Bytte julegave? Dette må du vite

IKKE ALLTID LETT: Det kan være vanskelig å treffe med julegavene. Med disse huskereglene blir byttingen mindre strevsom. FOTO: FRODE HANSEN

Var buksen for stor, og to av julegavene like? Dette må du vite om du skal bytte julegaver.

Publisert:

Har nissen tatt med pakker som ikke falt i smak, er det som oftest mulig å bytte dem.

Ekspertenes beste råd er å sette seg godt inn i de forskjellige reglene før man drar for å bytte julegaver.

En undersøkelse fra 2018 utført av Forbrukerrådet viser at 38 prosent av nordmenn byttet julegaver de hadde fått de to siste årene. Det er ifølge undersøkelsen de yngste som bytter mest, og de eldste som bytter minst.

Med hjelp fra Pia Cecilie Høst som er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet og Bror Stende i handelsorganisasjonen Virke har MinMote laget denne enkle huskelisten:

Huskeliste for bytting av julegaver

• Du har i utgangspunktet ingen rettigheter til å bytte eller returnere varer kjøpt over disk i butikk, men de fleste butikker er greie.

• Sjekk om det følger med byttelapp. Ligger det med byttelapp står det hvor lenge varen kan byttes, og det er ofte oppgitt hvilken pris den er kjøpt for. Butikkene er stort sett rause på bytting av gaver i romjulen.

• Mange butikker strekker seg langt for å møte kunders ønsker og behov. Noen tilbyr åpent kjøp, mens hos andre kan du få tilgodelapp eller bytte til en tilsvarende vare. Dette varierer fra butikk til butikk så det gjelder å sette deg inn i de forskjellige reglene.

Se også: Dette blir de største trendene i 2020

• Mange butikker starter salget i romjulen, så faren er der at du har fått en julegave kjøpt på fullpris som nå er satt ned. Da har man ikke rett til å få tilbake full pris hvis du ikke har noen dokumentasjon på det.

• Det er lurt å være tidlig ute hvis man er vil bytte til en annen farge eller størrelse da ting forsvinner fort fra butikkhyllene i romjulen.

• Original emballasje på varen må være intakt. Husk at butikkene skal selge varen på nytt.

• Er det en feil med gaven, så har du rett på reparasjon. Kan den ikke repareres, har du rett på ny vare eller pengene tilbake.

• I norske nettbutikker har man alltid 14 dagers angrerett. Når det kommer til utenlandske nettbutikker så gjelder reglene i det aktuelle landet du bestiller fra. Det varierer derfor voldsomt, og det kan bli en dyr affære å skulle returnere en vare. Se derfor alltid etter nettbutikker med gratis frakt og retur.

Publisert: