Han selger luksussmykker til Mette-Marit: - Hun får ikke rabatt

Danske Mads Kornerup er mannen bak kronprinsesse Mette-Marits (39) åndelige Shambala-luksusarmbånd. Nå røper stjernedesigneren at han alt er kjøpt og betalt til full pris.

Det har lenge vært kjent at kronprinsessen ofte bærer et eller flere av sine flere Shamballa-armbånd, som er inspirert av tibetansk buddhisme. Armbåndene er blant verdens mest eksklusive, også brukt av blant annet Jay-Z, Justin Bieber og Kardashian-familien.

Et av Mette-Marits armbånd er verdt rundt 52.000 kroner, og er det eneste i sitt slag: En glitrende diamantkule med rødt bånd.

Aldri gitt bort

Det mest kjente armbåndet, med like kuler flettet sammen av tykk tråd, ble designet av danske Mads Kornerup i 2001. minMote møter Kornerup i forbindelse med lanseringen av en ny, råeksklusiv kolleksjon hos Langaard Juveler i Oslo. Han forteller at de med vilje holder seg unna PR-strategien med å gi bort armbånd – selv ikke til prinsesser.

- Vi har aldri gitt bort et eneste smykke. Hos oss må alle kjøpe og betale for det de skal ha – til og med prinsessene. Vi gir heller ikke rabatt, selv ikke til Mette-Marit, smiler designeren, som kan fortelle at både Madonna og Gwyneth Palthrow har spurt om å få et Shamballa-armbånd.

Tidligere har kronprinsessen fått kritikk for sine luksusvaner når det gjelder mote. Dagbladets Marie Simonsen skrev også kommentaren «Mette-Marit er en åndelig buddhist. Eller en dyr trendnisse», da avisen først omtalte armbåndet.

Slottet har tidligere bekreftet at hun ofte handler designerklærne på rabatt – men det er altså ikke tilfelle når det gjelder Shamballa-armbåndene.

- En sjelden gang iblant låner vi bort armbånd til store tilstelninger, men da får vi dem også tilbake. Det er ikke for å være vanskelige, men vi har rett og slett bestemt oss for å ikke gi bort ting gratis, forklarer Kornerup, som sammen med broren Mikkel Kornerup står bak merket.

minMote har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å gi noen kommentar til saken.

Gode ambassadører

Mads Kornerup innrømmer at det er en god følelse når de rådyre smykkene likevel dukker opp i kongelige kretser.

- Å se kvinner som Mary og Mette-Marit i mine smykker er bare det beste. Når jeg ser alt fra prinsesser til store moteikoner i Shamballa-smykker kribler det i hele meg. Det er nesten vanskelig å forstå, så noen ganger føles det helt uvirkelig. De er virkelig gode ambassadører for merket, smiler Kornerup, som siden 2002 har hatt base i København.

Keld Navntoft

Gjorde som Mary

Han kan dessuten fortelle om hvordan hans armbånd havnet på den norske kronprinsessens arm:

Det hele skal ha begynt da danske kronprinsesse Mary skaffet seg et Shamballa-armbånd. Julen 2008 viste hun seg første gang offentlig med armbåndet, som besto av én såkalt pavé-kule dekket av sjeldne, rosa Argyle-diamanter fra Australia, og resten Tahiti-kuler.

Videre forklarer Kornerup at kronprinsesse Mette-Marit så Marys armbånd, og fant via hennes stylist ut hvor det kom fra. Kort tid etter tok Mette-Marit eller en av hennes hjelpere kontakt med Shamballa-kontoret med bestillingen klar: Tre typiske Shamballa-armbånd – et av dem kun med en rød tråd og pavé-kule med diamanter, verdt 52.600 kroner.

De to andre armbåndene er Shamballa-klassikere med flere kuler flettet sammen, og Kornerup vil ikke røpe verdien på dem. De billigste Shamballa-armbåndene ligger imidlertid på rundt 8000 kroner, mens de dyreste koster flere millioner.

Følger trendene

minMote-leder Sonia Huanca Vold er ikke overrasket over at Mette-Marit har latt seg inspirere av kronprinsesse Mary.

- Dette er ikke første gang Mette-Marit gjør som Mary. Tidligere i år viste den danske kronprinsessen seg i en nydelig H&M-kjole, og det tok ikke lang tid før Mette-Marit dukket opp i akkurat samme kjole.

- Kronprinsessen har flere ganger vært tidlig ute med å sikre seg hotte plagg og tilbehør som har blitt sett på store stilikoner, fortsetter Vold og ramser opp:

Den omstridte Jil Sander-luen hun bar på 17. mai i fjor, som blant annet hadde blitt sett på moteredaktør Anna Dello Russo, den sorte og hvite Pucci-kjolen som fashionista Alexa Chung bar først og fjorårets store it-øredobber fra Prada.

Åndelig inspirasjon

Smykkene er inspirert av tibetansk buddhisme, men ifølge Kornerup trenger man ikke være religiøs for å bære dem.

- Det handler ikke om å hengi seg til én religion. Alle religioner har elementer vi kan lære noe av, så man må plukke ut det som passer til ens eget liv. Shamballa handler også om å finne seg selv, om å slippe den frykten som hindrer oss i hverdagen, forklarer han.

Flere av armbåndene Mette-Marit har skaffet seg, kan hun faktisk takke rap-stjernen Jay-Z for at finnes. I 2001 ba nemlig han om et spesialdesignet armbånd fra Shamballa. Det var slik Mads fikk ideen om å flette sammen kuler med tykk nylontråd, og slik ble det første ikoniske Shamballa-armbåndet til.

Siden har moteskapere som Karl Lagerfeldt, Valentino og Diane von Furstenberg også trykket det til sitt bryst.

Kongeekspert i TV 2 Kjell Arne Totland mener kronprinsessen nå har skaffets seg enda flere Shamballa-armbånd, men er usikker på hvem som har betalt for dem.

- Hun kan jo ha fått dem i gave av noen andre enn Shamballa. Sista jeg talte hadd ehun i alle fall fem forskjellige, inkludert den med rød tråd. Og i utgangspunktet kan jo disse smykkene se ganske upretensiøse ut, så det er vel med de invidde som vet hvor mye de koster, tror han.

Hvordan var din opplevelse i dag?