Moteeksperter bedømmer OL-antrekk: - Her har noe gått galt

OL-MOTE: Mens USA har fått kritikk for sin «ugly christmas sweater», reagerte også mange på Norges sølvfargede sixpence-lue som de bar under åpningsseremonien fredag forrige uke. Det russiske Ol-laget blir slaktet av stylist Eirik Mogseth. Foto: Getty Images
MinMote
Publisert:

Store designere står bak OL-garderoben til flere deltakerland. Les dommen fra moteeksperter og stem på det landet du mener har de fineste OL-klærne.

AV: ODA MARIE MIDBØE og INGRID BRUVIK

Ralph Lauren, Lacoste, Armani og Moods of Norway er bare noen av designerne som har bidratt til OL-deltakernes mesterskapsgarderobe. Selv om fokuset selvfølgelig er rettet mot de store idrettsprestasjonene på både snø og is, er de olympiske lekene også en viktig arena for designere som får vist frem en mer sporty side av seg selv.

Hva synes du om de ulike OL-antrekkene? Si din mening i kommentarfeltet og avgi din stemme!

USAs OL-genser har høstet krass kritikk på Twitter og har av mange fått tilnavnet «ugly christmas sweater». Likevel ble genseren som er designet av Ralph Lauren utsolgt på få dager.

minMote har samlet de mest bemerkelsesverdige OL-antrekkene til nå i mesterskapet, og bedt tre stylister om å bedømme dem. Slik er deres vurdering av Sotsji-moten så langt under de olympiske lekene.

Sverige:

MEDALJE: Svenske Markus Hellner tok sølv på herrenes 30 kilometer og mottok sin medalje iført et blått og gult antrekk. Foto: Getty Images

I motsetning til flere andre land som har fått OL-garderoben designet av motehus, er det «billigkjeden» H&M som står bak klærne til de svenske utøverne. Kolleksjonen bærer fargene til det svenske flagget, og sølv-vinneren på 30-kilometer skiathlon, Markus Hellner, mottok heder og ære for sin prestasjon iført en mørkeblå boblejakke, matchene bukse, røffe sko, samt skjerf og lue i en frisk gulfarge.

Ekspertenes dom:

- H&M synes jeg har gjort en super jobb med akkurat dette - at det er synlig svenske utøvere, og en stolt svensk sportsdesign med bruk av fargene fra flagget deres, sier Caroline Skjelbred, stylist i motemagasinet Elle.

- Dette designet setter meg litt tilbake i tid. Jeg får en liten 80-talls vibb av det hele. Fargene er supertradisjonelle og uttrykket oppleves litt retro på en måte. Svenskene er endelig ikke helt i mål når det gjelder klær og design, sier Eirik Mogseth, stylist og faglærer ved school of Fashion Industry.

Frankrike:

SKILTE SEG UT: Frankrikes OL-utøvere gikk kledd i Lacoste fra topp til tå på åpningsseremonien og valgte i motsetning til andre land basisfarger og et stilrent design. Foto: Getty Images

Frankrikes OL-kolleksjon er designet av Lacoste. På åpningsseremonien var det fargene grått og beige som var dominerende, mens de franske flaggfargene var hentet opp i skjerf og luer.

Ekspertenes dom:

- Lacoste for Frankrike har gjort en veldig klassisk design, og jeg får assosiasjoner til Paris når jeg ser på fargevalgene - den vakre, beige byen med de grå takene. Jeg liker spesielt godt kvinnejakkene med belte i midjen –veldig chic, sier Skjelbred.

- Lacoste sitt design for Frankrike elsker jeg. Sofistikerte detaljer, god fargebruk og et meget helhetlig uttrykk. Jeg er solgt! er dommen fra Eirik Mogseth.

Norge:

LYSEBLÅTT: Bronsevinner Heidi Weng droppet den sølvfargede sixpence-luen da hun mottok sin bronsemedalje lørdag kveld. På åpningsseremonien kunne man derimot se hele det norske OL-laget ikledd hodeplagget. Foto: Getty Images

I motsetning til tidligere år hvor mørkeblått, rødt og hvitt har dominert sportsantrekkene, er det norske OL-laget kledd opp i lyseblått og hvitt denne gangen. Kolleksjonen fikk terningkast 1 av minMote-leder Sonia Huanca Vold da den ble lansert i fjor høst. Det er Moods of Norway, Dale og Phenix som står bak nordmennenes mesterskapsgarderobe.

Ekspertenes dom:

- Norges antrekk var jeg egentlig ganske fornøyd med, helt til jeg så det blankpolerte som skrek etter oppmerksomhet på toppen. Hodeplagget sixpence er jo gøy det, men kombinert med en slalomdress? Den hører vel heller til på golfbanen, eller i dette skinnende tilfellet, til boybandet East17 fra 90-tallet, sier stylist Marte Økelsrud.

- Dette er rett og slett litt kjedelig. Dessverre er ikke vi heller helt 100 prosent på plass i år. Buksen er i en noe vanskelig farge og kontrasten mellom overdel og underdel blir i mine øyne litt vel stor. Noen litt mer sofistikerte detaljer hadde løftet uttrykket vesentlig, sier Mogseth.

Russland:

DE RUSSISKE FARGENE: Det var liten tvil om hvem disse kvinnene representerte under åpningsseremonien i Sotsji på fredag. Ikledd de russiske fargene og pelslignende detaljer, skilte utøverne seg ut. Foto: Getty Images

Det var antrekket til de russiske, kvinnelige deltakerne som stakk seg mest ut under åpningsseremonien. Iført knelange kåper i fargene rødt, blått og hvitt, med matchende røde bukser og sko, dannet de fargene i det russiske flagget til enorm jubel på sin hjemmearena. Vertsnasjonens OL-garderobe er designet av Bosco Sports.

Ekspertenes dom:

-Den russiske er jo ganske festlig. Kanskje ikke så sporty, men jeg føler at den ser russisk ut i designen. Her blander de farger på jakkene på utøverne så de ser ikke helt like ut ved at noen har blå, hvite og rød jakker, og de er de første utøveren jeg har sett som faktisk har vesker, sier Caroline Skjelbred.

- Her har noe gått galt. Antrekkene ser ikke bra ut og inntrykket blir både litt «billig» og gammeldags. Fargene er slappe og gir lite til resten av designet. De hårete besteningene på jakken er heller lite flatterende, sier Mogseth.

USA:

FARGER OG MØNSTER: USAs olympiske utøvere er kledd opp av designer Ralph Lauren. Den mye omdiskuterte strikkegenseren har fått mange tilvavn på sosiale medier, blant annet «ugly christmas sweater». Foto: Getty Images/ NTB SCANPIX

OL-garderoben til stornasjon USA har vekket et enormt engasjement i hjemlandet, og en rekke sarkastiske kommentarer har gjort seg gjeldende på Twitter. Også moteeksperter i USA har stilt seg kritiske til den mye omdiskuterte strikkegenseren, og sammenligner den med «en stygg julegenser». Det er designer Ralph Lauren som har laget kolleksjonen, og en rekke av plaggene er allerede revet vekk fra hans nettbutikk.

Ekspertenes dom:

-Ralph Lauren for USA syntes jeg er kjempefin. Jeg liker spesielt fargevalgene og at skoene er røffe i utrykket. Jeg liker også jakkene med det amerikanske flagget, stjernedetaljene og OL-ringene –det er sporty og veldig synlig amerikansk, noe jeg mener er det viktigste når det kommer til design på OL-antrekk, sier Skjelbred.

- Dette overrasker meg litt. Laurens design er frisk, leken og oppleves som et helhetlig prosjekt. Her ser man at det hele kan gjøres nytt og spennende. Dette likte jeg meget godt, sier Eirik Mogseth.

Sveits:

RØDT: Sveits har valgt å fokusere på fargene i flagget sitt under dette OL-mesterskapet. Mens gull-vinner Dario Cologna stilte opp på medaljeseremoni med en pelslignende lue, var den ikke å se åpningsseremonien. Foto: Getty Images

Sveits har denne gangen valgt et stilrent design, og fokuserer på flaggfargene rødt og hvitt. Da gullvinner Dario Cologna mottok sin etterlengtede medalje, var med med en pelslignende lue på hodet.

Ekspertenes dom:

- Sveits kjører røde jakker, javel. Ikke akkurat mye spenstig, men her skjer det også et eller annet på toppen? Kjører Norge og Sveits sitt eget opplegg? Det må jo være OL i snodige valg av hodeplagg, sier Økelsrud om antrekket til gull-vinner Dario Cologna.

-Sveits: Dette mer tradisjonelle antrekket er helt greit. Unikt er det ikke. Kanskje noe kjedelig og oppleves noe «safe». Sveits kunne tatt litt friskere valg, mener Mogseth.

Tyskland:

Foto: Getty Images

Tyskland var et av de mest fargerike innslagene på åpningsseremonien, og det lystige antrekket er designet av Willy Bogner for Adidas.

Ekspertenes dom:

- Dette er gøy! Man blir både glad og inspirert av dette antrekket. Hele fargeskalaen er så å si i tatt i bruk og detaljene er morsomme. Dette løfter et OL-antrekk til nye høyder. Tyskland- godt jobba! sier Eirik Mogseth.

- Ikke vet jeg hvordan det går med Tyskland i OL, men de fortjener iallefall en gullmedalje for en sprek fargekombinasjon. Man kan jo spekulere i om dette er et politisk budskap, eller om det å ikle seg i alle regnbuensfarger rett og slett er inspirert av My little pony, sier Marte Økelsrud.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om: