Nelly refses etter modell-utlysning
Nettbutikken Nelly sa de ville vise mangfold med gjennomsnittlige størrelser. – Latterlig, mener kroppspositivist som reagerer på utlysningen.
Nylig lanserte nettbutikken Nelly.com en modellkonkurranse hvor de etterlyser modeller med mangfold.
– Ideen om hva en modell er og hvordan de skal se ut forandrer seg hele tiden. I motebransjen har man mange fantastiske modeller i størrelsene 32-36, og de er overrepresentert hos byråene. Vi ønsker å vise våre klær ved hjelp av et stort spekter av kroppstyper, på den måten blir alle inkludert og inspirert, skriver de i konkurranseutlysningen og fortsetter:
– Men vi selger klær opptil størrelse 42!
I motebransjen er det ofte personer i størrelse 34 eller 36 som benyttes som modeller. Dette er også praksis hos nettbutikken som særlig retter seg mot unge kvinner og markedsfører seg selv via influencere.
Nettbutikken oppfordrer sine egne kunder til å søke slik at de kan representere alle stiler, størrelser, etnisiteter og personligheter i sine kampanjer.
– Når et klesmerke også bare «hurra for oss som fører størrelse 42!», da mener jeg at vi har tatt et steg tilbake, og ikke det etterlengtede, mangfoldige og kroppspositivistiske steget frem, skriver Carina Karlsen på sin Instagramprofil.
Flere kleskjeder opererer i dag med et dobbelt størrelsessystem, som innebærer at størrelse XS er 32-34, S er 36-38, M er 40–42 og L er 44–46.
Carina Elisabeth Carlsen står bak Instagram-kontoen «Fet men fattet» og reagerer på formuleringen i konkurransen.
Carlsen har sammen med Nastaran Marie Kowkabi har den siste tiden laget en kampanje hvor de ønsker at moteindustrien skal lage klær til de kroppene som finnes. Carlsen skriver at hun er bekymret for hvilke konsekvenser størrelsesjaget kan få.
– Det er latterlig at man presenterer at man selger størrelse 42 som en sensasjon, sier Carlsen til MinMote.
Såkalt formfulle modeller, på fagspråket kalt «plus size» eller «curvy», bruker ofte størrelse 42, noe som tilsvarer en helt gjennomsnittlig størrelse for norske kvinner. Carlsen understreker at hun synes det er kjempefint at Nelly ønsker mer mangfold blant sine modeller.
– Jeg håper bare at de ikke bare velger ut hvite jenter, men at de tar med transpersoner, folk med funksjonsnedsettelser, etnisitet og stiler, sier hun.
– Jeg håper Nelly følger samfunnet, og i 2018 innebærer det at mange måter å være seg selv på, legger hun til.
– Teksten ble justert
Linda Widengård er kommunikasjonsrådgiver i Nelly, og sier til MinMote at formuleringen i utlysningen ble feil.
– Vi har justert formuleringen senere i uken. Selvfølgelig har vi klær i større størrelser enn 42 og vi er lei oss for at det ble misforstått i vår kommunikasjon, sier Widengård til MinMote.
Nettbutikken har størrelser helt opp til 46 og at de til høsten vil utvide sortimentet med bukser i større størrelser. Widengård understreker også at alle kvinner er velkomne i konkurransen.
– Vi har fått mye positiv respons og engasjement fra målgruppen. Det har kommet inn 13.000 søknader fra kvinner i Skandinavia som vil være med på å forandre bildet av den tradisjonelle modellen, og det er fantastisk, sier Widengård.
Håper på endring
Modellagent Alexander Norheim har jobbet med flere anerkjente norske modeller. Han syns det er underlig at ikke Nelly, som selger klær til «kvinnen i gaten», ikke allerede benytter seg av modeller med mer mangfold.
– Alt er business og marketing i denne bransjen, så man må se på den med et kritisk blikk, men alt i alt er det et positivt tegn om merkene ønsker mer mangfold. Det som alltid skjer i bransjen er at man håper at det er en forandring, ikke bare en trend.
Han forteller at det å jobbe som «curvy»-modell har forandret seg stort de siste årene.
– Det var veldig vanskelig, og nesten bare aktuelt på det amerikanske markedet for inntil noen år siden. Vi har lagt merke til at det finnes en større etterspørsel etter curvymodeller nå, sier modellagenten.