Er panting av klær fremtiden i motebransjen?

INNFØRER PANTEORDNING: Nettbutikken Villoid, som holder til på Fornebu i Oslo, har stor tro på at panting av klær er fremtiden. Her er Sofia Bråthen (markedsfører og sosiale medier-ansvarlig), daglig leder Jeanette Dyhre Kvisvik og Thea Buurskov (lager-, logistikk- og panteansvarlig). Foto: Villoid

Med pant på klær kan plaggene få et lengre liv. Nå kaster flere seg på trenden.

Publisert:

Norge er det landet i verden med høyeste panteprosent av flasker, og nå ønsker gründeren av den norske nettbutikken Villoid å gjøre det samme med klær.

Vi driver med fashion, ikke fast fashion. Vi fører norske og skandinaviske merker som er litt dyrere enn kjedebutikkene, men ofte også har lenger levetid. Så derfor ønsker vi å utnytte den levetiden til det maksimale, som er bærekraftig og bidrar til en sirkulær økonomi, sier gründer og daglig leder Jeanette Dyhre Kvisvik.

Villoid selger både brukte og nye moteklær for kvinner. Dyhre Kvisvik forteller at de fikk panteideen da de kom over et tysk selskap som drev med panting av bøker.

– Da vi så nærmere på den forretningsmodellen så vi at dette var noe vi også kunne begynne med. En kunde kan kjøpe et plagg, også pante det når de har gått lei av plagget. Så får du 14–20 prosent panteverdi på neste plagg du kjøper i nettbutikken–på både brukt og nytt, forklarer hun.

Gründeren sier at målet er at bruktklærne etter hvert skal stå for en stor del av salget.

– Man kan ikke drive forretninger i 2020 uten å ta ansvar for bærekraft. Samtidig tror vi folk liker dette, og at det bidrar til at vi får lojale kunder. Vi tror dette er fremtiden og vi håper så mange som mulig begynner å pante klærne de kjøper.

KLÆR

Slik handler du mer bærekraftige klær

Ifølge Dagens Næringsliv har klesselskapet Villoid, som driver nettbutikken ved samme navn, tapt 12 millioner de siste tre årene. Men samtidig har omsetning skutt til værs, og selskapet har hatt en omsetningsvekst på 8000 prosent på tre år. Dyhre Kvisvik forteller at de opplever en rask vekst.

– Når vi vokser så fort føler vi et ansvar for å vokse på en bærekraftig måte, sier hun.

KLÆR

Slik gir du garderoben din en detox

– Grønn vekst

Per Espen Stoknes, førsteamanuensis på BI, har troen på konseptet med pant av klær.

– Det er dette vi mener med grønn vekst. Dette gir plagget lenger levetid og reduserer behovet for nye råvarer. Her kan man tjene mye penger, med mindre fysisk materiale. Denne løsningen er bra for både lommeboken og naturen, og den nye generasjonen er veldig åpne for slike løsninger, sier eksperten og legger til:

– Jeg tror slike forretningsmodeller vil true butikker som fremmer bruk- og kastkulturen de neste ti årene.

Har pantet klær i 12 år

Panting i klesbransjen er ikke noe nytt, og det er noe den norske sport- og turtøy-produsenten Stormberg har praktisert helt siden 2007. Ifølge butikkens nettside mottok de over 10.000 plagg til panting i 2017. Plaggene som blir pantet hos Stormberg blir donert rett til Fretex i Norge eller Røde Kors i Sverige og den som leverer plagget får en rabattkupong.

TAR IMOT GAMLE PLAGG: Stormberg har hatt en panteordning i 12 år. Foto: Stormberg.

Kjeden er glade for at flere nå kaster seg på en panteløsning.

– Mange bruker ikke klærne de kjøper lenge nok, og dessverre havner mye i restavfall. Da er det flott at flere legger til rette for at brukt tøy kan tas inn igjen, slik at de kan komme andre til nytte. Det er jo selvsagt viktig at plaggene som leveres til pant faktisk går til gjenbruk eller resirkuleres på en god måte, sier kommunikasjonssjef Ida Kristine Moe til MinMote.

KLÆR

Kaster du disse feil?

Hos Stormberg blir alle plagg levert med en pantelapp slik at kunden vet hvor mye man kan få igjen for plagget. Det som ikke selges videre hos Fretex går til humanitærhjelp eller resirkuleres.

– I disse dager jobber vi også med å få på plass en løsning for bruktsalg, og i løpet av få uker vil vi lansere muligheten til å kjøpe brukt turtøy i nettbutikken vår. Vi har også et spennende prosjekt på gang med reparasjon av panteplagg som vi enda ikke kan røpe for mye om, sier hun.

Innførte pant – ble suksess

Den siste tiden har flere butikker innført et pantekonsept. I Bergen har klesbutikken Infinity prøvd seg på en panteordning. De lanserte nylig konseptet Infinity Buy Back hvor kunder kan komme tilbake med plagg som de ikke bruker like mye som de hadde sett for seg, og få et gavekort i butikken. Plaggene som leveres inn selges på nytt til sterkt rabatterte priser hos Infinity på kjøpesentrene Galleriet og Lagunen, samt i nettbutikken.

Eiere og grunnleggere, Anita Lekven og Wibeke Nøss Rostrup, forklarer satsingen som at de ønsker å begrense overforbruk og gi plaggene nytt liv hos andre.

– Lanseringen var en stor suksess på fredag og vi ble utsolgt for alle second hand-varene med en gang, sier Lekven.

KLÆR

Slik tar du best vare på plaggene dine

De to har jobbet med ideen og utviklet konseptet i et halvt års tid, og er overveldet over responsen.

– Jeg hadde forventet litt mer kritiske spørsmål rundt det, men det har bare vært skikkelig gøy.

De to har foreløpig lagt seg på en linje hvor tanken er at de ikke skal tjene penger på second hand-biten i seg selv.

– For oss er dette er noe vi i første omgang vil gjøre for miljøet, for å følge trendene og ikke minst fordi vi også får lojale kunder, avslutter Lekven.

Da MinMote avslørte hvem som står bak Norges nye klesmerke, Ilag, kunne grunnleggeren fortelle at en panteordning skal være en naturlig del av merkets kretsløp.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: