Malin Kvande med i internasjonalt modelloppdrag: – Kjipt

NORSK MODELL: Malin Kvande. Foto: Julie Hrnčířová.

Det som kunne ha vært et høydepunkt i karrieren har ført til hodebry for den norske modellen Malin Kvande (27).

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Malin Kvande har jobbet som modell i rundt 13 år. Gjennom årene har hun gjort ulike kampanjer og fotoshoots, noen mer ettertraktede enn andre.

En av jobbene Kvande har gjort, har endt opp som en kampanje for det internasjonale sminkemerket Pat McGrath. Det som kunne ha vært et høydepunkt i karrieren, har nå ført til konflikt og hodebry.

Den britiske makeup-artisten Pat McGrath (50) står bak sminkemerket med samme navn. Hun er kalt verdens mest innflytelsesrike makeup-artist, og var i 2019 på Time Magazines «100 most influential people». Sminkemerket er et av verdens mest anerkjente, og var ifølge Womens Wear Daily verdt en milliard amerikanske dollar i 2018.
Kontrakten Kvande signerte med sminkemerket ga henne en utbetaling på 2000 dollar, eller om lag 19.000 kroner etter dagens kurs. Dette for at merket fritt skulle kan bruke bildene av henne til ubestemt tid uten videre kompensasjon.
Det får modellagent Amar Faiz til å se rødt.
– Dette er en milliontabbe som koster modellen dyrt, sier han.

MED MALINS ANSIKT: Dette er blant produktene hvor bildet av norske Malin Kvande er brukt. Foto: Skjermdump/Pat McGrath Instagram.

– Hårreisende

Kvande var tidligere signert med det norske modellbyrået Team Models, og Faiz mener byrået burde ha sørget for at Kvande fikk bedre betalt for jobben.
– Det jeg reagerer sterkt på er at hennes tidligere byrå Team har godkjent denne kontrakten. Hvordan kan de få en modell til å signere en rettigheter på livstid for denne kompensasjonen, spør han seg og legger til:
– Grunnen til at modeller har agenter, er for å ivareta modellens interesse. Det er det samme jenter får betalt for å gjøre en lookbook i Oslo, sier han.
– Har ikke også modellen et ansvar for å vite hva man skriver under på?
– Managementet skal lese og kjenne kontrakten. Det hun ikke vet er at hun skriver under på en kontrakt på livstid, med frie rettigheter. Hun har et ansvar for å lese kontrakten, men som modell har man har et management man stoler blindt på.

Bildene som er brukt av McGrath ble tatt av fotografen Desiree Mattsson, som er kjent for sine beauty-bilder. Bildene ble ifølge modellagent Faiz gjort som en testfotografering, og burde aldri vært videreformidlet til sminkemerket i utgangspunktet.
– Dette skjedde uten at Malin visste det. Når de kommer med en avtale, og byrået går med på å skrive denne kontrakten på 2000 dollar er det hårreisende. Nå er vi i kontakt med amerikanske advokater for å ta saken videre. Hun har blitt lurt, sier Faiz.

AGENT: Amar Faiz. Foto: Privat.

Vanskelig situasjon

Kvande, som nå studerer psykologi ved siden av jobben som modell, opplever situasjonen som «kjip og krevende».
– Det har vært og er en utrolig frustrerende situasjon, sier Kvande.
Selve fotograferingen ble gjennomført som en test, og ett år senere ble Kvande kontaktet av fotografen som ønsket å sende bildene til kosmetikkgiganten. Kvande svarte at hun var interessert, men at de trengte en ordentlig avtale.
Før en avtale var signert verserte det produkter med Malin Kvandes ansikt på. Det skal ifølge Faiz og Kvande ha tatt lang tid før en kontrakt ble foreslått. Allerede før hun signerte reagerte Kvande på summen som ble foreslått i kompensasjon.
– Jeg tenkte at det er byrået som vet best, og at de kjenner markedet, prisene og hvordan forhandle med kunder. Siden dette pågikk over så lang tid, og det plutselig ble hastverk, så signerte jeg. Jeg har oppdaget i ettertid at kontrakten jeg fikk var annerledes enn hva som først ble sagt. Avtalen var at de skulle bruke bildet i tre år, men i kontakten står at de eier bildet for evig og alltid, sier hun.
– Burde du ha sjekket kontrakten bedre før du signerte?

– Selvfølgelig har man alltid et ansvar når man signerer et dokument, men som sagt stolte jeg på byrået. Det ble fremstilt som at å signere kontrakten var den eneste muligheten for å få noen som helst form for kompensasjon for bildet. Produktene var allerede for salg i USA da vi fikk kontrakten, og der og da var bare jeg takknemlig for at byrået endelig hadde fikset det. I forkant av avtalen stilte jeg flere ganger spørsmål ved prisen Pat McGrath skulle betale, og da fikk jeg som svar fra byrået at det var det beste de kunne få til, sier Kvande.

MODELL: – Jeg har alltid vært fan av henne og looken hennes. Hun er som et kunstverk, og ikke den typiske «girl next door», sier agent Amar Faiz om modellen Malin Kvande. Foto: Julie Hrnčířová.

Bekrefter glipp

Team Models er et av Norges mest anerkjente modellbyråer. Sjef i byrået, Eivor Øvrebø, sier Kvande spurte om byråets hjelp for å få en kontrakt etter at sminkemerket ønsket å bruke bildet av henne.

– Jeg var i kontakt med Malin Kvande vedrørende denne saken, og hjalp henne med å fakturere for bildene som skulle brukes i to år. Kunden i New York sendte kontrakten via Team til Malin, og vi gikk igjennom den og signerte for at hun skulle få pengene sine. Dessverre så noterte hverken Malin eller vi oss en linje i kontrakten vedrørende fri bruk, sier Øvrebø.

– Er godtgjørelsen Kvande mottok for bildet god nok, og på et normalt nivå for denne typen rettigheter?

– Når det gjelder priser for bruk av bilder, har de fleste firmaer mening om hva de skal eller vil betale for bruk. Etter hva jeg husker, var bildene close up av munn og øyne, så ansiktet og gjenkjennelsen var ikke helt til stede, sier Øvrebø som er kjent som en av veteranene i bransjen.

MinMote har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med sminkemerket Pat McGrath og fotograf Desiree Mattsson.

Tenker på konsekvenser

Da Kvande fikk kontrakten skal hun ha blitt fortalt at bildene ville være god eksponering for henne.
– Jeg syns fremdeles at hele greia er kjip. Det ble sagt at det skulle være god eksponering for ukjent modell, men jeg har blitt fjernet fra alle krediteringer. Det er umulig å spore bildet tilbake til meg.

Nå tenker hun også på hva kontrakten kan ha kostet henne.
– Det var en liten utbetaling i utgangspunktet, men for sånne rettigheter er det latterlig. De har brukt bildet om og om igjen. Nylig så jeg det på et mobildeksel. Når man vet litt hvilke summer det opereres med er det litt bittert, sier hun og presiserer at dette er blitt en prinsippsak for henne.
For å få et bilde på summene det er snakk om at Kvande kan ha gått glipp av, har Faiz vært i kontakt med kolleger i både inn- og utland.
– Jeg har hentet inn priser fra amerikanske agenter, og betalingen for en sånn jobb kan være opp til flere millioner dollar for ettertraktede modeller til spesielle kampanjer. For «vanlige modeller», som vi kan kalle Malin i denne sammenhengen, burde betalingen ha vært minimum 250.000 dollar, sier Faiz.

Han tror og håper nå at billedbruken og kampanjen ikke vil få konsekvenser for Kvande som modell.

– Men nå blir hun brukt av et så stort merke, og det er en liten verden. Så det kan være at hun ikke får andre jobber på samme nivå på grunn av dette, sier han.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.