Costume frifunnet etter modell-søksmål

Tullio Puglia/amfarmfw

Supermodellen Natasha Poly villa ha 850.000 kroner av norske Costume etter å ha blitt avbildet på forsiden. Nå er motemagasinet frifunnet og Poly må punge ut for saksomkostningene.

Poly, som egentlig heter Natalya Sergeyevna Polevshcikova, saksøkte Bonnier Media AS for opp til 750.000 kroner i erstatning og 100.000 i oppreisning, etter at Costume brukte et bilde av henne på forsiden i august 2012.

Bildet, som viste Poly i en hvit t-skjorte, ble kjøpt fra bildebyrået Bulls. I retten forklarte også redaktør Vanessa Rudjord at hun ba om klarering per e-post til Bull om å bruke nettopp dette bildet. Det fikk hun.

Dermed er dommen som kommer fra Oslo tingrett klinkende klar:

«Under enhver omstendighet har ikke Bonnier utvist uaktsomhet. Bonnier har i dette tilfelle fulgt en godt innarbeidet praksis. Vitner har for retten gitt klart uttrykk for at bildebyråene er forutsatt å ha avklart rettigheter både i forhold til fotograf og til modell i tilfeller som dette (...) Bonnier hadde grunn til å tro at Bulls Press, som er et profesjonelt bildebyrå, hadde avklart alle rettigheter til bildet, herunder også om nødvendig innhentet samtykke fra den avbildede. »

Og til slutt:

«Saksøkte frifinnes».

Innen to uker må også saksøkerne betale sakskostnadene, som kommer på 244.881 kroner.

Forlagsdirektør i Bonnier Media, Gry Bjørhovde, er glad for at hun nå kan legge saken bak seg.

- Dommen er så klar som den kan bli. Vi har hele veien dokumentert at dette er vanlig bransjepraksis. Det er en del av bildebyråenes ansvar å klarere bildebruk, o gi dette tilfellet fikk vi beskjedo m at det var gjort. Derfor ville jeg blitt forbauset om vi ble dømt, samtidig som det selvsagt er deillig å få dommen sort på hvitt, sier hun til minMote.

Motparten har imidlertid fire uker på seg til å anke. Den muligheten mener advokat Ketil Sellæg Ramberg, som representerer Poly og Women Management, at de bør benytte seg av.

- Jeg har foreløpig ikke diskutert dommen med min klient, men jeg kommer til å anbefale henne å anke, sier han til minMote.

Saken oppdateres.

Hvordan var din opplevelse i dag?