Norsk moteredaktør kaster klærne for angorasaken

STANDPUNKT MOT ANGORA: Det Nye-redaktør Mari Midstigen poserer naken sammen med en angorakanin på det nyeste coveret av magasinet. Foto: Det Nye/ skjermdump

Det Nye vil illustrere sitt standpunkt mot uetisk produksjon av angoraull med uvanlig magasinforside. - Ekte engasjement selger bedre en overfladiskhet, sier PR-ekspert.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Det er i den kommende utgaven av Det Nye at redaktør Mari Midtstigen poserer naken med en angorakanin på forsiden av motebladet. På forsiden står det en pil til angorakaninen med teksten «Den eneste angoraen i Det Nye». Beslutningen om å vie stor plass til angorasaken i det nyeste nummeret kom i etterkant av den rystende PETA-videoen som viste at levende kaniner ble plukket av pelsen mens de hylte og skrek, noe klesbransjen i Norge reagerte kraftig på.

Naken for å få kaninen i fokus

– Det var etter at vi så medieoppslag i blant annet VG om uetisk produksjon av angora til angoraplagg. Vi hadde vi lyst til å vise at vi tar et standpunkt mot det, og da hadde vi lyst til å illustrere det ved å bruke ekte angorakanin, sier Midtstigen til minMote.

- Du er naken på forsiden. Hvorfor valgte dere det?

– I utgangspunktet var det for at kaninen skulle komme best mulig frem, og i tillegg symbolikken i at vi heller ville ha en frisk og levende angorakanin i armene, enn angoraull fra mishandlede dyr på kroppen, sier Midtstigen.

Kaninen på forsiden kommer fra en gård i Nord-Odal og lever under gode forhold, forsikrer redaktøren. Hun understreker at magasinet ikke er i mot produksjon av angoraull som foregår på en etisk måte og i liten skala slik den eksempelvis gjør i Norge.

Vil bruke sin påvirkningskraft

I november skrev minMote om at norske moteredaktører tok til orde for å ikke vise frem angoraplagg i sine magasiner etter angoraullavsløringen.

Midtstigen mener at tilbakemeldingene fra leserne indikerer at de vil sette pris på et tydelig standpunkt. Forsiden er ikke et PR-stunt fra magasinets side, men et ønske om å formidle deres tydelige standpunkt mot all uetisk produksjon i tekstilbransjen, forteller hun.

– Vi tenker at det er noen ting man kan gjøre. Vår påvirkningskraft kan brukes til makten forbrukerne sitter på. Den hadde vi lyst til å vise i denne sammenhengen. At det å være imot angora kalles en trend, viser at dette er noe som engasjerer mange, og vi i redaksjonen er blant de som er engasjerte, sier Midtstigen.

Acne trakk tilbake alle sine angoraplagg fra butikk kort tid etter angoraullavsløringen. Kun noen dager senere fortalte Gina Tricot og H&M at de umiddelbart stoppet sin produksjon av angoraprodukter for å forsikre seg om at dyrene ble behandlet på en etisk måte. Det britiske motehuset Stella McCartney snudde også i angorasaken, og ville slutte med produksjon av plagg som innehodlt angoraull.

Må treffe lesernes hjerte

PR-ekspert Trond Albert Skjelbred. Foto: Paul Bernhard

PR-ekspert hos NOR PR, Trond Albert Skjelbred, tror forsiden er et bevisst valg for å få oppmerksomhet rundt en ny utgave, fordi motemagasiner er i en ekstremt konkurranseutsatt bransje.

- Hvis det skal bli relevant, må det treffe hjertet til leserne. Ekte engasjement selger bedre enn overfladiskhet, sier han til minMote, og fortsetter:

- Det er litt i tidsånden å dele av seg selv og ikke være så redd for å tabbe seg ut. Acne og andre aktører i bransjen har trukket angoraplagg, og på den måten er det politisk korrekt å lage en slik forside, men det kan diskuteres om det er politisk korrekt å være naken, sier han.

Han mener at det må jobbes for å få oppmerksomhet rundt sine produkter uansett hvilke bransjen man er i.

- Vi ser hva politikerne er villige til å gjøre i sin valgkamp. Også redaktører for kvinnemagasiner gjør noe for å så frem sine budskap, sier Skjelbred.

Publisert:

Finn mer innhold om: