Stå opp mot kroppshysteriet

Ida Elise Eide Einarsdottir
Publisert:

Gjør som minMote-sjef Sonia Huanca Vold (27) og NRK-profil Helle Vaagland (42) og vis at du er glad i deg selv.

– Moteinteresserte jenter og kvinner kommer i mange former og fasonger. Vi ønsker derfor å oppfordre leserne våre til å sende inn bilder hvor de viser at de er glad i den kroppen de har, sier minMote-leder Sonia Huanca Vold.

I går satte minMote og VG fokus på økningen av spiseforstyrrelsen ortoreksi, som ekspertene mener må sees i sammenheng med motebloggeres ekstreme sunnhetsfokus via innlegg om kosthold- og treningsvaner på blogg og i sosiale medier.

Tidligere «Top Model»-deltaker Eirin Hagstrøm (20) fortalte VG at hun ble syk av sunnhet etter vekthetsen på TV. Hun kuttet blant annet ut å lese blogger og kostholdsråd på nettet for å bli bedre.

Mens flere av landets største motebloggere avviser kritikken fra ekspertene på minMote, er NRKs Helle Vaagland (42) bekymret over signalene de sender ut.

– Jeg synes det er ufattelig trist at unge jenter stadig finner nye måter å begrense seg selv og livet sitt på. Det burde være omvendt. De burde si ja til livet og ja til livsglede, sier programlederen.

Nå oppfordrer minMote jenter og kvinner i Norge til å stå opp mot kroppshysteriet i en bildekampanje på minMote. Ta et bilde der du viser at du er glad i kroppen din og send det til minmote@vg.no eller del det på Instagram med hashtagene #minmote eller #minkropp, slik at vi kan publisere det på vår nettside.

– Det er på tide å i større grad synliggjøre hvordan verden virkelig er. Det finnes mange flotte jenter der ute som aldri kommer frem i lyset. Nå inviterer vi alle disse til å være med å bidra til at vårt motenettsted ikke bare fylles med kjendiser, catwalk-modeller og bloggere, sier Huanca Vold.

Sjokkerte med Twitter-stunt

Helle Vaagland mener det er svært utfordrende for den oppvoksende generasjonen å ikke la seg påvirke av kroppspresset.

– Det skal egentlig godt gjøres å være ung og selv innse at det er faktisk ikke er din egen kropp det er noe i veien med, men idealet som alle presser på deg.

Da Vaagland i 2010 delte sitt omstridte Twitter-bilde, gikk det sin seiersgang både i media og på sosiale medier. Bildet viste Vaagland i bare undertøyet, og var ment som en reaksjon på kvinnelige superstjerners lettkledde bilder på samme sosiale nettjeneste.

– At folk fikk sjokk av å se bilde av en helt vanlig dame i avisen sier alt om hvor sensurert medievirkeligheten er og hvor stor tabu kroppene våre har blitt. I stedet for å si fy når unge jenter viser seg frem, bør vi heller vise oss frem alle sammen. Først da får vi se mangfoldet og hvordan vi egentlig ser ut, sier Vaagland.

Huanca Vold håper minMotes bildekampanjen kan bidra til nettopp dette. Hun er selv blogger og flittig Instagram-bruker, og har lagt merke til økningen av bilder og innlegg fokusert på ekstrem «sunnhet» og trening det siste året.

– Kropp og mat bør være kilder til glede, ikke gi store utfordringer. Det er selvsagt ikke noe galt i å være sunn, men god helse handler også om å ha det godt med seg selv. For en tid tilbake bestemte jeg meg for å legge de negative tankene om kroppen min til side. Jeg har lært å bli glad i meg seg selv, forteller hun.

Publisert: