Bytte julegave? Dette må du vite

IKKE ALLTID LETT: Det kan være vanskelig å treffe med julegavene. Med disse huskereglene blir byttingen mindre strevsom.
IKKE ALLTID LETT: Det kan være vanskelig å treffe med julegavene. Med disse huskereglene blir byttingen mindre strevsom.@noraehaugen

Var buksen for stor, og to av julegavene like? Dette må du vite om du skal bytte julegaver.

Har nissen tatt med pakker som ikke falt i smak, er det som oftest mulig å bytte dem. Ekspertenes beste råd er å sette seg godt inn i de forskjellige reglene før man drar for å bytte julegaver.

En undersøkelse fra 2018 utført av Forbrukerrådet viser at 38 prosent av nordmenn byttet julegaver de hadde fått de to siste årene. Det er ifølge undersøkelsen de yngste som bytter mest, og de eldste som bytter minst.

Med hjelp fra Forbrukerrådet og Bror Stende i handelsorganisasjonen Virke har MinMote en enkel huskeliste!

Huskeliste for bytting av julegaver

Men før du giver løs på huskelisten, har juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, et par innspill om er verdt å notere seg:

– Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet, men det er tradisjon at butikkene tilbyr folk å bytte gaver i romjulen. Det er derfor butikkenes bytteregler som gjelder, og de varierer fra butikk til butikk, sier Iversen og fortsetter:

– Hovedregelen for å få bytte en gave er at butikkene skal kunne selge varen på nytt. I tillegg vil butikkene gjerne være sikre på at det som skal byttes faktisk er kjøpt i butikken. Ha derfor følgende regler i minnet:

  • Du har i utgangspunktet ingen rettigheter til å bytte eller returnere varer kjøpt over disk i butikk, men de fleste butikker er greie.
  • Sjekk om byttelappen har en tidsfrist. Hvis den har lang gyldighet, er det lurt å vente med å bytte til over nyttår. Om det ikke er angitt noen byttefrist, bør man bytte i romjulen. Husk å ta med byttelapp eller kvittering.
  • Har du handlet brukt har du ikke noen bytterett med mindre du og selger har avtalt det.
  • Dersom tingen du har kjøpt brukt ikke er som avtalt, har du rett på å få fikset feilene. Hvis det ikke går an å fikse feilene, har du krav på et prisavslag eller pengene tilbake fra den du kjøpte varen fra.
  • Mange butikker strekker seg langt for å møte kunders ønsker og behov. Noen tilbyr åpent kjøp, mens hos andre kan du få tilgodelapp eller bytte til en tilsvarende vare. Dette varierer fra butikk til butikk så det gjelder å sette deg inn i de forskjellige reglene.
  • Mange butikker starter salget i romjulen, så faren er der at du har fått en julegave kjøpt på fullpris som nå er satt ned. Da har man ikke rett til å få tilbake full pris hvis du ikke har noen dokumentasjon på det.
  • Det er lurt å være tidlig ute hvis man er vil bytte til en annen farge eller størrelse da ting forsvinner fort fra butikkhyllene i romjulen.
  • Original emballasje på varen må være intakt. Husk at butikkene skal selge varen på nytt.
  • Er det en feil med gaven, så har du rett på reparasjon. Kan den ikke repareres, har du rett på ny vare eller pengene tilbake.
  • I norske nettbutikker har man alltid 14 dagers angrerett. Når det kommer til utenlandske nettbutikker så gjelder reglene i det aktuelle landet du bestiller fra. Det varierer derfor voldsomt, og det kan bli en dyr affære å skulle returnere en vare. Se derfor alltid etter nettbutikker med gratis frakt og retur.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?