Dette inngrepet danker ut botox og silikon

Plastiske operasjoner blir mer og mer populært og antall hakeoperasjoner øker. Denne trenden ser vi derimot ikke i Norge.

Ifølge en ny rapport er hakeoperasjoner den mest etterspurte plastiske operasjonen i USA melder nettstedet Huffington Post. Ferske tall fra den amerikanske foreningen for plastiske kirurger viser at antall operasjoner av hakepartiet har steget med hele 71 prosent fra 2010 til 2011. Det betyr at hakeoperasjoner har vokst mer i popularitet enn Botox, fettsuging og silikonimplantat til sammen. Tallene avslører at hele 20.680 mennesker gjennomførte hakeoperasjon i USA i fjor.

LES OGSÅ: Se Lady Gagas villeste antrekk

Tross denne økningen er fremdeles brystimplantat det mest populære inngrepet i USA med hele 307.180 operasjoner i 2011. Neseoperasjoner var på andreplass tett etterfulgt av fettsuging, øyelokkoperasjon og ansiktsløfting.

Her i Norge er det fremdeles også brystimplantatene som er mest populære.

– Hos oss utføres det 1.200-1.300 plastikkirurgiske inngrep årlig, sier Hilde Bugge, fagansvarlig plastikkirurg ved Aleris Sykehus, og legger til:

– De mest populære inngrepene hos oss er brystproteser, øyelokksplastikk og fettsuging. Jeg kjenner ikke til at det har vært en spesiell økning av hakeimplantater i Norge slik som i USA, men det har blitt mer vanlig med volumoppfyllende injeksjoner, fordi en del av aldringstegnene er at ansiktet mister volum.

Flere og flere amerikanske kjendiser legger seg under kniven, men Jarl Bunæs, øre-, nese- og halsspesialist ved Klinikk Bunæs, tror ikke kjendisenes plastiske operasjoner har stor påvirkningskraft på skjønnhetsidealet her hjemme i Norge.

– Det er klart opererte kjendiser påvirker idealet, men når det er sagt så består hovedsaklig mitt pasientmateriale av kvinner og menn som har slitt med komplekser over tid uavhengig av hva som er idealet, sier Bunæs til minMote og legger til:

– Her i Norge føler jeg at pasientene drømmer om et utseende som er normalt fremfor å leve opp til det amerikanske skjønnhetsidealet.

På Klinikk Bunæs gjennomføres det rundt 30 hakeoperasjoner i året, og Bunæs bekrefter at det er et maskulint hakeparti à la Jennifer Anistons som ofte står høyest på ønskelisten.

– Personlig er jeg opptatt av å gi mine pasienter et naturlig utseende som mulig - jeg vil sjelden anbefale noe annet. Når det kommer til pasienter som for eksempel ønsker å fjerne et underbitt, få underkjeven mer frem, tilbys dette ikke i det private marked i Norge og kun de mest utrerte får plass til dette i det offentlige helsevesen. I stedet for en langvarig prosedyre, går de for en hakeprotese som i forhold er et enkelt inngrep, avslutter Bunæs.

LES OGSÅ: Lege: – Kan bidra til at pasienter omkommer

LES OGSÅ: Fem steg til den «naturlige» skjønnheten gutta elsker

LES OGSÅ: Israel forbyr undervektige modeller

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?