Forbrukerombudet: Norske bedrifter misbrukt av useriøse nettbutikker

UTNYTTET: Christiania Glasmagasin er blant merkevarene som er feilaktig oppgitt som eier av domene. Foto: Bjørn Djupvik
UTNYTTET: Christiania Glasmagasin er blant merkevarene som er feilaktig oppgitt som eier av domene. Foto: Bjørn Djupvik

Forbrukerombudet har oppdaget en rekke useriøse nettbutikker som har brukt kjente norske merkenavn når de har kjøpt domene.

- Vi oppdaget problemet i forrige uke etter at vi fikk et par klager fra forbrukere, sier pressekontakt i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, til MinMote.

Nå vil de sette fokus på at flere useriøse nettbutikker registrerer seg med falsk informasjon når de kjøper domene - og gjør det dermed vanskelig for forbrukeren å se at siden er useriøs.

Billige designerklær er blant tingene nettbutikkene utgir seg for å selge, men plaggene kan både være falske eller ikke eksistere i det hele tatt.

Kjente bedrifter

Blant annet har Christiania Glasmagasin, Dagbladet og Norsk design- og arkitektursenter blitt misbrukt av de som har laget de falske nettbutikkene.

På siden www-whois.com skal man nemlig kunne finne ut hvem som eier et domene, men i det siste har Forbrukerombudet sett at en rekke useriøse aktører har registrert seg med falsk informasjon når de har kjøpt domene.

- De registrerer seg med informasjonen til kjente norske bedrifter for å prøve å lure forbrukerne til å tro at nettbutikken er trygg, sier Haug, som nå har varslet de som har fått falske nettsider registrert i sitt navn.

Frode Elton Haug i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Frode Elton Haug i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet

Dette er faresignalene

Nå oppfordrer Forbrukerområdet til å ta en ekstra sjekk og klikke litt rundt på siden du vurderer å kjøpe noe fra.

- Faresignal nummer én er at det ikke er mulig å finne noe særlig informasjon om hvem som står bak nettbutikken. Alle seriøse nettbutikker skal blant annet ha klar og tydelig informasjon om adressen og organisasjonsnummeret sitt, sier Haug og fortsetter:

- Dersom det bare finnes et kontaktskjema eller en «anonym» e-postadresse som f.eks. canadagoose@gmail.com, er det ikke trygt å handle. Ellers anbefaler vi å gjøre Google-søk på navnet på nettbutikken og å sjekke om det finnes avtalevilkår noe sted på nettsiden.

Få med deg siste episode av Trendguiden her:

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?