Norges «moteuke»: Fem ting du bør vite om Oslo Runway

KJENT MERKE: By TiMo viste også i fjor - her med modell Iris Lie på catwalken. Foto: Jan Petter Lynau / VG

I dag går andre runde med Oslo Runway av stablen i Oslo, med en rekke kjente norske merker på visningslisten. Her er det du bør vite om arrangementet.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det var 2015 nyheten først kom om at PR-byrået This Is PR, sammen med Norwegian Fashion Institute (NFI) og L'Oréal som hovedsponsor, hadde planer om å lage en ny motearena. Dette etter at Oslo Fashion Week ble lagt ned etter flere runder med krass kritikk.

Nå drar de altså i gang igjen - denne ganger med en todagers «moteuke».

NYHETER

Fem ting Oslo Runway trenger for å lykkes

Ikke fått med deg oppstyret? MinMote har oppsummert årets arrangement i fem punkter:

1. Vekk fra kjendiseriet. Oslo Runways forgjenger, Oslo Fashion Week, ble lagt ned i 2013. På forhånd hadde kritikken haglet om at Oslo Fashion Week var en kjendisparodi med fokus på kjente ansikter heller enn mote. Oslo Runway tok tidlig avstand fra kjendiseriet, og prosjektleder Ditte Kristensen forklarer at det er en plan hun vil holde seg til:

- Vårt hovedfokus er media og pressen, og dette har ikke endret seg, sier hun til MinMote.

Les også: Tidligere Oslo Fashion Week-sjef slakter ny moteuke

2. Budsjettet er hemmelig. MinMote har vært i kontakt med PR-byrået This Is, men de vil ikke svare på spørsmål om hva budsjettet er på. Men Ditte Kristensen røper at det er tredoblet fra i fjor - samtidig som arrangementet er utvidet fra én til to dager.

GJESTER: På Oslo Runway i fjor - blant annet kjendisstylist Line Langmo i denimskjorte. Foto: Jan Petter Lynau / VG

3. Arrangementet er flyttet. Da Oslo Runway ble arrangert for første gang, var det i Kulturkirken Jacob - i år er arrangementet flyttet til Operaen.

Les også: Slipper listen - By TiMo først ut

Prosjektleder Ditte Kristensen ved This is PR. Foto: Hilde Holta Lysell

4. Ulike størrelser. For å få ha visning på Oslo Runway, må hvert enkelt merke sende en søknad, som arrangørene tar stilling til. I år er det flere millionbedrifter som skal vise, som ByTiMo og FWSS, samt merker som Veronica B. Vallenes og Holzweiler - sistnevnte har dessuten sitt første catwalk-show denne uken.

4. De private investorene glimrer med sitt fravær. Mens L'Oreal er hovedsponsor, har varemagasinene Steen & Strøm, Paleet og Eger gått inn for å støtte hver sin designers visning (henholdsvis Admir Batlak, Johnny Love opg

Dagens Næringsliv har skrevet g Veronica B. Vallenes). Dog er det fortsatt ingen private investorer som har meldt seg på, noe Dagens Næringsliv også har belyst.

DN-journalist og forfattet av moteboken «Avkledd», Jorun Sofia Aartun, mener Oslo Runway bør jobbe hardt med nettopp dette.

Jorun Sofie Aartun. Foto: Truls Qvale

- Det kan ha sammenheng med at mote tradisjonelt har hatt lav status her hjemme. Mange har kanskje forbundet mote med fjas, terningkast og kjendiser snarere enn en kunstform og en industri som skaper arbeidsplasser. I utlandet derimot har en allianse med motebransjen i årevis representert en billett inn i det gode selskap, og noen av verdens mest kjente designere har blitt båret frem av en finansmann eller en finanskvinne med appetitt for glamour, sier Aartun og fortsetter:

- Kapitaltørken i motebransjen har flere forklaringer. For det første har det norske finansmiljøet større tradisjon for å investere i industrier som tradisjonelt har utgjort bærebjelken i den norske økonomien. For det andre er den norske motebransjen en relativt ung bransje, og mange av designerne har hatt en lite kommersiell tilnærming til faget. De har kanskje vært mer opptatt av å følge sin egen kunstneriske visjon enn å tjene penger, noe som har gjort det vanskelig for dem å tiltrekke seg investeringer. For det tredje har vi manglet attraktive og profesjonelle møteplasser her hjemme. Dersom Oslo Runway klarer dette kan mye være gjort.

Publisert:

Finn mer innhold om: