«Breaking the Internet»: Hvilken farge har denne kjolen?

SPLITTER VERDEN: Det er full forvirring om hvilken farge denne kjolen har. Slapp av! Det er faktisk en vitenskapelig forklaring på det hele. Foto: Tumblr

Hvit og gull, eller blå eller svart? Det er full forvirring om hvilken farge denne kjolen egentlig har. Og ikke overraskende er det en vitenskapelig forklaring på oppstyret.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Fredag morgen har denne kjolen skapt full forvirring og hundre tusenvis av Twitter-meldinger. Oppstyret startet da den skotske sangeren Caitlin McNeill la ut et bilde av en tofarget kjole med følgende påskrift:

«Hjelp meg – er denne kjolen hvit og gull, eller blå og svart? Jeg og vennene mine klarer ikke bli enige og vi friker helt ut».

Fargespørsmålet har mildt sagt tatt av i sosiale medier og kommentert av ulike nettsider som The Telegraph, Wired og Buzzfeed. Sistnevnte side krasjet faktisk og var nede i noen minutter i morgentimene fredag, ifølge The Telegraph.

Sjekk fargefasiten og forklaringen lengre den i saken!

GULL OG HVIT?: Hvilken farge ser du? Foto: Tumblr

Kjendis-diskusjon

Det var tydeligvis ikke mer som skulle til for å skape full forvirring og en horde av reaksjoner på sosiale medier. Diskusjonen sidestilles med Kim Kardashians nakenbilde i Paper Magazine og Beyoncés uretursjerte bilder - hvorfor? Alle tre omtales som saker som «breaks the Internet».

Diskusjonen har fått hashtaggen #TheDress på Twitter og Instagram og innleggene renner inn. I skrivende stund har emneknaggen over 50. 000 registrerte innlegg bare på Instagram. Også blant klodens superstjerner stilles fargespørsmåle - Taylor Swift, Kim Kardashian, Demi Lovato og Ariana Grande spør følgende:

«Hvilken farge er denne kjolen? Jeg ser hvit og gull. Kanye ser svart og blå, hvem er fargeblind?», skriver Kardashian på Twitter.

Swift er på sin side forvirret og redd:

«Jeg skjønner ikke noe av denne merkelige kjole-diskusjonen og føler at det er et triks. Jeg er forvirret og redd. PS! Den er SELVSAGT BLÅ OG SVART», mener Swift.

«Stopp en halv! Så folk ser faktisk hvit og gull?», spør Lovato.

Ariana Grande virker på sin side småirritert:

«Hvis en person til spør meg om hvilken farge denne kjolen er...»

Skjermdump: Twitter
Skjermdump: Twitter

Svaret

Selv om kjole-diskusjonen ser ut til å ha splittet verden med hashtaggene #teamblackandwhite og #teamwhiteandgold, er det nemlig en vitenskapelig forklaring på det hele.

Ifølge Wired Magazine forklares fargediskusjonen slik:

Lyset entrer øyet - forskjellig bølgelengder korresponderer til ulike farger. Lyset treffer netthinnen bak i øyet hvor pigmenter fyrer opp nerveforbindelser til cortex, som er den delen av hjernen som setter sammen signalene og former et bilde.

Første utbrudd av lys er laget av hvilke bølgelengder dagslyset reflekterer akkurat der og da, uansett hva du ser på. Hjernen din finner ut av hvilken farge lyset reflekterer av den tingen du ser på, og i hovedsak trekker den fargen bort fra «den ekte fargen på objektet».

Og hvis du lurte - Amazon, nettbutikken som kjolen er tilgjengelig på, har bekreftet det. Kjolen ER blå og svart.

Publisert:

Finn mer innhold om: