Dette gjør hold-in-undertøyet med organene dine

HOLDER INN: Det populære undertøyet strammer opp kroppen og skaper glattere linjer. Foto: Getty Images
HOLDER INN: Det populære undertøyet strammer opp kroppen og skaper glattere linjer. Foto: Getty Images

Til tross for at det er stramt og klamt, presser mange seg inn i hold-in-undertøy og strømpebukser for å få en smalere silhuett. Det kan blant annet føre til åreknuter, ifølge leger.

Kvinnen bak det populære merket «Spanx», Sara Blakely, gikk fra å være dørselger til å bli milliardær etter at hun lanserte truser med slankende effekt. Siden den gang har flere fulgt etter, og nå selger både kjedebutikker og eksklusive undertøysbutikker singleter, underkjoler, strømpebukser og shorts som strammer opp kroppen.

USIKKER: Hudlege Bjørn E. Bondevik antar at stramme hold-in-plagg kan by på problemer, men tviler på om det kan føre til blodpropp.  Foto: Privat
USIKKER: Hudlege Bjørn E. Bondevik antar at stramme hold-in-plagg kan by på problemer, men tviler på om det kan føre til blodpropp. Foto: Privat

Flere eksperter hevder imidlertid at bruk av hold-in-plagg over lengre tid kan gi ubehagelige konsekvenser.

Ifølge leger den amerikanske nettavisen Huffington Post har snakket med kan den stramme strikken redusere blodsirkulasjonen, noe som i verste fall kan føre til blodpropp. De mener også at hyppig bruk kan være uheldig for de som er genetisk utsatt for åreknuter.

Redusert blodtilførsel

- Dette er ikke en problemstilling jeg har møtt på, eller noe jeg har sett studier eller dokumentasjon på. Jeg vil likevel anta at gjentatt bruk av hold-in-variantene som går nedover låret vil kunne gi et press som kan føre til sprengte blodkar, åreknuter, redusert blodtilførsel og smerte, sier hudlege Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk til MinMote, og fortsetter:

- Disse plaggene vil jo ha en motsatt effekt av elastiske strømper som er laget for å forebygge nettopp disse plagene. At overdreven bruk av hold-in-undertøy kan føre til blodpropp stiller jeg meg derimot tvilende til.

EKSPERT: Hudspesialist og lege Rolah O. Lønning. Foto: Trond Oliversen
EKSPERT: Hudspesialist og lege Rolah O. Lønning. Foto: Trond Oliversen

Inngrodde hår

Lege Rolah O. Lønning som jobber ved Stavanger universitetssykehus, sier til MinMote at man blant annet kan oppleve å få inngrodde hår på leggene ved hyppig bruk av hold in-strømpebukser.

- I tillegg kan man få folliculitt, som er infeksjon i hårsekkene. Spesielt hvis man svetter en del, barberer leggene og bruker samme strömpebukse flere ganger. Med tanken på åreknuter og sprengte blodkar er dette også en sannsynlig bivirkning, på grunn av redusert og stagnert sirkulasjon som øker trykket i årene som på sikt forstørrer dem, sier Lønning, som også har skrevet en bok om hudproblematikk.

Hudirritasjon

Har du først fått åreknuter er det ifølge Bondevik lite trolig at disse vil forsvinne av seg selv.

- Hvis man begynner å se synlige blodkar, kan disse kunne trekke seg tilbake. Men også disse kan man ende opp med å måtte fjerne hos hudlege, sier han.

Bondevik er skeptisk til at hold-in-plaggene alene skal kunne føre til sopp- og bakterieinfeksjon samt hårkjertelbetennelse, men mener de kan gjøre vondt verre om du har hudproblemer.

- Hvis du har normal hud vil man trolig ikke få problemer. Har man allerede en hudinfeksjon, eller sliter med irritasjon i hudfolder, kan det bidra til å forverre problemet du allerede har, sier han.

Les også: Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

Kjendiser som sverger til hold-in-undertøy på den røde løperen:

Hold in kjendiser

Khloé Kardashian. Foto: NTB scanpix

Hold in kjendiser

Oprah Winfrey. Foto: NTB scanpix

Hold in kjendiser

Kim Kardashian. Foto: NTB scanpix

Hold in kjendiser

Jennifer Lopez. Foto: NTB scanpix

Fordøyelsesproblemer

Sykepleier ved Gastrolegegruppen, Thrine Jacobsen, forteller til MinMote at sure oppstøt og halsbrann kan forverres når spiserøret og magesekken ligger under press.

- Syreproduksjon varierer fra person til person, men presset kan føre til at syren ikke går riktig vei. En slik stagnasjon vil kunne resultere i syreskader i spiserøret, forteller hun.

Hun anbefaler å styre unna hold-in-undertøy i hverdagen og heller ta det frem ved spesielle anledninger fordi langvarig press mot organene heller ikke er gunstig for fordøyelsen og kan gi magesmerter.

- Det er egentlig helt logisk. I magen ligger flere meter med tarm som inneholder to til tre kilo avføring, hvorav det meste er bakterier som bør føres nedover og ut, sier hun.

Les også: Ekspert: - Vippeextensions kan gi permanente skader

Populært blant norske kvinner

Maria Flem, daglig leder i undertøysbutikken Lingerie Lounge på Steen og Strøm i Oslo, forteller at det er en stadig økende etterspørsel etter undertøy som former kroppen.

Maria Flem, daglig leder i Lingerie Lounge. Foto: Privat
Maria Flem, daglig leder i Lingerie Lounge. Foto: Privat

– Det er veldig populært og har blitt litt allemannseie. Om du er ung med former eller voksen og slank spiller ingen rolle. Det handler mer om å forme, enn den tradisjonelle tankegangen om å bli smalere og trykke inn. Du har det utgangspunktet du har, og det finnes produkter som får frem det beste ved deg gjennom å forme det du har, sier hun til MinMote.

Hun tror omtale i ukeblader og motemagasiner har medvirket til at det nå er vanligere å ty til hold in-undertøy enn tidligere.

– Det har blitt en del av de fleste kvinners garderobe. For 15-20 år siden var det forbundet med godt voksne damer som tok på seg stivt og ubehagelig formgivende undertøy – i dag har det blitt et trendy produkt med høy grad av komfort, design og bedre funksjon, sier Flem.

Selv er hun opptatt av at undertøyet ikke skal medføre ubehag, og presiserer at det er viktig å forstå at kroppen er som den er.

– Det er ikke noe poeng å presse deg inn i noe som er altfor lite. Du skal ha noe som er komfortabelt og jevner ut. Du trenger ikke velge en minimal størrelse for å få en god effekt. Bare ved å forme fremstår du som slankere, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?