Nå får bloggere etiske retningslinjer mot kroppspress
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) innfører strengere etiske retningslinjer for norske bloggere. – Tålmodigheten er slutt, sier hun.
Oppdraget om en ny bloggplakat mot kroppspress ble gitt av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland under et møte med en rekke influensere.
Medietilsynet og Forbrukertilsynet har nå laget en skisse til etiske retningslinjer mot kroppspress som skal være gjeldende for influencere. Retningslinjene som nå blir lagt gjør det blant annet ulovlig å promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner som gir en varig eller langvarig endring av utseendet, for eksempel silikon og fillers. Det nye regelverket foreslår også at det skal være ulovlig å markedsføre kosttilskudd og tilsvarende produkter som er ment å gi vektreduksjon, større muskler eller på annen måte fremme et bestemt kroppsideal (se de nye reglene i bunnen av saken).
Formålet med de nye retningslinjene er å motvirke uheldig kroppspress som barn og unge voksne kan bli utsatt for i sosiale medier.

Ønsker strengere regler på sosiale medier
MinMote møter Helleland (H) og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) som begge mener det er på tide med et skikkelig regelverk for norske influencere. Hun er skuffet over at så få av de store influencerne har engasjert seg i arbeidet med de nye retningslinjene.
Da de nye etiske retningslinjene ble utarbeidet ble en spørreundersøkelse sendt ut til 52 influensere. Kun 22 av dem svarte.
– Tålmodigheten er slutt, sier Helleland og legger til:
– Det har gått for langt. Dette har vært en ung bransje hvor man har forventet barnesykdommer. Når vi ser at mange influencere driver store kommersielle bedrifter som når til så mange, kan det ikke være fritt vilt. Det kommer til å være mange reaksjoner, og mange som er uenige, men det er uansvarlig å ikke gjøre noe.
Hun får støtte fra Michaelsen, som håper retningslinjene kan bidra til at norske barn og ungdommer ikke blir påvirket av usunne rollemodeller.
– Målet for oss er at disse retningslinjene skal være enkle og forstå, samtidig som de er enkle å håndheve, sier Michaelsen.
– Influencerne har et stort ansvar og høy status blant barn og unge, men det må fortjenes, mener Helleland som vil berømme influencerne som har bidratt i arbeidet.
I rapporten Ungdata kom det frem at hele syv av ti ungdommer har opplevd et press «om å se bra ut eller ha en fin kropp».
Det er Statens legemiddelverk, Statens helsetilsyn, Mattilsynet og Forbrukertilsynet fører tilsyn med at dagens regelverk overholdes. Det nye forslaget er et det skal opprettes et eget organ med selvjustiseffekt som skal ettergå de nye etiske retningslinjene, ifølge ministeren.
Sanksjonene for brudd på retningslinjene kan for eksempel bli bøter, utestengelse fra de store bloggnettverkene eller en sertifiseringsordning ifølge Helleland.
I midten av oktober skal Helleland igjen møte bransjen som kan komme med sine innspill til retningslinjene.
Mads Hansen, som den siste tiden har vært selvtitulert blogg-politi og hevdet at flere kjendiser retusjerer bildene sine, mener det er et positivt tiltak. Men han er imidlertid usikker på om det vil ha noen effekt.
– Det er bra at det er fokus på det, for da blir folk mer obs på at retusjering og manipulering av kropp på sosiale medier faktisk skjer. Men jeg frykter at det ikke får så veldig store konsekvenser i realiteten, sier han.
Han setter spørsmålstegn ved hvem retningslinjene skal gjelde.
– Hva er definisjonen på en influencer og blogger? Hvor mange følgere og hvor mye penger må du tjene for at dette blir ulovlig?, spør han seg.
Han tror også det kan bli vanskelig for det nye bloggpolitiet å ettergå reglene.
– Når det for eksempel kommer til retusjering av bilder kan dette være vanskelig å se. Jeg har tatt de som er åpenbare, men det er sikkert mange som er flinke til å skjule det godt. Da blir det på en måte bare ord mot ord, sier han.
Se innslag fra «Panelet» hvor Mads Hansen hevder kjendiser redigerer seg selv slankere (saken fortsetter etter videoen):
Influencer Wanda Mashadi, som er med i NRK-serien «Vita og Wanda» sammen med tvillingsøsteren, er positivt til de nye retningslinjene.
– Retningslinjene er tydelige og oversiktlige, og en fin mal for influencere å forholde seg til, sier hun til MinMote.
Hun mener det ikke skal være vanskelig å forholde seg til noen av retningslinjene, og hun håper flere offentlige personer vil følge dem.
– Og deretter tenke seg om én ekstra gang før de trykker «publiser» på innlegg som går på nettopp markedsføring og fronting av produkter/inngrep som kan skape kroppspress.
Vita og Wanda Mashadi var tidligere år på et rundebordsmøte for å snakke om kroppspress på sosiale medier:
Forslaget til de nye retningslinjene kommer etter at det ble kjent at regjeringen ønsker å øke bevilgningen til Forbrukertilsynet med seks millioner kroner slik at de kan følge nøyere med på merking av reklame hos bloggere som et «bloggpoliti».
Helleland forklarer at det er blitt «brukt både pisk og gulrot» for å utarbeide retningslinjene i samarbeid med influencere og nettverkene deres.
Men det er ikke bare influencerne selv som får nye retningslinjer å forholde seg til. Også nettverkene og annonsørene må nå ta ansvar for å begrense kroppspress i sosiale medier.
– Det kommer til å bli synliggjort dersom du opptrer uansvarlig overfor barn og unge som kommersiell aktør. Vi har styrket bloggpolitiet, og de kommer til å ha helt andre muskler til å ta de som opptrer useriøst og har en uheldig påvirkning. Der kan man bare vente seg kraftige bøter. Vi har ikke sett starten en gang, det er en grunn til at de får en så kraftig økning, sier Helleland.
DE NYE RETNINGSLINJENE FOR INFLUENCERE I KORTE TREKK:
• Ikke markedsføre eller promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner som har til hensikt å gi en varig eller langvarig endring av utseende, for eksempel silikon og fillers.
• Ikke markedsføre eller promotere kosttilskudd og tilsvarende produkter som er ment å gi vektreduksjon, større muskler eller på annen måte fremme et bestemt kroppsideal.
• Ikke bidra til å spre uriktige eller udokumenterte påstander om kropp og helse. Spesifikke anbefalinger skal overlates til fagfolk.
• Merke eller gjøre oppmerksom på manipulerte bilder som skaper et falskt inntrykk av kroppsfasong og/eller utseende.