Coronastengte tekstilfabrikker får gjenåpne i Bangladesh

VERNEUTSTYR: Bangladeshiske tekstilarbeidere lager beskyttelsesdrakter i en fabrikk i Dhaka 31. mars. Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / REUTERS

Mer enn 500 tekstilfabrikker i Bangladesh som lager klær for globale klesmerker fikk mandag starte produksjonen igjen etter å ha vært stengt i en måned.

Stian Eisenträger
Publisert:

Klesprodusenter i den bangladeshiske hovedstaden Dhaka og havnebyen Chittagong har fått tillatelse til å gjenoppta arbeidet. Noen av verdens største klesmerker, deriblant Gap, Zara og H&M får klær produsert i Bangladesh.

– Vi sørger for at arbeiderne bærer munnbind, vasker hendene ved inngangen, gjennomgår temperatursjekk og opprettholder fysisk distansering, sier Mohammad Hatem, visepresident i Bangladesh Knitwear Manufacturers and Exporters Association til nyhetsbyrået Reuters.

Arbeidsgiverforeningen organiserer rundt 4000 fabrikker som har 4,1 millioner tekstilarbeidere, og advarer om at landet kan tape seks milliarder dollar i eksportinntekter i år på grunn av coronastengingen.

NYHETER

Dette gjør motebransjen i kampen mot corona

NATT OG DAG: To bilder av samme gate i 2007 og 25. april 2020 viser at mange bangladeshere holder seg hjemme under den landsomfattende nedstengningen på grunn av coronasmittefaren. Foto: AFP

Konkurrentene i Vietnam, Kina og Kambodsja har allerede gjenopptatt produksjonen, ifølge Hatem.

Bangladesh har offisielt rapportert rundt 6000 bekreftede smittetilfeller og kun 152 dødsfall er bekreftet mandag morgen.

DISIPLIN: Innbyggere i en av Dhakas slumområder har stilt seg i kø med god avstand til hverandre for å få utdelt mathjelp 25. april 2020. Foto: AFP

India har innført strenge restriksjoner for sine 1,3 milliarder innbyggere, som skal vare til 3. mai. Statsminister Narendra Modi har allerede startet diskusjonen med sine delstatsministre om hvilke restriksjoner som bør vedvare etter denne datoen.

Delstatsminister Ashok Gehlot i Rajasthan mener en videreføring av den omfattende stengingen kan føre til at folk sulter, og at regjeringen burde tillate at økonomisk aktivitet gjenopptas i mindre berørte områder. 300 av Indias 730 distrikter har ikke rapportert noen tilfeller av coronasmitte.

– Jeg kan ikke si hvor mange som vil dø av corona, men hvis situasjonen fortsetter, vil folk dø av sult, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

India har mandag morgen 28.000 bekreftede smittetilfeller og nesten 900 bekreftede dødsfall.

NYHETER

CHANEL LAGER SMITTEVERNUTSTYR

Myndighetene sier tiltakene virker og har ført til at fordoblingstiden har økt fra 3,6 dager forrige måned til 10 dager nå.

– Situasjonen i landet er i ferd med å forbedre seg, sier helseminister Harsh Vardhan til Reuters.

Publisert: