Ung strikkebølge i Norge

Trond Solberg

Maskene faller og pinnene flyr veggimellom: En strikkebølge skyller inn over landet.

Av: SIRI EGGEN og HILDE KRISTINE MISJE

Glem alle ryktene om at strikking er forbeholdt de gamle. Nå har ungdommen blåst friskt liv i den eldgamle aktiviteten.

- Mitt inntrykk er at strikkebølgen i større grad også har inntatt byene. Nå ser man stadig flere unge, trendy mennesker som sitter hjemme og strikker om kveldene, sier minMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold.

Hun viser til sosiale medier, hvor bildene av hjemmestrikkede plagg går som en farsott.

Øker og øker

-Strikking er ikke lenger noe som oppleves som traust og gammeldags. Vi ser at strikkebølgen bare øker og øker, sier strikkeekspert Annemor Sundbø, og fortsetter:

- Folk tar frem strikketøyet på venteværelse, på busser og på tog, de blogger om det og utveksler strikketips på tvers av kontinenter. Sånn sett har det også fått en helt annen plass i offentligheten, sier Sundbø.

Flere av garnbutikkene VG har vært i kontakt med kan bekrefte at en ung strikkebølge har skylt inn over landet.

Flere yngre

- Vi merker helt klart at det er flere yngre kunder. De siste årene tror jeg gjennomsnittsalderen har sunket med i hvert fall ti år, sier butikkmedarbeider Emily Østby på Tjorven i Oslo.

I sommer ble årets store strikkesnakkis, «Skappel-genseren», lansert. Da datteren til Dorthe Skappel la ut oppskriften på bloggen sin i juni, gikk strikkelystne jenter nærmest av skaftet. Like etter var en ferdig startpakke til salgs på Skappelgenseren.no. Nå har nettbutikken til Skappels døtre, Maria og Marthe, utvidet sortimentet med en strikkejakke. Begge pakkene er midlertidig utsolgt i alle farger.

- Vi har sett en klar økning av studenter og yngre kunder de siste årene. Men etter at «Skappel-genseren» slo inn for fullt, har det vært helt vilt. Fordi det er en relativt enkel genser å strikke, tror jeg også den åpner veien inn i strikkeverden for en del yngre mennesker, sier butikkmedarbeider Eva Hammasvik hos Jens Hoff i Trondheim.

- Vi selger helt klart mest om høsten og om vinteren, så hvis du ser bort fra «Skappel-genseren», er årets sesong akkurat sparket i gang. Jeg har ikke sett noen klar økning av yngre kunder, men føler heller at de alltid har vært her, sier daglig leder Maud Eng hos Mauds Garn på Lillestrøm.

Grovstrikk-trend

Huanca Vold tror ikke at «Skappel-genseren» har skapt strikketrend i seg selv.

- Men den kom i tiden, og derfor gjør den det også veldig bra. Det er ikke et produkt som har skapt markedet, men et produkt markedet vil ha, mener moteeksperten.

Hun forteller videre at strikkbølgen er i takt med årets trendbilde: Også i år er grovstrikk en viktig ingrediens i høst- og vintermoten.

- Det skal gjerne se litt uflidd ut, og da er selvstrikk helt perfekt. Hvis du strikker genseren selv har du også noe som ikke alle andre har, samtidig som du er garantert god kvalitet, sier Huanca Vold.

Helsegevinst

Sundbø mener at strikking også har en helsemessig gevinst. Hun syns derfor det er gledelig at flere unge tar til strikkepinnene.

- Med strikketøyet i hendene kommer du i en slags balanse. Du får også muligheten til å være kreativ, med eller uten mønster. Strikketøyet kan også bidra til å døyve ensomhet, og selv når man strikker man ikke trenger, så føles det meningsfylt, sier strikkeeksperten.

Ikke sats for høyt

- Hva dette skal bli? Et pannebånd! Jeg har hørt det er viktig å ikke legge listen så høyt.

Trond Solberg

- Det er tross alt første gangen jeg strikker, smiler tyske Simona Preissinger (21), og smugkikker bort på strikketøyet til sin kanadiske venninne Carrie Effer (20), der maskene faller på plass som perler på en snor.

De to klassevenninnene fra Norges idrettshøgskole og rundt femten andre medstudenter er samlet på Kringsjå studentby, med ett formål: Å lære seg å strikke før vinterkulden setter inn for fullt. Carrie Effer var initiativtageren til strikkekvelden, etter stor etterspørsel om opplæring fra vennene.

- Jeg lærte å strikke av bestemoren min da jeg var ti år, og har alltid elsket det. Inntrykket mitt er at det tidligere bare var eldre mennesker som satt med strikketøyet i fanget, men nå vil alle vennene mine lære seg det også. Og jeg er gjerne strikkelærer jeg, smiler Effa.

Hvordan var din opplevelse i dag?