Bloggerne svarer på kritikken fra ekspertene

Motebloggernes fokus på kosthold og treningsvaner skaper usunt sunnhetshysteri blant norske jenter, ifølge flere eksperter. Norges mest profilerte bloggere er uenige.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Flere eksperter minMote har vært i kontakt med forteller at de i visse tilfeller jenter og kvinner med spiseforstyrrelser om å slutte å lese mote- og kostholdsblogger.

Ekspertene har også registrert en kraftig økning av lidelsen ortoreksi som betyr overopptatthet, og i noen tilfeller en tvangsmessig tankegang, om sunnhetsgraden av maten man spiser. Noen ganger i så stor grad at det går ut over både livskvalitet og helse. Ortoreksi er ingen formell diagnose, men navn på en per i dag lite kjent spiseforstyrrelse.

– Bloggerne kan selvsagt ikke ta ansvar for alle som blir syke, men de må ta ansvar for at de er med på å påvirke en negativ trend i samfunnet, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

MinMote.no - Norges største moteside

– Man kan selvsagt ikke legge all skyld på motebloggerne, men jeg er helt overbevist om at de er en medvirkende årsak til at flere og flere måler suksess i hvor stor kontroll de har på mat og trening, sier hun.

Les minMote-Sonias kommentar:Bloggerne må ta kritikken på alvor

– Folk får tenke selv. Jeg undervurderer ikke leserne mine – de er smarte jenter, sier Ulrikke Lund (22), som driver motebloggen UlrikkeLund.com.

Lund hevder hun prøver å styre unna trening og kosthold for å holde fokus på mote, men har ingenting i mot de som velger å legge ut detaljert info om kosthold og trening.

– Jeg synes ikke det er galt, det er kun fordi det ligger i min interesse å dele mer visuelle ting. Jeg reagerer heller ikke på at andre sitt treningsfokus. Å ville utnytte sitt eget potensiale og pushe grenser når det kommer til trening er bare bra. Det gir mestringsfølelse i hverdagen, fotsetter Lund.

Lund mener det blir for dumt å gjøre bloggerne til skyteskiver.

– Å påstå at et større antall toppbloggere er undervektige blir det samme som å si at alle magasiner kun bruker tynne modeller. De gjør nemlig ikke det, men folk velger selv hvilke magasiner de skal plukke fra hylla, avslutter Lund.

Blogger Ida Wulff (22) sier hun ikke ønsker å være et forbilde som serverer unge jenter oppskriften på det «perfekte liv», og føler seg derfor ikke truffet av ekspertenes kritikk.

– Jeg er verken tynn eller treningsfanatiker, så jeg tviler sterkt på at jeg har lesere som besøker min blogg for å hente den slags inspirasjon. Når det er sagt, så er jeg åpen om at jeg er misfornøyd med min egen kropp og at jeg har et svært positivt syn på kosmetisk kirurgi. Jeg vet at det er tanker mange unge jenter har - meg inkludert meg selv, sier Wulff til minMote.

Wulff føler ikke ansvar overfor leserne sine rundt det overnevnte, men skjønner godt at mange blir påvirket av det de leser.

– Jeg mener uansett at leseren og eventuelt foreldre får ta ansvar selv. Det er mye å bli påvirket av der ute - å legge alt ansvaret på bloggere er like tåpelig som da alt ansvaret ble lagt på H&M sine undertøysreklamer, avslutter Wulff som blogger på IdaWulff.com.

Celine Irgens Aagaard (36) er redaktør i motemagasinet StyleMag. Hun blogger daglig som «Hippiehippiemilkshake» hos Stylemag.no, og opplever i motsetning til kritikerne ikke at kroppsfokuset i bransjen er blitt større enn tidligere.

– Fokuset er blitt tydeligere gjennom de ulike sosiale kanalene. Spesielt på bildedelingstjenesten Instagram der de aller fleste også er mer personlige, sier redaktøren til minMote.

Aagaard synes at det er fint at folk er blitt mer fokuserte på sunn livsstil, men at nøkkelen ligger i hvordan det presenteres.

– Den grønne bølgen er blitt veldig trendy, men jeg tror alle skjønner at man ikke kan leve et sunt liv på bare juice og trening. Det handler om sunn fornuft. Selv har jeg ingen trenings- eller kostholdsblogg. Jeg fokuserer på mote og inspirasjon for en eldre målgruppe motebevisste kvinner, fortsetter hun.

Aagaard mener enhver blogger bør ta et «redaktøransvar» og være bevisst i hvilke signaler de sender ut.

– Med flere tusen følgere på plattformer som blogg og Instagram blir man raskt et forbilde. Sosiale medier er samtidig mindre uhøytidelig form for kommunikasjon, og et bilde er kun en liten del av en sannhet. I sosiale medier pynter alle litt på virkeligheten, avslutter hun.

En som ikke tar like lett på saken er Elise Gabrielsen (23) som står bak en av Norges meste leste mote- og reiseblogger «Livingdoll» hos Vixen.no.

– Jeg skriver ikke om kosthold og trening. Det er bevisst valg. Jeg vet hva slike innlegg kan forårsake, og mange blogglesere er jenter i en alder der man lett lar seg påvirke, sier Gabrielsen.

Hun er redd fokuset på kosthold og trening skal bli en stor trend, men vil likevel ikke jenter skal gjemme seg vekk i blogger og i sosiale medier.

– Jeg synes ikke slanke og trente jenter skal gjemme seg vekk. Alle jenter bør være stolte av seg selv uansett kroppsfasong. Men fokuset på kosthold og trening bør modereres hvis man er en profilert blogger, avslutter Gabrielsen.

Cathrine Heienberg (21) startet bloggen «Cath in The City» i 2010. Etter å ha blitt oppmerksom på bloggernes påvirkningskraft bestemte hun seg for å unngå innlegg som kan oppfattes som usunne.

– Før sommeren la jeg merke til det forferdelige slankehysteriet. Jeg ble selvfølgelig også påvirket, og til slutt fikk jeg bare nok. Siden i sommer har jeg styrt unna temaet, og ser absolutt ikke på meg selv om noe usunt forbilde for andre jenter, sier Heienberg til minMote.

Heienberg begynte å blogge for bare to år siden og sier hun stadig blir mer forsiktig av hensyn til bruknerne.

– Jeg vet selv hvor påvirket jeg ble av bloggere. Leserne kan oppfatte ting annerledes enn bloggeren mente det, og begynne å gnage på selvbildet. Derfor føler jeg et stort ansvar og er veldig bevisst når jeg skriver blogginnlegg, fortsetter Heienberg.

- I oktober postet du et innlegg på bloggen din hvor du fortalte at du er på lavkarbo-bølgen?

– Det ser jeg ikke noe galt i. Jeg spiser lavkarbo som er en helt normal ting. Men når leserne mine spør om jeg kan oppgi hva jeg spiser, hvor mange gram karbohydrater jeg får i meg og om jeg har gått ned i vekt, svarer jeg ikke, forteller hun.

Heienberg oppfordrer alle som ønsker å prøve et slikt kosthold til å gjøre grundig research på egenhånd. Hun vil ikke ta på seg rollen som ernæringsekspert.

– Jeg kan fint dele en oppskrift hvis jeg har laget noe godt, men da er kalorier og karbohydrater ikke nevnt. Jeg unngår også å gi råd og veiledning om kosthold for det har jeg rett og slett ikke kompetanse til, avslutter Heienberg.

– Jeg lever, spiser og trener slik jeg alltid har gjort og jeg kommer ikke til å forandre på min livsstil. Hvis jeg vil drikke grønn juice til frokost eller trene styrke på SATS, er det bare ment som gode tips, sier Caroline Skjelbred (27) motereporter og blogger i ELLE.

Skjelbred påpeker at det er stor spennvidde i kroppsidealene som fremmes i sosiale medier og blogger i Norge.

– Kroppsidealet er like mangfoldig som bloggerne som fremmer det, så da er det bedre å gå på spesifikke bloggere hvis de fremmer et kroppsideal som ikke er sunt, avslutter Skjelbred.

Publisert:

Finn mer innhold om: