Bydelsoverlegen: Costume-prisutdeling brøt smittevernreglene

BRUDD PÅ SMITTEVERNREGLENE: Costume Awards ble arrangert over to dager i det gamle Deichman-biblioteket i Oslo sentrum, onsdag var det 170 gjester til stede. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

170 personer feiret motebransjen i Oslo onsdag, og torsdag var det også nær 200 personer til stede. Bydelsoverlegen mener det var for lite avstand mellom deltagerne, og at dette er brudd på smittevernreglene. – Trygt og forsvarlig, sier arrangøren.

Onsdag og torsdag denne uken ble Costume Awards arrangert. Prisutdelingen ble lagt opp slik at opp til 200 personer kunne delta per kveld. Onsdag var MinMote til stede på rød løper for å dekke arrangementet.

På den store feiringen av motebransjen, som ble holdt i det gamle Deichmanske bibliotek i bydel St. Hanshaugen i Oslo sentrum, var det ifølge arrangøren samlet 170 mennesker onsdag kveld.

Bydelsoverlege på St. Haushaugen Ingunn Haakerud la til grunn at det på offentlige arrangement nå er 50 som er regelen hvis det ikke er faste sitteplasser, og viste til innstrammingene i Oslo kommune som kom for noen uker siden. Det hun så på bildene, mente hun ikke var forenelig med begrepet "faste sitteplasser".

POSERTE SAMMEN: Fra venstre: Camilla Pihl, Costume-redaktør Kine B. Hartz og influencer Nina Sandbech. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Vandret rundt

Dette er et utdrag fra Oslo kommunes tiltak for arrangementer:

(...) ikke tillatt å gjennomføre arrangementer på offentlig sted med flere enn 200 personer til stede samtidig. For innendørs arrangementer forutsettes det fast seteplassering. Der det ikke lar seg gjøre skal det ikke være flere enn 50 personer til stede samtidig. Med fast seteplassering menes at den enkelte person blir anvist en sitteplass som skal benyttes under hele arrangementet.

Etter det MinMote erfarer skal ikke plassene på Costume Awards vært navngitt på forhånd og flere vandret rundt for å finne et passende sted å sitte, opplyser MinMotes reportere som var på stedet.

– Hva menes i bestemmelsen med «fast seteplassering»? Betyr det at man ikke kan forlate plassen under arrangementet?

– Det betyr at du hovedsakelig skal sitte på plassen din under hele arrangementet med unntak av nødvendige ærend, sier Haakerud.

Bydelsoverlegen viste til faste plasser som på kino og teater. VG tolket dette som fastmonterte seter, og spørsmålene til arrangørene ble fredag formiddag stilt ut fra disse forutsetningene.

VG har fredag kveld vært i kontakt med kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor. På spørsmål om hvordan reglene om faste sitteplasser skal tolkes, svarer hun:

– Man kan være 200 dersom man har fast seteplassering og én meter mellom de som er til stede. Det handler ikke om fastmonterte seter, men faste sitteplasser for gjestene. De som er til stede skal sitte på plassene under hele arrangementet, med unntak av helt nødvendige ærend som for eksempel toalettbesøk.

De som er til stede på arrangementer skal kunne holde minst én meters avstand til andre som ikke er i samme husstand, heter det i forskriften om forebygging av coronasmitte i Oslo.

Se video fra torsdagens arrangement her:

– Mingling ikke tillatt

På vei inn i lokalet registrerte MinMotes reportere kødannelser opp mot den røde løperen, og flere poserte tett sammen på bildene som ble tatt. Vel inne i lokalet ble det målt temperatur på gjestene som skulle inn i salen.

MinMote så flere av gjestene flytte på stolene, slik at avstanden ble mindre enn én meter. Flere sto også og snakket med hverandre mellom bordene.

Costume-redaktør Kine B. Hartz sier at det ikke var tillatt å mingle.

– Alle gjestene hadde hver sin sitteplass, og det ble informert om fra scenen at alle måtte bli sittende på de samme plassene hele kvelden med avstand. Den eneste gangen det var mulig å bevege seg var ved toalettbesøk eller for å gå ut og røyke. Dette ble det også informert om fra scenen, sier Hartz.

Inne i den store salen ble det servert alkohol og iskrem fra servitører som brukte munnbind. Det ble også delt ut Antibac ved bordene. Etter at gjestene hadde satt seg i salen forlot MinMotes reportere utdelingen, men vi har i ettertid snakket med flere gjester som var til stede.

Alle gjestene måtte i forkant registreres med navn og kontaktinformasjon slik at det skulle kunne gjennomføres smittesporing.

MUSIKKINNSLAG: Astrid S skulle opptre under utdelingen. Hun kom kledd i en neongrønn kjole. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ingen dispensasjoner

Bydelsoverlege Haakerud har sett bildene fra Costume Awards.

– Hva er din vurdering av énmetersavstanden mellom deltagerne?

– På bildene ser det ikke ut til at smittevernreglene er overholdt, med hensyn til avstand. Det ville overraske meg om arrangøren mente de hadde det, ut fra disse bildene, sier Haakerud til VGs MinMote.

Hun sier kommunen ikke gir tillatelser til arrangementer, bare veileder dem som tar kontakt. Det gis heller ingen dispensasjoner utover kommunens bestemmelser.

– Arrangøren tok temperatur på gjestene ved ankomst. Hvor bra er det som tiltak?

– Det beste du kan oppnå med temperaturmåling er å ta en som har feber. Dette er ikke noe sikkert tiltak. Det er de asymptomatiske smittesprederne vi er redde for. Dem tar du ikke med å måle temperatur, sier hun.

Arrangøren hadde også vakter som gikk rundt og passet på. Og gjestene måtte bestille drikke ved bordet ved hjelp av en QR-kode.

– Uansett, det ser ut som gjestene sitter for tett, og da har jo ikke slike tiltak noen effekt, sier bydelsoverlegen.

TOK TEMPEN: Camilla Pihl og resten av gjestene ble målt temperaturen på før de fikk gå inn i hovedsalen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ut for å røyke

Gjester har fortalt MinMote at det har vært en del trafikk i lokalet, blant annet av folk som skulle ut og røyke.

– Folk går på toalettet og går ut for å røyke. Dette er jo ting som foregår og må regnes som normalatferd, på slike arrangementer, sier Haakerud.

Hun mener det er to brudd ved dette arrangementet. Både for tett avstand og for mange deltagere.

– Vi kommer til å rette en henvendelse til dem for å høre hva som har foregått på dette arrangementet.

– Hva vil dere gjøre i dette tilfellet?

– Det må vi vurdere når vi har fått overblikk over situasjonen. Det kan, for eksempel, være aktuelt å gå ut i mediene og be deltagere på arrangementet om å teste seg ved minste tegn til symptomer.

– Er du overrasket over dette?

– Ja, dette er jeg overrasket over. Alle som arrangerer er forpliktet til å sette seg inn i smittevernreglene. De ligger et lite søk unna på Oslo kommunes sider.

PÅ ROSA LØPER: Jakob og Sofie Landvik poserte sammen med Ceval Omar på den rosa løperen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Dumt å måtte passe på voksne

MinMote har i ettertid vært i kontakt med gjester som har reagert på gjennomføringen. De forteller at mange av gjestene på utdelingen ikke klarte å overholde smittevernreglene utover kvelden.

– Arrangørene virket til å gjøre så godt de kunne med å minne folk på smittevern. Det var vakter som gikk rundt så lenge jeg var der og ba folk holde en meter, samt vise deg bort hvis du ikke holdt deg på plassen din, sier stylist Sunniva Hartgen-Sverdrup som selv deltok på utdelingen.

Etter det hun oppfattet, var det gjestene som tok minst hensyn.

– Vi fikk beskjed om å forholde oss til plassen vår med unntak av toalettbesøk og røyking på balkongen. Jeg synes jo i det hele tatt det er for dumt at disse vaktene skal måtte løpe rundt og passe på at generelt voksne mennesker følger reglene, noe overraskende mange ikke klarte, sier hun.

Mener det er innenfor reglene

Costume-redaktøren sa til VG torsdag morgen at gjennomføringen av onsdagens arrangement hadde gått fint.

– Det gikk veldig fint. Folk respekterte reglene og de fleste dro rett etter prisutdelingen, sa Hartz.

Hartz fortalte onsdag kveld at arrangementet har vært nervepirrende å planlegge. Hun mener smittevernreglene ble fulgt til punkt og prikke.

– Det er rart at det blir mingling på avstand og ikke noe dansegulv. Men det føles veldig bra å se alle så pyntet etter mange måneder i joggedress, sa hun.

VG og MinMote konfronterer Hartz med bydelsoverlegens uttalelser torsdag og hun er overrasket over tolkningen av reglene.

– Det er utfordrende tider å arrangere noe i dag. I samarbeid med eventbyrået har vi hatt løpende kontakt med helsemyndighetene i forkant av arrangementet og vi har vært trygge på at vi har gjort dette innenfor smittevernreglene, sier Hartz torsdag kveld, etter at andre dag av arrangementet var over.

– Hvordan tolket dere uttrykket «faste seteplasseringer»?

– Eventselskapet vi jobber med hadde dialog med næringslivetaten i forkant på e-post om nettopp dette og fikk beskjed om at «med de nye tiltakene vil det være tillatt med arrangementer innendørs for 200 personer når det er fast seteplassering. Med fast seteplassering menes at den enkelte person blir anvist en sitteplass som skal benyttes under hele arrangementet, og det skal ikke være mulig å bytte plass underveis. Det er ikke et krav om at setet er tildelt på forhånd gjennom reservering, nummererte plasser el. l og plasstildeling på stedet er derfor tilstrekkelig». Vi har saumfart reglene, og etter det vi har lest og sett så kan vi ikke se at det er spesifisert noe sted at betydningen av faste seteplasser er at setene skal være fastskrudd, sier hun.

– Kjente dere til de nye innstramningene i Oslo?

– Ja, vi er klar over at reglene ble strammet inn. I den forbindelse ble det diskutert med eventselskapet om man skulle avlyse, men vi forholdt oss til 200-grense som ble opprettholdt - og organiserte et event hvor det var faste plasser hele kvelden for alle gjestene, sier hun.

MOTEFEST: 170 gjester var til stede på onsdagens prisutdeling, og opp mot 200 personer var gjester torsdag. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ifølge Hartz har de hatt intensjon om å gjennomføre dette arrangementet på en trygg og forsvarlig måte. Og sier de har fått mange positive kommentarer fra gjester.

– Slik jeg opplevde det var dette et forsvarlig og neddempet arrangement og jeg tror ikke gjestene opplevde noen større grad av risiko enn ellers ute i samfunnet - slik det er lagt opp til nå med åpne restauranter, teater, kjøpesenter og så videre, sier Costume-redaktøren.

– På bildene kan man se folk sitte tettere enn én meter. Hva tenker du om det?

– Folk satt på plassene sine og fulgte med på scenen. Vi hadde også vaktmannskaper som passet på at folk overholdt avstandsreglene. Og vi målte også temperaturen på gjestene før de gikk inn, sier hun.

– Trosset ikke smittevernreglene

MinMote vært i kontakt med daglig leder i Nova Vista, Stig Ove Gulbrandsen, som bisto Costume i arrangeringen av prisutdelingen. Han mener at det ikke stemmer at smittevernreglene ble brutt.

– Vi trosset ikke smittevernreglene. Costume og Nova Vista har gjort grundige vurderinger av hvordan smittevernkravene skulle overholdes ved de to gjennomføringsdagene. Vi har fulgt tett oppdateringen av smittevernråd fra myndighetene og sørget for at de ble hensyntatt i planleggingen og gjennomføringene.

– Stolene var ikke fastskrudde, slik de ifølge bydelslegen skal være. Hvorfor var de ikke det?

– Det stemmer ikke at det er noe krav til fastskrudde stoler. Vi viser til pressemelding fra Oslo kommune som ble sendt ut 15. oktober, og som vi har forholdt oss til. Arrangementet fant for øvrig sted i et lokale som er eid av Oslo kommune, sier Gulbrandsen.

Oslo kommune har også bekreftet at det ikke er krav til fastskrudde skoler.

– Flere gjester påpeker også at énmetersregelen ble brutt på toalettet og da folk var ute og røyket. Hvorfor passet ikke vaktene på at avstandsregelen ble overholdt?

– Utfordringene rundt dette hadde vi tenkt på på forhånd. Vi hadde derfor kontinuerlig vakter der gjestene sto ute og røyket. De passet på at énmetersregelen ble fulgt. Vi hadde også egne vakter som organiserte toalettkøen.

VG har kontaktet assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Han sier at han ikke vil kommentere arrangementer han ikke har vært til stede på.

VG har også vært i kontakt med Anders Lundell, informasjonsmedarbeider i staben til byrådsleder Raymond Johansen. Han sier at de er tilbakeholdne med å kommentere mulige enkeltbrudd på reglene og henviser til smittevernoverlegen. Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor har senere kommentert saken. Hennes sitater er lagt til.

Rettelse: Bydelsoverlegen viste til faste plasser som på kino og teater. VG tolket dette som fastmonterte seter. VGs spørsmålene til arrangørene er stilt ut fra disse forutsetningene.

VG har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor. På spørsmål om hvordan reglene om faste sitteplasser skal tolkes, svarer hun:

– Man kan være 200 dersom man har fast seteplassering og én meter mellom de som er til stede. Det handler ikke om fastmonterte seter, men faste sitteplasser for gjestene. De som er til stede skal sitte på plassene under hele arrangementet, med unntak av helt nødvendige ærend som for eksempel toalettbesøk.

Dette sitatet ble lagt inn i saken klokken 17.58 16.10.2020.

Saken er også oppdatert med at Costume-redaktør Kine B. Hartz sier at det ikke var tillatt å mingle og at alle gjestene hadde hver sin sitteplass.

Publisert: