Former til ettertanke

silje
Publisert:

minMote med flere, har denne uken satt søkelys på saken der italienske Vogue valgte å sette tre flotte og formfulle kvinner på forsiden av sitt junicover.

Trendbibelen nyter stor prestisje verden over, så reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Bildene av pluz size modellene setter igjen spørsmålstegn ved den lille variasjonen i bruk av modeller og dagens skjønnhetsideal. minMote har fulgt saken nøye hele uken og gleder seg over de positive tilbakemeldingene fra leserne, som indikerer et ønske om et større mangfold.

Denne debatten er langt ifra ny og har allerede gått mange runder, blant annet da den syltynne modellen Twiggy regjerte på 60-tallet, heroin chic-stilen med Kate Moss i spissen på 90-tallet og nå igjen i 2011.

Hvorfor er det så vanskelig å forandre trenden med modeller i kun størrelse 32-34? Mange i bransjen tror mye av grunnen fortsatt ligger i designernes små prøvekolleksjoner og etterspørselen etter de aller tynneste modellene.

Det er ikke til å stikke under en stol, at vi i motebransjen har et ansvar, enten det gjelder magasiner, nettsider eller bloggere. Jeg tenker selv nøye igjennom hva jeg skriver både på minMote og Siljes Mote og hvilke signaler vi sender ved bruk av bilder fra catwalken. For selv om de tynneste modellene ofte opptrer på catwalken eller i magasiner, kan vi som jobber i bransjen bevisst velge å bruke bildene eller ikke. På den måten, kan vi i alle fall ta små steg som tilslutt kan utgjøre en forskjell.

Men balansegangen er vanskelig og vi kan som andre, gjøre feil. Det anser jeg som menneskelig.

Jeg er spesielt opptatt av de valgene vi tar som kan påvirke de aller yngste, mange unge identifiserer seg lett med sine forbilder og svært mange har et brennende ønske om å jobbe som modell.

Nå tenker du kanskje at jeg umulig kan uttale meg om dette siden jeg selv er en størrelse 36, men faktum er at jeg selv har kjent det ekstreme presset på kroppen, både som ballettdanser og som modell. Slankepress og dietter var hverdagskost før jeg fyllte 15, og en naturlig del av min hverdag i mange år etter. De årene er forlengst passert, men de går aldri i glemmeboken.

I dag lever jeg et helt annet liv, med sunt fokus på helse, trening og livskvalitet. Jeg spiser både kake og drikker vin, og har aldri dårlig samvittighet for det. I dag velger jeg selv hva som påvirker meg og min livskvalitet og lar aldri noen andre styre mine valg.

Jeg vet at det finnes viktigere ting i livet enn å være slankest eller tynnest, men jeg vet også at mange mener det å være tynn henger sammen med kontroll. Jo større kontroll, jo slankere og flottere er du. Det er tungt å tenke på at den tankegangen er forbilder for jenter i 13-16 årsalderen, som ofte ikke har kommet langt nok i utviklingen til at de selv innser hvor forvrengt disse tankene er.

Det er skremmende at vi fortsatt i 2011, kun opererer med få skjønnhetsideal i størrelser som er så langt ifra gjennomsnittstørrelsen. På minMote har vi hele veien vært opptatt av å bruke modeller i forskjellige fasonger og inkludere lesere som modeller i ulike reportasjer og produksjoner. Vi er opptatt av at mote er for alle, ikke kun én satt størrelse.

Tilbakemeldingene vi har fått i etterkant har vært overstrømmende positive. Det er jeg som leder for minMote, svært stolt av.

Vi vil fortsatt etterstrebe å bruke modeller i forskjellige fasonger, uten å gjøre et stort nummer at dette. Men vi, som andre, har selvfølgelig en lang vei å gå. Likevel så er jeg overbevist om at alle bidrag, store som små, teller. Nettopp derfor blir jeg veldig glad for å se så flotte jenter på coveret til italienske Vogue, i moteserier i InStyle eller andre magasiner.

Papiravisen følger opp saken og i dagens VG kan du lese en velskrevet kronikk om temaet av Heidi Helene Sveen, der hun setter fokus på den evige rundansen til vår egen kropp og mange av de urealistiske kroppsidealene i samfunnet.

Her et et kort utdrag.

"Det finnes en milliardindustri der ute som kynisk tjener penger på vårt angstfulle forholdt til kropp. Kobbelet av samfunnsaktører som mer enn gjerne gjør den enkelte kvinne og mann til marionetter av slankehysteriet har tilsynelatende ingen ende. Og de vet godt hvilke knapper de skal trykke på. Sannsynligheten er stor for at du som leser dette enten er overvektig, eller er redd for å bli det."

Publisert: