Dette er vårens heteste hårtrender - slik lager du dem hjemme

Våren er fortsatt et lite stykke unna, men det er ingen grunn til at håret ikke kan se vårlig og fresht ut. La deg inspirere av sesongens hårtrender.

Denne sesongen skal håret se mest mulig naturlig og stilrent ut. Hårmoten går tilbake til både 60- og 90-tallet, og frisyrene skal enten være helt striglet eller tilfeldig. De store motevisningene viste alt fra sideskill til markant midtskill og fra naturlig rufsete til lave hestehaler.

Skjønnhetsansvarlig i ELLE, Anne Cecilie Olavesen, og eier av hårsalongen Inch, Andrés Kløvstad, gir deg tipsene til hvordan du skal få frisyrene til å fungere utenfor catwalken.

«Twiggy-sveisen»

En av sesongens største hårtrend er «Twiggy-sveisen» som matcher 60-tallsstilen som dominerer motebildet i år. Den myke, men sterke sideskillen skal være dyp og skjerme ansiktet. Frisyren var en gjenganger i både rufsete og strammere varianter på visninger som Chloé, Moschino, Valentino, Louis Vuitton og Marc Jacobs.

– Hvis du skal sette opp håret, er retrohår med anelser av 60- tallet vårens store hit. Pynt det gjerne med et feminint sløyfebånd som hos Louis Vuitton. Blir dette for pyntet, holder jeg en knapp på den litt mer rufsete varianten vi så hos Chloé, forteller Olavesen til minMote.

Til tross for at Twiggy var kjent for sin korte frisyre, mener hårstylist Andrés Kløvstad at den passer fint til både kort og langt hår. Og den er enklest å frisere dagen derpå.

– Det er vanskelig å få til denne sveisen med nyvasket hår - desto møkkete hår jo bedre. Begynn med å tuppere håret, gre det skikkelig til siden med tørrspray og avslutt med en dose hårspray.

Naturlig rufsete

Den naturlig og smålig rufsete hårsveisen sender referanser til grunge-stilen fra 90-tallet og skal se mest mulig ugjort ut. Frisyren ble sett på visninger som Dries van Noten, 3.1 Phillip Lim, Isabel Marant, Marni og Calvin Klein.

– Denne ustelte frisyren er på full vei tilbake i trendbildet og skal se minst mulig striglet ut. Den skal være litt «out of bed» og «heroin-chic», sier Kløvstad.

ELLEs skjønnhetsansvarlig forteller at for å oppnå «dagen derpå»-sveisen krever det mer enn som så. Trikset er å få til riktig tekstur:

– Alt handler om tekstur. Det som ser så naturlig ut, ligger det hardt arbeid bak. Prepp håret med en stylinglotion eller spray. Føn deretter håret tørt med en rundbørste og dra tilslutt fingrene gjennom for håret for å oppnå det naturlige uttrykket.

Lav hestehale

– Denne våren skal hestehalen sitte lavt. Noe som gjør at looken ser sofistikert ut, men allikevel med et laidback preg, sier skjønnhetsekspert Olavesen.

Den lave hestehalen er sesongens enkleste frisyre å få til og passer både til pyntet og hverdag. Vårkolleksjonene hos Louis Vuitton, Michael Kors, Alexander Wang, Balenciaga, Jil Sander og Dior viste flere varianter av den enkle hestehalen. Felles for alle er at de skal ligge lavt ned mot nakken.

– Dette er veldig Kate Moss og tidlig 90-tallet. Den lave hestehalen er elegant og klassisk, og skal hvile nederst i nakken. Med en gang den sklir litt høyere opp får håret et mer sporty preg. Har du veldig glatt hår anbefaler jeg de elastiske strikkene fra «Blax». De holder hestehalen på plass en gang for alle, forklarer hårstylisten.

Skulpturelle knuter

Skulpturelle knuter og tvister bak i nakken var å se på visninger som Gucci, Ralph Lauren, Michael Kors, Chanel, Valentino og Marni. Mens Gucci bød på en skulpturell knute i nakken, hadde Chanel en mer rufsete og tilfeldig tvist bak.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan den skulpturelle knuten skal se ut. Men felles for alle er de speilblanke flatene og de grafiske linjene, sier Olavesen.

Kløvstad som har vært med å style hår på New York Fashion Week i flere sesonger forteller at dette er en typisk kommersiell frisyre som er enkel og klassisk, og ofte dukker opp på de store visningene i USA. Selv om frisyren i seg selv er relativt enkel, er det viktig at håret ser sunt og glansfullt ut.

– Dra håret tilbake med hårmousse, lag knuten bak og deretter bruk shine spray eller gele for å få de blanke flatene, forklarer hårstylisten.

Markant midtskill

Midtskillen i år skal være markant og synlig. Celine, Chanel, Gucci, Tommy Hilfiger, Givenchy, Alexander Wang og Versace var blant motehusene som viste gjennomgående midtskill i vårkolleksjonene. Midtskillvariantene var enten kombinert med stramme knuter eller løst og rett fall.

– Den markante midtskillen gir en sporty og herlig 90-talls look. Dessuten er den veldig enkel å få til, men husk at håret skal se sunt og nyklipt ut, forklarer Olavesen.

Velger du å stramme håret bak med midtskill som hos Givenchy og Gucci, er det ifølge Kløvstad lurt å bruke en god del gele i håret:

– Her må du kjøre mange lag med hårgele. Begynn nederst og jobb deg oppover lag på lag, avslutter han.

Hvordan var din opplevelse i dag?