Derfor skal jakken henge på skuldrene

TRENDY: Elle Shane, Miroslava Duma og Hanneli Mustaparta lar jakkeermene henge. Foto: Getty Images/All Over Press

Ikke alle trender er like praktiske, og her kommer et prakteksempel fra moteverdenen: Stilikonene ønsker høsten velkommen i trendy jakker - men lar dem bare henge til pynt over skuldrene.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Om høsten samles motebransjen for å få med seg moteukene i New York, London, Paris og Milano for se kolleksjonene for neste vår -og sommersesong. Vel så spennende som å se hvilke trender som dukker opp på catwalken, er antrekkene til de trendy gjestene. Hittil i år er det spesielt én ting som har utpekt seg på motearrangementene: stilikonene ser ut til å nekte å ta armene inn i jakkeermene.

Fra magasiner

Ifølge nettstedet Buzzfeed dukket trenden opp allerede i 2008, men den var spesielt fremtredende på og utenfor moteshowene i New York forrige uke. Blant dem som sverget til å bære jakken over skuldrene var den LA-baserte motebloggeren Aimee Song, som dukket opp på flere visninger iført trenden. Det russiske moteikonet Miroslava Duma og vår egen motedronning Hanneli Mustaparta er blant dem som tidligere har vist seg i jakker som kun henger til pynt.

BLOGGTREND: Moteuken i New York er akkurat over, og motebloggeren Aimee Song valgte i likhet med resten av motemafiaen å henge jakken på skuldrene opptil flere ganger i løpet av sitt New York-opphold. Foto: Getty Images/All Over Press

Også her i Norge har denne måten å style jakken på slått an blant fashionistaene. Moteblogger Sara Strand forteller at jakkedanderingen har spredd seg som ild i tørt gress i motebloggverdenen den siste tiden.

- Noen har nok snappet opp denne måten å bære jakken på fra moteserier i magasiner. Det ser rett og slett litt mer «edgy» ut enn å ha armene i ermene, men det er jo bare «show off» og ikke praktisk i det hele tatt, sier hun.

Bare på bilde

Strand forteller at hun har latt seg inspirere av motebransjens «it»-jenter, men at hun kun bærer jakken på denne måten når hun blir fotografert.

- Når de store stilikonene gjør det, så blir det raskt kopiert av andre. Dette er nok ikke en trend vi vil se i gatebildet her i Norge, men jeg tror den blir værende en stund på streetstyle-bilder og på moteblogger, sier hun.

OVER SKULDRENE: Moteblogger Sara Strand kombinerer jakketrenden med ankelkorte bukser og skyggelue, mens Elle-stylist Caroline Skjelbred bruker den som prikken over i-en på festantrekket. Foto: SaraStrand.no/Elleblogg.no

Elle-stylist Caroline Skjelbred var nylig på moteuken i Stockholm, hvor hun toppet et grønt Gucci-skjørt og et par knallrosa Valentino-pumps med en liten skinnjakke hengende over skuldrene.

- Dette er en trend som kommer fra gatemotebilder og ikke fra catwalken. Det er ikke et må-ha-plagg slik vi kanskje er vant til, men en ren stylingtrend. Å henge jakken over skuldrene gir deg en litt fransk følelse - man blir litt mer damete og chic, forklarer hun.

Skjelbred forteller at trenden har vært kjent i motebransjen en god stund, men at årstidskifte gjør at den blomstrer opp igjen.

- Det er jo en veldig behagelig trend nå som vi er midt mellom sommer- og høstvær. Det er kanskje ikke kaldt nok til å gå med den nye, kule høstjakken og litt for kjølig uten. Da er en liten «cover up» som dette helt perfekt!

TIDLIG UTE: Det russiske stilikonet Miroslava Duma er alltid først ute med det siste. Duma har hengt jakkene over skuldrene flere ganger det siste året. Foto: Getty Images/All Over Press
Publisert: