Avis: Spice Girls-trøyer ble laget for luselønn

REUNION: Popstjernen kunne like før jul melde om comeback etter flere måneder med spekulasjon. Victoria «Posh Spice» Beckham har dog valgt å stå over for å fokusere på egne prosjekter. Her avbildet sammen i 2007. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
REUNION: Popstjernen kunne like før jul melde om comeback etter flere måneder med spekulasjon. Victoria «Posh Spice» Beckham har dog valgt å stå over for å fokusere på egne prosjekter. Her avbildet sammen i 2007. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

Fabrikkarbeiderne som laget veldedighets-trøyene med Spice Girls-motiv, skal selv ha tjent i underkant av fire kroner timen, skriver den britiske avisen The Guardian.

Tidligere i år annonserte Spice Girls at de hadde inngått et partnerskap med veldedighetsorganisasjonen «Comic Relief», som opererer under slagordet «en rettferdig verden fri for fattigdom». Avtalen var at deler av salgsoverskuddet skulle gå til organisasjonen i deres arbeid med å kjempe for kvinners rettigheter.

Avisen The Guardian har snakket med flere av de kvinnelige arbeiderne på fabrikken som fikk oppdraget med å lage T-skjortene. De kan fortelle om umenneskelige arbeidsforhold på fabrikken Interstoff i byen Gazipur i Bangladesh.

Arbeiderne som avisen har snakket med, forteller blant annet at de blir utsatt for verbalt misbruk, og at de blir tvunget til å jobbe langt over normal arbeidstid for en slikk og ingenting.

– Lønnen er minimal. Det er så vidt det går an å overleve på den, sier en av arbeiderne, ifølge avisen.

Les også: Lager klær for flere kjente merker – fikk utbetalt 554 kroner i uken

En annen arbeider hevder at de ansatte ofte besvimer som følger av varmen inne på fabrikken, og at mange av dem har fått rygg- og nakkeproblemer av å sitte så mange timer ved symaskinen.

– Sjokkert

En talsperson for Spice Girls sier til avisen at de er «sterkt sjokkert og opprørte» over det avisen har avdekket, og at de personlig kommer til å betale for en etterforskning av arbeidsforholdene på fabrikken.

Veldedighetsorganisasjonen «Comic Relief» har også uttalt at de er sjokkerte og urolige over det arbeiderne forteller.

Både talspersonen for gruppen og veldedighetsorganisasjonen hevder de sjekket at selskapet Represent, som selger T-skjortene på nettet, jobbet med etiske arbeidspartnere, men at selskapet hadde skiftet tekstilprodusent uten at de hadde fått informasjon om det

Represent sier på sin side at de tar fullt ansvar for det som har blitt avdekket, og at de kommer til å refundere pengene til de kundene som ønsket det.

Interstoff, selskapet som eier fabrikken, sier til avisen at funnene ville bli etterforsket, men benekter at det som arbeiderne forteller, er sant.

Det belgiske merket Stanley/stellene, som ansatte fabrikken til å produsere T-skjortene, sier de allerede jobber med å etterforske saken.

Internasjonal kritikk

Tekstilindustrien, som utgjør 80 prosent av eksportindustrien til Bangladesh, har lenge vært utsatt for sterk internasjonalt kritikk.

DESPERAT: PÅ bildet ser du folk som desperat leter etter sine kjære etter at en tekstilfabrikk kollapset i 2013. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix
DESPERAT: PÅ bildet ser du folk som desperat leter etter sine kjære etter at en tekstilfabrikk kollapset i 2013. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpixWong Maye-e AP

I 2013 døde blant annet 1134 tekstilarbeidere som følge av at en bygning kollapset.

Året før omkom 112 mennesker i en brann i en tekstilfabrikk utenfor Bangladeshs hovedstad Dhaka.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?