Bianco får krass kritikk for ny kampanjevideo
Skogiganten Bianco har laget en kampanjevideo som spiller på likestilling. Den er ikke alle like begeistret for.
For rundt halvannen uke siden lanserte Bianco en ny kampanjevideo og en forklarende pressemelding med tittel «Bianco hiver seg inn i kvinnekampen og stiller spørsmålstegn til likelønn».
I videoen kan man blant annet se kvinner, selvsagt i Bianco-sko, hoppe rasende opp på pulten til en mannlig sjef, på panseret til en bil med mannlig eier og komme kastende med en sko inn i et ledermøte med bare menn.
Buskapet er ifølge pressemeldingen at det er dyrere å være kvinne enn det er å være mann, med eksempler som:
«Kvinner må ha et nytt antrekk til hver anledning, mens menn kan klare seg med to dresser og ett par sko til pent bruk.»
Victoria Beckham får massiv kritikk etter moteshow
Kritiske kommentarer
Men da videoen ble lagt ut på merkets Facebook-side var det ikke mye hyllest å få fra seerne. Videoen har i skrivende stund over 3800 kommentarer, hvor flesteparten raser mot skokjedens måte å omtale likelønn på.
«Det er veldig usmakelig å latterliggjære en så viktig ting som kampen for likeklønn med deres egne kvinnelige stereotyper til deres egen vinning. Med kampanjer som dette er dere en del av problemet, ikke en del av revolusjonen for likelønn», skriver en bruker, hvorpå Bianco svarer at «vi er ikke ute etter å latterliggjøre, men å skape oppmerksomhet på en humoristisk måte».
«For en grunnleggende ignorant og fornærmende reklame. Å bruke feminisme i markedsføringen er den verste ideen de kunne kommet opp med. Det eneste denne reklamen sier om kvinner er at de er svake, barnslige og undertrykte (...)», skriver en annen, hvor også Bianco svarer at poenget var å skape debatt med humor.
Bianco har svart en rekke av kommentarene, og også fått noe støtte i kommentarfeltet.
- Overflateforståelse
Førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, er heller ikke imponert over reklamestuntet.
- Ofte når reklame forsøker å knytte budskapet til noe samtidsrelevant demonstrerer reklamebyråene at de har en overflateforståelse for fenomener og så rakner hele ideen når reklamen trekkes inn i den mer generelle diskusjonen den ser ut til å ville ta tak i. Sånn er det nok her også, sier han og fortsetter:
- Likelønn er et så omstridt tema, og det er så mange som benytter enhver anledning til å diksutere feminisme og framstilling av kvinner og kjønn i media og reklame at en slik kampanje med stor sannsynlighet får oppmerksomhet om reklametrykket er høyt. Det er vel også intensjonen på ett nivå: Altså å skape spreding i sosiale medier og debatt.
Tangen mener imidlertid at motbør ikke alltid er problematisk, og at Bianco neppe får noe dårligere salg at at de har gått inn i likelønnsdebatten «på en klønete måte».
- Bianco skal jo ikke selge til alle. Og sånn sett kan dette være temmelig uproblematisk for Bianco, og at neste gang de annonserer vil de være litt mer kjent, uten at folk vil vite så mye mer om produktene.
- Gjør noe bra
Bianco på sin side mener det har gjort en god jobb så lenge de klarte å skape engasjement.
- Buskapet i Biancoa kampanje «Equal Pay is Not Enough» påpeker absurditeten i at det fortsatt ikke er likelønn, og det like absurde argumentet at kvinner skal kjempe for å få mer i lønn enn menn fordi det er dyrere å være kvinne. Det er ikke dermed sagt at likelønn blir en realitet, men hvis kampanjen som nå får noen til å ta opp temaet igjen, så mener vi at den gjør noe bra, skriver Anne Rahbek Petersen, markedskoordinator i Bianco, til MinMote i en e-post.
- Filmen setter kjønnsrollene på spissen, og i en så overdrevet karakter, at det er veldig vanskelig å ikke se at den er laget med glit i øyet. Derfor er det også viktig at dette første og fremst er en motefilm hvor vi viser vår kolleksjon på en oppsiktsvekkende måte.