Slik holder du deg tørr og stilsikker på 17. mai

Det er meldt regn over store deler av landet i morgen. minMote viser deg hvordan du kan unngå våte penklær og kjedelig regntøy.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Å holde seg tørr i hverdagen er uproblemtisk for de fleste, men på nasjonaldagen kommer selv den anvendelige allværsjakken og de fargede gummistøvlene til kort. For til en flott bunad eller en klassisk dress, bør man velge yttertøy og fottøy som ikke ødelegger antrekket.

Har man bunad anbefaler Camilla Rudrud, fagkonsulent ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt, at man velger regntøy i klassiske farger.

– Det aller beste er å ha en paraply. En svart, enkel modell fungerer veldig bra. Ellers er gjennomsiktige regncaper, som kan kjøpes hos de fleste husflidbutikkene, et godt alternativ. Men det er viktig å være realistiske - hvis det pøser ned må man jo bare ta frem regnjakken. Ull tåler jo vann, men noen silkestoffer kan få flekker som kan være vanskelige å få bort, forklarer hun.

Rudrud anbefaler at man går for mørke, ensfargede alternativer når det kommer til både både regntøy og sko.

– Man må nesten bare se hva som passer best til. Hvis man har noen helt enkle, sorte støvler kan man til nød bruke dem til bunaden, råder Rudrud.

minMotes-favoritter

minMote-ansvarlig, Sonia Huanca Vold, har flere gode forlag til hvordan man kan kan holde seg både tørr og stilfull på nasjonaldagen.

– Ikke overranskende er de beste alternativene signert norske designere. Her til lands regner det store deler av året, og det finnes virkelig et marked for urbant regntøy som egner seg til finere anledninger. Både Norwegian Rain og Swims har bygget sine konsepter rundt det å ikke la det praktiske gå på bekostning av utseende, sier hun.

Også Huanca Vold anbefaler å gå for klassiske farger på 17. mai.

– Dette er folkefest, og prikkte gummistøvler og kanllfargede allværsjakker hører ikke hjemme på fest. Man skal selvagt ta hensyn til været, men jeg synes også man skal ta hensyn til antrekket. Gå for sort eller mørkeblått på både fottøy og frakk!

Pent, og praktisk

– Dette er selve kjernen av det vi holder på med. Å lage plagg som er regntøy, men som ikke føles som regntøy. Våre frakker skal føles som noe av det fineste du har i garderoben, men samtidig være det mest praktiske plagget du eier, sier Alexander Helle bak det norske merket Norwegian Rain.

LES OGSÅ:Slik blir 17. mai-været

Norwegian Rain har kombinert skredderhåndtverk med japansk enkelthet med teknologien fra regntøyindustrien. Resultatet er vanntette frakker i klassiske farger som passer til finere anledninger, som for eksempel nasjonaldagen.

– Vårt design er en reaksjon på allværsjakker. Frakkene våre er laget for et liv i byen og ikke i friluft.

Frakkene, som opprinnelig er laget for herre, kan også brukes av kvinner. Og merket har også en unisex-modell som kan passe over både dame- og herrebunaden.

– Raincho-modellen kan være en fin løsning over bunad, men jeg har respekt for folkedrakten og vil være litt forsiktig med å komme med en anbefaling for hva som bør brukes over den, sier Helle.

Tørr på beina

Å holde seg tørr på beina er alfa og omega for en vellykket, regnfull 17. mai. Barnetog og andre uteaktiviteter fører med seg utfordringer når det kommer til fottøy. Ikke bare er det ubehagelig å være våt på beina, men skinnskoene dine kan også bli ødelagte. Det har norske Swims funnet et løsning på. De gjør stor suksess i hele verden med sine kalosjer, og har blant annet inngått et eksklusivt samarbeid med det italienske motehuset Armani.

SE VIDEO:Få stylingtips for 17. mai av Kathrine Sørland

– Kalosjer kan også brukes på vanlige dager, men passer ekstra godt på 17. mai fordi de beskytter penskoene mot regn. Har du kalosjer, slipper du å ta med ekstra sko hvis du skal inn på en frokost, forklarer Hanne Bismo Steen, organisasjonssjef for Swims.

Kalosjene kan brukes over bunad- eller dressko, og kommer i uttallige farger. Swims selger også vannavstøtende loafers, samt regnfrakker og -jakker for både dame og herre.

– Vårt mål er å lage produkter som ser stilige ut samtidig som de er praktiske. De skal beskytte mot vann uten å få deg til å se ut som du skal på fjelltur. Vi tar utgangspunkt i klassisk design, men tar i bruk nye, praktiske materialer, forklarer Bismo Steen.

LES OGSÅ:Slik vil vi se gutta på 17. mai

LES OGSÅ:Tre 17. mai-antrekk på budsjett

Publisert: