cowboy støvler, fargede tights, blomsterkjoler, hodeskjerf og Dr.Martens.

Tenk Winona Ryder i «Reality Bites», Gwen Stefani, Kurt Cobain, Courtney Love, Johnny Depp, Kate Moss, Juliette Lewis, Oasis, Christian Slater og Prodigy.

Preppy/minimalistisk :Hviteblondedetaljer på topper og tights, pastellfarger, snekkerbukse, blomsterkjoler ala «Beverly Hills 90210», ermløse skjorter, silkekjoler med spaghettistropper, høye jeans med belte, bodyer - gjerne med blomstermønster og utringning. Korte skjørt med knestrømper - tenk filmen «Clueless», metalliske toner som isblå, grått og pudderosa, lange skjørt, midtskill og små spenner i ofte helt bleket blondt hår. Små korte hvite topper, platåsko, tøysko,

Stilikoner er Alicia Silverston, Sarah Michelle Gellar, Rob Lowe, Jennie Garth og Brian Austin Green fra«Beverly Hills 90210», Jennifer Aniston, Pamela Anderson, Spice Girls og Claire Danes.

I årets som kommer anbefaler moteeksperter minMotes lesere til å kaste seg på følgende trender.

Grunge-looken

Grungestilen ble tidsdefinerende takket være musikere som Kurt Cobain og hans kone Courtney Love, som ble verdens kjent for sin rufsete stil.

Og selv om grungen aldri helt har forsvunnet fra motebildet, vil den fungere i 2012 om du moderniserer den mot gotisk stil, slik vi har sett mye av i høst og vinter.

- Hullete strømpebukser, svart skinn og rock ’n roll følelse blir aldri feil enten det er på 90-tallet eller i 2012. Alexander Wang og Acnes MC-inspirerte over sized skinnvester er også typisk moderne grunge, sier Madsö i HENNE.

Plattform- og Buffalosko

Buffalo-skoene spredte seg som en moteepidemi blant unge norske jenter og gutter på 90-tallet. Den kommersielle høydepunktet kom mye takket være jentegruppa Spice Girls, som brukte skoene til en hver tid.

Det siste året har skoene dukket på svenske stjerner som Rebecca & Finoa, samt Robyn.

- Platform boots vil fortsette, men i en modernisert utgave av 90-tallets Buffalo sko, sier Madsö.

Fargede solbriller

Solbrillene skulle enten være store og svarte, eller uten innfatning med farget glass.

- De var populære på 90-tallet og er fortsatt fantastiske til å skjule sene nattetimer - og får deg til å se veldig glamorøs ut, sier Laila Madsö.

Lange skjørt/buksesjkørt

Bukseskjørtet er også blant trendene som vender tilbake, men i ny og moderne variant. Trenden, som bestod av et skjørt drapert over en jeans eller bukse, blomstret da Spice Girls jentene brukte kreasjonen hyppig i sine glansdager.

- I 2012 vil vi heller se play suits og jumpsuits og gjerne med vidde i beina. Også bukser med vidde og høyt liv blir en trend, men nå vil vidden i buksebeina bli enda mer ekstrem enn den var på 90-tallet, sier Madsø.

Også moteredaktør i Costume, Elisa Røtterud, har stor tro på den minimalistiske stilens gjenoppstandelse.

- Nude og transparente enkle kjoler og skjørt kommer til å bli en kjempe stor trend til sommeren. Helmut Lang og Calvin Klein har vært pionerer med sine enkle og vakre kjoler. Jeg gleder meg til å bruke lange transparente skjørt til singletter, helt uten smykker.

Elisa hevder den minimalistiske stilen kommer fra franske kvinner, som kler seg minimalistisk og chic.

-Den minimalistiske trenden er en reaksjon på at vi vil tilbake til naturen og ha det enkelt. Vi skal ikke bruke så mye make-up og se vanlige ut, mener Røtterud.

Badedrakt

Badedrakter og såkalte «monokinies» har vært en spirende trend de siste par årene, og følge moteredaktør i ELLE, Petra Middelthon, vil denne nittitallsmoten bli desto mer populær til sommeren.

Oversized dressjakker og skjorter uten ermer

Jenny Skavlan er blant de mange som har begynt å bruke ermløse skjorter, gjerne med detaljer. Hun bruker det privat, samt også i sin nye BikBok-kolleksjon, sammen med andre nittitallsinspirerte plagg.

Moteredaktøren bekrefter denne økende trenden.

- Oversized dressjakker og skjorter uten ermer var et it-plagg på nittitallet. De vil bli et dominerende plagg på nyåret, sier Middelthon.

Sporty-klær

Adidas trenden som blomstret for fullt med Sporty-Spice i Spice Girls er på vei tilbake i følge Elisa Røtterud.

- Jeg kommer til å bo i Adidas originals joggebuksen med de tre stripene på beinet. Den kommer tilbake for fullt. Jeg ser at mange av motehusene også tar inspirasjon fra sportsverden, slik Isabelle Marrant har gjort med joggeskoene sine. Allikevel tror jeg mange velger å gå tilbake til de originale kule sneakersene som Spice Girls brukte.

Røtterud hevder at sportstrenden også vil by på robuste glidelåser, og sterke farger som sitron gult og gressgrønnt til sommeren.

Leggvarmere og knestrømper

Ironisk nok var det tidligere «Spice Girls»medlem Victoria Beckham som ankom en oppsetning i Storbritannia iført leggvarmere i skinn tidligere i år, og skapte motefurore rundt antrekket.

Publisert: