Skarra vil gjøre bærekraftig mote sexy - samarbeider med verdens største motehus

Den norske moteskaperen Nina Skarra (41) samarbeider med Louis Vuitton og Hermès om å gjøre bærekraftig mote sexy. Det innebærer også å gjøre krokodilleskinn politisk korrekt.

Kirsti Hovland
Publisert:

Skarras økologiske klær kan også fra høsten av komme til å kle nye episoder av serier som «Boardwalk Empire» og «Grey's Anatomy» fordi giganten Warner Brothers har skrevet kontrakt om at den norske designeren Nina Skarra skal kle seriene deres.

Men først og fremst skal Skarra samarbeide med FN om å endre tekstilindustrien. I prosjektet «Fiber for the future», samarbeider hun med FN og luksushusene Louis Vuitton og Hermès om å gjøre utrydningstruede naturområder i Mexico bærekraftige for indianerne som bor der.

LES OGSÅ Hertuginne Kate på gjenbrukstoppen – bruker klær fra studietiden

Bevare truede dyrearter

– I stedet for at indianerne blir tvunget til å rydde skogen der for å overleve, jobber vi med et prosjekt der de i stedet kan leve av å selge skinnet fra reptiler til moteindustrien. Blant annet krokodiller som klarer å reprodusere seg selv.

– Hva tenker du om at å bruke skinnet fra reptiler kan komme til å vekke sterke reaksjoner i andre deler av miljøbevegelsen og ikke bli oppfattet som spesielt bærekraftig?

– Jeg har stor respekt for organisasjoner som jobber for å bevare dyrelivet, og det er det vi også jobber for. Det er viktig at man setter seg inn i saken.

Dette er et prosjekt startet for å bevare truede dyrearter, ikke utrydde dem. For å finne en industri som kan leve for og bevare disse naturområdene, har salg av reptiler som IKKE er truede, vært noe FN har sett på, sier Skarra.

Bærekraftig mote

I London i begynnelsen av juli skal Skarra sammen med FN-ambassadøren Eduardo Escobedeo Reachio presentere prosjektet som et verktøy for designere innen moteindustrien.

– Jeg vil ikke at bærekraftig mote bare skal være for øko-freaks som vil gå i grå hemp. Jeg vil gjerne gjøre bærekraftig mote sexy, sier Skarra.

Mye tyder på at hun lyktes på første forsøk. For da Nina Skarra bestemte seg for å satse på mote etter flere år i reklamebransjen som art director, begynte hun like godt med haute couture på den røde løper i Hollywood. Og nylig ble hun lansert i New York med svært fasjonable og celebre gjester som kastet glans: Kronprinsesse Mette-Marit, Pucci-designer Peter Dundas, «Hungry Games»-stjernen Isabelle Fuhrman, Rachel Zoe, en av USAs mest kjente stylister og Oscar-vinner Colin Firths kone og «grønne» stjerne, Livia Firth.

Til høsten er hun invitert av New York Fashion Week til å vise sin nye kolleksjon i Lincoln Center samtidig med Marc Jacobs, Michael Kors, Ralph Laurent og alle de andre store navnene i amerikansk og internasjonal design.

Suksess i Hollywood

– Du har ikke vært motedesigner i mer enn rundt fire år, og så begynner du på den røde løper i Hollywood, der de fleste norske designerne kanskje har en uoppnåelig drøm om å komme en gang på toppen av sin karriere. Hva skjedde?

– Jeg har min designutdannelse fra Camberwell Design School i London. Der var designfokuset på konsept, hvor det handlet om å rendyrke en helt egen ide. «Everybody can do a nice wrapping», men det hjelper ikke om du ikke har en helt genuin ide, forteller

Skarra som også lærte seg noen veldige avgjørende grep i årene hun jobbet som AD og grafisk designer i reklamebyrået Bates i Oslo og Big Duck Studio i New York etterpå.

– Jeg ble god til å bygge merkevarer i denne tiden. Og jeg lærte å lage en forretningsplan rundt det jeg skulle selge.

– Jeg bestemte meg for å begynne med det jeg liker best innen design, nemlig kunst-biten, så jeg laget haute couture, forteller Skarra selvsikkert.

Kort tid etterpå viste Skarra sine bærekraftige haute couture på et showroom i Paris der hun var så heldig at stylisten til Suzy Amos Cameron, kona til James Cameron, selveste «Titanic» og «Avatar»-regissøren likte det hun så.

– Hun plukket ut en av mine kjoler til en pre-Oscar happening for «Avatar», forteller Skarra.

Kjoler på rød løper

Dermed hadde Skarras karriere tatt kvantesprang over natten etter å ha nådd den røde løper i Hollywood.

– Livia Firth som da akkurat hadde kommet i gang med sin Green Carpet Challenge, kontaktet meg, forteller Skarra om bloggen som profilerer de mest bærekraftige antrekkene på den røde løper.

– Da valgte hun å bruke en kjole fra meg på bransjeprisen Spirit Award i Los Angeles. Da Colin Firth et år senere var nominert til Oscar for «The Kings Speech» hadde hun på seg en av mine kjoler på Movie Critics Awards. Helt bevisst valgte vi at Livia brukte en av mine kjoler på den engelske Oscar-utdelingen, BAFTA-prisen i stedet for Oscar. Der ville Colin være den store stjernen og Livias kjole vil få mer presse.

Stuntet ga uttelling. The Guardian skrev at «everybody should go to Nina Skarra for sustainable fashion». Vogue skrev om kjolen på sine nettsider. Og voila, så hadde Skarra fått stylisten til Emma Watson som kunde også...

Livia Firth sier dette i en e-post til VG om Skarra:

– Nina er et fantastisk eksempel på en motedesigner som suksessfullt forsøker å kombinere bærekraftighet, etikk og estetikk. Hennes lidenskap for disse tre teamene er oppsiktsvekkende.

BUSINESS I BÆREKRAFTIG DESIGN

Trendspesialist og designer i NRK Lisy de Rohan Birkeland, tror at det er i den bærekraftige moten det vil skje mest.

– Dette er fremtidens mote, og i tillegg er det mulig å gjøre stor business her, sier de Rohan Birkeland.

Hun roser Nina Skarra for hennes evne til å tenke nytt og bærekraftig:

– Det er veldig stort og tøft å få med FN med på laget og ikke bare få profilert seg gjennom blogger og kjendiser. Selv har hun bakgrunn fra Central Saint.Martins School of Design i New York som regnes som en av verdens mest betydelige designutdanninger. Her har også Stella McCartney vært student.

– Hun profilerer seg nå i økende grad gjennom bærekraftig design, sier Birkeland om Beatles-legenden Paul McCartneys datter som er blant de hotte designerne som nå også er blitt profilert som «grønn» designer gjennom The Green Carpet Challenge til Oscar-vinner Colin Firhs kone, Livia Firth.

LES OGSÅ: Dette er Kate og Pippas London – her shopper søstrene

LES OGSÅ: Kate strålte på premiere – i dag fyller hertuginnen 30

Publisert: