Kjendiser får refs for reklame – risikerer bøter

MÅ MERKE BEDRE: Både blogger Anniken Jørgensen og Tone Damli har ifølge Forbrukerombudet merket innlegg som inneholder reklame for dårlig. Foto: Frode Hansen/Krister Sørbø/VG

En gjennomgang Forbrukerombudet har gjort viser brudd på markedsføringsloven i syv av ti reklameinnlegg. Mange av Norges største influencere merker reklameinnleggene for dårlig, ifølge tilsynet.  

Publisert:

I sommer ble nye regler for merking av reklame lansert, og nå har Forbrukerombudet gjort en gjennomgang som viser at flere av Norges største profiler på blogg og sosiale medier, såkalte influencere, risikerer sanksjoner.

All form for reklame merkes i begynnelsen av det aktuelle innlegget, enten det er på sosiale medier eller egen plattform. Gjennomgangen viser at 7 av 10 reklameinnlegg hadde klare brudd.

Forbrukerombudet Elisabeth Lier Haugseth forklarer at de valgte ut disse 20 influencerne fordi de har mange følgere, blant flest i landet, og har mange reklameinnlegg på sine plattformer.

– I sommer sendte vi ut de oppdaterte reglene for reklame i sosiale medier og dette tilsynet er en oppfølging av det. Nå har de fått en frist for å rydde opp i egne kontoer, sier Haugseth til MinMote.

NYHETER

Presseetikkekspert kaller den håpløs

Kun to profiler risikerer ikke sanksjoner

Det er kun Marcus og Martinus Gunnarsen og Astrid Smeplass som i denne omgang ikke risikerer sanksjoner. Sistnevntes sak har Forbrukerombudet ikke konkludert i fordi det er uklart om det er reklame eller ei i innleggene hennes.

I et brev sendt til Smeplass og hennes management viser Forbrukerombudet til flere Instagram-poster hvor hun har tagget klesprodusenter i bildet, men hvor det ikke kommer frem om hun har fått eller lånt klærne i bytte mot omtale.

– Vi har nettopp mottatt anmodning om tilsyn fra Forbrukerombudet og er i ferd med å sette oss inn i punktene de ønsker informasjon om og komme tilbake til dem innen fristen de har opplyst for oss, sier Halvor Marstrander, manageren til Smeplass.

Se hele listen over influencere som har blitt sjekket lenger ned i saken.

– På tide å stramme skruen

Tilsynet har i tillegg avdekket brudd på markedsføringsloven i syv av ti poster som inneholdt reklame.

– Jeg skulle gjerne sett at det var betydelig lavere, og at influencerne merket riktigere enn de har gjort nå. Vi vil sjekke om de har ryddet opp etter fristen, om de ikke har gjort det vil vi kunne fatte vedtak og da kan det følge økonomiske sanksjoner, sier Forbrukerombud Haugseth.

NYHETER

– Har et troverdighetsproblem

Selv om det har blitt ført tilsyn ved en rekke anledninger tidligere er det først nå influencerne risikerer sanksjoner.

– Til nå har vi konsentrert oss om å veilede og gi råd om hvordan regelverket er, men nå har vi funnet ut at det er på tide å stramme skruen litt hvis de ikke får det til, sier Haugseth.

Saken fortsetter under videoen

Influencere har bygget opp sin virksomhet på avtaler med kommersielle aktører, sier hun.

– De er næringsdrivende og mange har gjort det veldig godt, men da har de også et ansvar for å sette seg inn i reglene som gjelder i sin virksomhet, deriblant markedsføringsloven, mener hun.

NYHETER

Dekket moteukene på sponseturer

Utydelig annonsør

Dette tilsynet viser dog en bedring hos influencerne, denne gangen har flere merket reklameinnleggene, men mange har merket dem for utydelig, sier Haugseth.

Det var ofte ikke tydelig hvem som er annonsør, sier hun. Hun understreker at hver post, snap eller Intagram stories som inneholder produkter som er sponset eller fått betalt for å omtale. Ordet som skal brukes i merkingen er «reklame» ifølge de nye retningslinjene, ikke «ad» som mange bruker i sosiale medier.

– Det er viktig for forbrukeren at det synes om influenceren har fått betalt for omtalen. I sosiale medier tas man med inn i en personlig sfære og da kan det være vanskelig for særlig barn og unge, men også eldre å se om det er personlige tips eller reklame de utsettes for, forteller hun.

NYHETER

Får kritikk for skjult reklame i Tone Damli intervju

Her er listen over listen av influencere som nå risikerer bøter:

• Anna Rasmussen
• Caroline Berg Eriksen
• Sophie Elise Isachsen
• Lene Orvik

• Kristine Ullebø

• Andrea Badendyck

• Marna Haugen Burøe

• Jenny Skavlan

• Tone Damli

• Anniken Jørgensen

• Martine Lunde

• Aleksander Sæterstøl

• Isabel Raad

Tone Damlis Manager, David Eriksen, sier til MinMote at de nå skal lese nøye gjennom det Forbrukerombudet har sendt til dem.

– Vi skal rette opp det som skal rettes opp, også skrive et tilsvar til det vi eventuelt er uenige i, forteller Eriksen til MinMote.

NYHETER

Skeptisk til modellkurs-reklame

– Man gjør som regel ikke feil med vilje

Blogger Anniken Jørgensen forteller at hun fikk et brev på om lag 15 sider, hvor tilbakemeldingen gikk på at hun gjennomgående hadde god merking, men at selve merkingen var i en for liten skriftstørrelse og en for utydelig farge.

– Jeg svarte de med omtrent nitten sider tilbake hvor jeg var ganske forbanna, for jeg føler reglene aldri blir satt. Det er så uklart og uvisst hva vi skal gjøre. De endrer på reglene hele tiden, så jeg ba om å få helt tydelige regler. Jeg føler det må stå annonse i pannen på meg før de er fornøyde, sier hun til MinMote og legger til:

– Man gjør som regel ikke feil med vilje.

Saken fortsetter under videoen

Jenny Skavlans manager Elise Christine Eide i Pullman sier til MinMote at Skavlan er svært opptatt av å følge Forbrukerombudets regler for merking.

– Vi har mottatt brev fra forbrukerombudet og går nå nøye gjennom dette og eventuelle funn de har gjort, og vil ta nødvendige grep, sier Eide.

Anna Rasmussen mener ordningen gjør det vanskelig å opptre rett, og at hun slett ikke prøver å lure noen.

– Det er godt mulig at mine hvite sokker er sponset fra en eller annen aktør, eller at hårklippen min ble sponset. Og håret mitt er som regel synlig på de bildene jeg tar. Derfor kommer jeg til å merke absolutt alt av innlegg som reklame fremover, i frykt for at de faktisk kan inneholde reklame, skriver Rasmussen på sin blogg.

Sandra Klaesson, daglig leder i United influencers, sier til MinMote at det er viktig for dem å ha en tett dialog med Forbrukerombudet og at de ved flere anledninger vært i kontakt med dem for å oppdatere seg på lover og regler.

– Vi har fra starten jobbet med å informere våre profiler om markedsføringsloven, vi har også integrert merking og retningslinjer inn i vår tekniske plattform. Både vi og profilene våre ønsker selvsagt å forholde oss til retningslinjene til Forbrukerombudet, og kommer til å fortsette å fokusere på at disse blir fulgt, sier hun.

MinMote har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med de resterende influencerene som har fått reklamerefs.

Også sportsprofilene Therese Johaug, Aksel Lund Svindal, Heidi Weng, Martin Ødegård og Kjetil Jansrud får refs for manglende merking av reklame.

Publisert: