Toppmodell kaster seg inn i rasismedebatten om moteuken

SUKSESSRIK: Jourdan Dunn har gjort stor suksess som modell, men savner flere fargede kolleger i bransjen. Her er et av de ferskeste bildene av Dunn på catwalken, for Alexander Wang under New York Fashion Week. Foto: Getty Images/All Over Press

Flere av verdens største motehus har blitt anklaget for å være rasistiske, og konsekvent droppe fargede modeller på catwalken. Nå går toppmodell Jourdan Dunn (23) ut og stiller seg bak anklagene.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Midtveis i New York Fashion Week er det ikke bare mote det handler om. Den tidligere modellen Bethann Hardison har nemlig sparket i gang en stor rasismedebatt, som flere kjente ansikter nå kaster seg inn i.

- Jeg håper flere mennesker tør å si sin mening om dette, slik at folk kan lytte og forstå at det er et problem og at vi må gjøre noe, sier Dunn til motenettstedet Fashionista.com.

Det hele begynte da Hardison forrige uke sendte et åpent brev til alle de store moteorganisasjonene som står bak moteukene i New York, Paris, London og Milano. I brevene anklager hun flere av designerne for rasisme.

«Sesong etter sesong ser bransjen på at motehusene bruker én eller ingen fargede modeller. Uansett hva intensjonen er – resultatet er rasisme (…) Det kan ikke lenger aksepteres», skriver Hardison.

Her kan du lese hele brevet.

Videre ramser hun opp en rekke motehus som hun mener var skyldige i å utøve rasisme forrige sesong. Listen inkluderer noen av verdens fremst motehus som Prada, Versace, Alexander McQueen og Louis Vuitton, for å nevne noen.

Støtter anklagene

Hardison er kjent for sitt engasjement i rasismeproblematikken i motebransjen, blant annet etter at hun inspirerte Vogue Italia til å gi ut et nummer med kun fargede modeller i 2008. Denne gangen får hun blant annet støtte av den britiske modellen Jourdan Dunn, som kaster nok en brannfakkel på bålet:

- Det var en sesong hvor fargede modeller ble brukt ganske mye, men så gikk det tilbake til gamle rutiner – som er å bruke veldig få eller ingen. Det virker som om ikke-hvite modeller bare blir brukt når det er «hot» den sesongen. Det er en look, sier hun til Fashionista.com.

Dunn har markert seg flere ganger i debatten om rasisme, blant annet da hun ble den første fargede modellen som fikk gå på catwalken for Prada på ti år. Hun er også kjent som en av de mest frittalende modellene i bransjen, blant annet etter at hun twitret om at hun fikk sparken fra Dior fordi brystene var for store.

«Vanligvis får jeg sparken fordi jeg er farget, så å få sparken på grunn av puppene mine er bare et lite problem : )», twitret Dunn.

På spørsmål om hun mener motebransjen er rasistisk svarer hun «ja», og understreker at hun håper ting vil endre seg.

KJENT ANSIKT: Jourdan Dunn har jobbet for de fleste store motehusene. Her er hun på catwalken for Burberry Prorsum, Tom Ford og Emilio Pucci. Foto: Getty Images/All Over Press

Tatt opp før

Modellmamma og Eivor Øvrebø er imidlertid usikker på hvor kjapt ting vil endre seg i modellbransjen, men gir sin fulle støtte til Hardison og Dunn.

- Det er dessverre slik at fargede modeller er sterkt underrepresentert på catwalken. Hvorfor kan jeg ikke begripe – det er jo så mange nydelige modeller med forskjellig hudfarge der ute, sier hun og fortsetter:

- Dette problemet har jo blitt tatt opp flere ganger før, og resultatet er gjerne at motehusene skjerper seg litt i én sesong eller to, før de faller tilbake til gamle vaner. Det er virkelig ikke bra.

Ikke ferdig

Flere av organisasjonene som mottok brevet har gått offentlig ut med sine svar. CFDA Council og Fashion Designers og America) at de vil diskutere problemet og fortsette å oppmuntre til bruk av forskjellige modeller. The Britisk Fashion Council forsvarer seg med at det ikke er dem som utfører castingene til moteuken i London, men at de gledelig vil bidra til å få flere fargede modeller på catwalken.

Didier Grumback, president i den franske organisasjonen Chambra Syndicale, kaller brevet for urimelig til Vogue, og forsikrer om at moteuken i Paris vil ha modeller med mange forskjellige etniske bakgrunner.

Og selv om Hardison ikke vil røpe hva hennes neste skritt er, levner hun liten tvil om at hun er langt fra ferdig med sin kamp:

- Dette er bare første runde. Det kommer mer, sier hun til Huffington Post.

Publisert: