Oscar-utdelingen er verdens viktigste catwalk

Det koster en formue å gjøre Hollywood-stjernene klare for Oscar, men kjendisene slipper å betale regningen selv.

Mari Glans
Publisert:

I fjor beregnet finanstidsskriftet Forbes hva det ville koste en «vanlig» kjendis å gjøre seg klar til Oscar-utdelingens røde løper. De kom frem til 210 000 kroner, men det er et konservativt anslag i forhold til hva en vaskeekte Hollywood-stjerne må ut med. Forbes beregnet for eksempel 30 000 kroner bare på stylist, men for en kjendisstylist som Rachel Zoe må man ut med det dobbelte. Minst!

Årets Oscar-udeling går av stabelen natt til mandag 25. februar norsk tid.

- En fra A-listen kunne kanskje sluppet unna med 60 000 kroner, fordi det er prestisje for stylistene å ha de store stjernene som kunder. Men for dem som er mindre kjent ville nok Zoes tjenester vært langt dyrere, forteller stylist Jan Thomas som har nesten tjue års fartstid fra Hollywood.

Botox og juicekurer

Forbes har heller ikke regnet med noen behandlinger som ansiktsbehandlinger, hudpleie, botox, restylane, laserbehandlinger, større eller mindre inngrep hos plastiske kirurg, massasje, hårfjerning, juicekurer eller detoxkurer tilrettelagt av ernæringsfysiologer, eller personlige trenere i sitt regnestykke.

- Og slikt benytter stjernene seg av i større eller mindre grad i forkant av Oscar, og det er ikke billig. Botox hos stjernefavoritten dr. Brandt koster gjerne 120 000 kroner per behandling, mens for eksempel de beste øyenbrynsnapperne kan kreve opptil 40 000 kroner gangen, forteller Jan Thomas.

Aller viktigst er det likevel kanskje å sikre seg en makeupartist eller hårstylist i toppsjiktet. Ifølge kjendisstylist Phillip Bloch kan de største kjendisene komme unna med rundt 18 000 - 30 000 kroner for styling av hår og sminke, skriver nymag.com. Men toppstylister kan kreve mye mer enn det, og regningen kan raskt overstige 100 000 kroner per dag.

Budkrig

- Jeg var stylist på et reklameoppdrag nylig, og da ble det fløyet inn en fransk hårspesialist fra Paris. Han krevde 111 000 kroner om dagen, bekrefter Jan Thomas.

Det er også ofte budkriger om de beste skjønnhetsekspertene, så prisene blir skrudd ytterligere opp i været. De største stjernene kan likevel slippe unna å betale så mye, fordi de ofte har faste frisører og makeupartister på lønningslisten.

- Men likevel vil jeg tippe at stjernene bruker fra 300 000 kroner og oppover på sine Oscar-forberedelser, og da kommer sko, klær og smykker i tillegg. Selv om dette er ting stjernene gjerne låner, er det ikke urimelig å anta at kostnadene for å gjøre seg Oscar-klar overskrider en halv million og vel så det for mange av stjernene, sier Jan Thomas.

Det betyr imidlertid ikke at Hollywood-eliten blakker seg på Oscar-utdelingen, for regningen er det som oftest filmstudioene som tar seg av. En vakker stjerne er nemlig god markedsføring.

For utenforstående kan dette svinedyre skjønnehetshysteriet virke som det glade vanvidd.

- Men slik er Hollywoods spilleregler, og de må overholdes hvis du vil jobbe, fastslår Jan Thomas.

Det er nemlig ikke for ingenting at Oscar-utdelingens røde løper omtales som «verdens viktigste catwalk».

- Hvis du er en skuespiller som kanskje ikke er på A-listen ennå, men er en av dem som ser mest fantastisk ut på den røde løperen den kvelden, vil det resultere i omtale verden rundt. Det er gratis global markedsføring og kan fungere som springbrett til bedre roller. Hvis du har en dårlig dag, blir effekten motsatt, sier Jan Thomas, som gleder seg stort til å se Oscar-utdelingen på TV.

- For folk i mitt fag er det som å gå på kunstutstilling, smiler han.

Får førstevalg

Det er ikke bare stjernenes hud og hår som bedømmes på den røde løperen, det gjør i høy grad også kjolene de har på seg. Dette er noe alle de store motehusene er svært klar over, og de kriger om å få kle opp stjernene. A-listen, som Angelina Jolie og Julia Roberts, kan velge fritt fra alle verdens motehus og trenger ikke betale en krone.

Men det er ikke alltid stjernene velger kjoler fra kjente merkenavn, og en ukjent designer kan gjøre kometkarriere hvis de har den rette kjolen på den rette stjernen. Designer Elie Saab ble verdensberømt over natten etter han kledde opp Halle Berry i sin uforglemmelige burgunderrøde kjole fra 2002.

❤ Manikyr og pedikyr: 90 dollar

❤ Make-up: 400 dollar

❤ Hår: 400 dollar

❤ Kjole: 5190 dollar

❤ Veske: 1995 dollar

❤ Øredobber: 9800 dollar

❤ Ring: 5900 dollar

❤ Sko: 865 dollar

❤ Parfyme: 98 dollar

❤ Designerkåpe: 5000 dollar

❤ Stylist: 5000 dollar

❤ Bil og sjåfør: 750 dollar

Totalt: 35 488 dollar ( ca. 210 000 NOK)

(Forbes har ikke tatt med hudpleiebehandlinger, mindre kirurgiske inngrep, slankekurer tilrettelagt av ernæringsfysiologer, personlige trenere og lignende. 400 dollar (rundt 2400 kroner) for makeup og hår er også ganske urealistisk med tanke på at stylister i toppsjiktet kan kreve over 100 000 kroner dagen. Klær, smykker og sko er vanligvis langt mer kostbare enn det som vises her, men på den annen side får de største stjernene gjerne låne den slags.)

Publisert: