Rydd i sminkepungen

Ta en grundig opprydning og rengjøring av sminken din. Her er tipsene for en hygienisk og ryddig sminkepung.

Mari Glans
Publisert:

Sminkepungen blir ofte glemt når det gjelder rengjøring, men den er faktisk et av de viktigste stedene man bør ha det rent og ryddig. Kosmetikk utvikler seg raskt til å bli en bakteriebombe, og kan føre til allergier og hudirritasjonerr om det ikke holdes rent.

Kast gammel sminke

Start med å gjennomgå alt du har av sminke. Kast all sminke som er knust, ødelagt eller uten beholder eller lokk. Har du produkter i sminkepungen som har vært der i årevis, er det på tide å kaste dem og investere i nye varianter. Spesielt produkter som er i kontakt med øynene burde byttes ut ofte, siden de gir økt risiko for øyeinfeksjoner.

Produkter som inneholder fett, som for eksempel leppestift og lipsgloss, vil etter hvert begynne å harskne. Gå derfor gjennom alle disse produktene og lukt på dem. Om de dufter annerledes eller har begynt å skille seg, bør de kastes. Alle kosmetikkprodukter mekers nå med holdbarhet på pakningen, og denne gjelder etter at produktet er åpnet. Her er den normale holdbarhetstiden på produkter:

Mascara: 3 måneder, flytende eyeliner: 6 måneder, kajal: 3 år, foundation: 6-12 måneder, leppestift: 2-3 år, lipgloss: 2-3 år, øyenskygge: 3 år, pudder: 3 år, rouge: 3 år.

- Kvinner bruker for mye sminke.Les mer her!

Slik rengjør du produktene

Du bør også rengjøre produktene jevnlig. Kajaler skal spisses eller tørkes av med en kleenex før du bruker dem på øynene. Tørk også av øyenskygger, leppestift og rouge med en kleenex en gang i blant, for å tørke av det øverste laget hvor bakteriene ligger.

Sminkekostene er kjempeviktige å holde rene, her ligger det rester av talg og fett fra huden din i tillegg til bakterier som formerer seg i det uendelige. En god regel er å vaske sminkekostene én gang i uka. Alle kostene av syntetisk hår eller som brukes med fettholdige produkter som concealer og leppestift, bør vaskes i zalo for å løse opp fettet. Pensler som er laget av ekte hår kan vaskes med en mild shampo, egen penselrens eller heptan som du får kjøpt på apoteket.

Om man bruker svamper, er det spesielt viktig at de er rene. Ideelt sett bør svampene kastes etter bruk, men de kan også vaskes i zalo. Kammer og hårbørster burde også vaskes jevnlig, dette er noe mange glemmer å gjøre. Fjern gammelt hår fra børstene og la dem ligge i såpevann i et kvarter, før du skyller av og lar dem tørke.

Selve sminkepungen bør også rengjøres jevnlig. Her kan det faktisk dannes mugg og sopp om den ikke vaskes ofte nok. Derfor lønner deg seg å kjøpe en sminkepung som er laget av bomull eller lignende materialer, slik at man enkelt kan vaske den i vakemaskinen.

Kjøp produktene på nett!De beste nettbutikkene for sminke

Smart oppbevaring

Å ha god orden i sminkesakene er også en kunst, (det kommer selvfølgelig an på hvor mye sminke man har). For mange er en enkel sminkepung for liten til å oppbevare alle produktene i. Man kan investere i en proff sminkekoffert, som har flere små skuffer og rom hvor du kan organisere sminken. Ellers er plastbokser et godt alternativ, her kan man for eksempel ha en større boks med flere mindre bokser i. En sminkepung som har flere plastlommer som kan rulles sammen, er også praktisk.

Om man har mye forskjellig sminke liggende, er det lurt å sortere sminken man bruker ofte med den man bruker til spesielle anledninger. Da slipper du å rote gjennom 20 fargerike øyenskygger for å finne den grå som du bruker hver eneste dag.

En enkel og oversiktlig måte å sortere på er å samle produktene til huden, som foundation, concealer, pudder og rouge, i en egen boks eller mappe, og gjøre det samme med produkter til øyne, som mascara, øyenskygge og kajaler, og produkter til leppene.

Vær også nøye med hvor du oppbevarer kostene dine. Ikke la dem ligge løst i sminkepungen med de andre produktene, men ha dem i en egen mappe eller beholder.

Den vanligste sminkefeilen vi gjør! Finn ut hva det er her!

Relevante artikler videre:

Smink deg etter alderen din!Sminketips for unge og gode voksne

Finner du ikke riktig mascara?Få hjelp av vår store mascara-guide!

Her er den kuleste festsminken!Høstens kuleste partylook

Vil du ha drømmehåret?Slik får du superhot hår!

Publisert:

Finn mer innhold om: