Baseproduktene som får sminken til å sitte

Sliter du med å få sminken til å sitte? Det finnes gode baseprodukter som gir lengre holdbarhet og bedre resultater når du sminker deg.

Cathrine Elnan
Publisert:

De fleste har opplevd at mascaraen drysser, at øyenskyggen striper seg eller at foundationen ikke sitter som den skal. For mange er det ekstra utfordrende å få sminken til å sitte slik som den skal i vintermånedene. Tørr inneluft, kalde temperaturer og snøvær kan være en prøvelse, uansett hvor mye tid og penger du investerer i sminkerutinene dine. Heldigvis finnes det baseprodukter for de fleste behov, enten du trenger å dempe rødhet, jevne ut, matte ned eller bare vil at sminken skal sitte bedre.

Få en jevnere foundation

Det kommer mange forskjellige baseprodukter som skal brukes før du legger foundation. De fleste basene skal jevne ut huden og gi en glatt overflate, i tillegg til å gjøre at foundation sitter bedre og holder lengre.

- Alle produkter man bruker under foundation vil automatisk gjøre at den sitter lengre, dessuten bidrar baseprodukter til å glatte ut huden slik at får en «jevnere» overfalte. Da bruker du gjerne mindre mengde produkt og oppnår maks effekt ut av foundationen, sier make-up-artist Ingrid Bruvik.

For å få det beste resultatet er det viktig at du velger et produkt som passer til din hudtype. Hvis du har problemer med fet hud som lett blir blank, bør du velge en base som gjør huden mattere. Det kan hjelpe mot skinnende og blank hud. For dem som lett blir røde i ansiktet, eller har røde partier de ønsker å tone ned, finnes det grønne foundationbaser som nøytraliserer det røde. Nå i vintermånedene er det lurt å unngå primere med mye vann, de kan lett tørke ut huden om vinteren. Mange av foundationbasene kommer med beskyttelse mot UV- og UVA-stråler, og det er det alltid lurt å skjerme huden sin mot.

Les vår foundation-guide her!Smink deg til perfekt hud

Plei vippene med mascarabase

Det finnes mange forskjellige mascarabaser. Noen gir volum, andre gir lengde. Det finnes også baser som pleier vippene, får mascaraen til å sitte bedre og vippene til å vokse fortere. Ofte er en mascarabase en kombinasjon av flere av disse tingene. Mascarabasen ser ut som en hvit mascara, og legges på vippene før du legger selve mascaraen. Et supert produkt for deg som ønsker å pleie vippene, og for deg som ønsker å få maksimalt ut av øyenvippene dine når du sminker deg.

- Å bruke base før du tar på mascara er omtrent det samme som å bruke balsam etter du har vasket håret. Basen inneholder pleiende ingredienser som legger seg som en beskyttende hinne over hårstrået. Det er viktig å huske på at vippene trenger beskyttelse året rundt. Vippetang og daglig bruk av mascara kan fort slite ut vippene hvis du ikke tar vare på dem, forteller Ingrid Bruvik som har mange års erfaring som make-up-artist.

Finner du ikke riktig mascara?Få hjelp av vår store mascara-guide!

Unngå stripete øyenskygge

Det kan være en utfordring å få øyenskyggen til å sitte slik som den skal. Den kan stripe seg og falme raskt, spesielt hvis produktet er av dårlig kvalitet. En øyenskyggebase kan være til stor hjelp. Du legger basen i et tynt lag over øyelokket før du tar på øyenskyggen.

- Du får mer ut av øyenskyggen hvis du bruker en base under. Den sitter lengre og legger seg ikke like lett i linjer. Pigmentene i øyenskyggen kommer også sterkere frem, forteller Ingrid Bruvik.

Dette bør du passe på

Ingrid Bruvik mener man bør unngå baseprodukter som inneholder mineralolje og andre produkter som tetter igjen porene. Styr også unna produkter som ikke passer sammen i konsistens, for eksempel hvis du blander en pudderbase med gelé.

- Det er også viktig å få jobbet slike baseprodukter godt inn i huden. Påfør jevne lag med maskarabørsten, et jevnt lag med primer før foundation og et tynt lag med base på øyelokket. Da unngår du klumper, striper og fargeflekker, sier Bruvik.

Andre relevante saker:

Har du ringer under øynene? Lær hvordan du sminker dem vekk her!

Forsvinner sminken etter noen timer? Slik frisker du den opp!

Velg riktige produkter! Se opp for disse stoffene

Ønsker du friske roser i kinnene? Slik sminker du rouge

Publisert: