Mette-Marit 41 år: Her er hennes særegne stiltegn

Mette-Marit 41 år

Fra luksusdesign til Hollywood-krøller: Dette er hva som gjør kronprinsesse Mette-Marit til et ekte stilikon.

Publisert:
Mette-Marit 41 år

Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 41 år

Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 41 år

Foto: Getty Images

Mette-Marit 41 år

Foto: Getty Images

I dag fyller kronprinsesse Mette-Marit 41 år, og har aldri vært mer stilsikker enn nå. I løpet av sine 14 år i rampelyset har kronprinsessen gått gjennom en enorm stilforvandling.

Se kronprinsesse Mette-Marits signaturlooks nederst i saken.

Ingeborg Heldal, redaktør i Side 2, mener stilforvandlingen til Mette-Marit først og fremst er et tegn på at kronprinsessen har blitt en selvsikker og voksen dame.

– I starten overkompenserte Mette-Marit klesstilen og gikk for alt for satte drakter, og det var det viktigere å vise at hun var blitt konservativ og tok avstand fra sin litt utagerende fortid. Stiluttrykket ble rett og slett litt dølt, sier Heldal til MinMote.

- Tør vise hvem hun er

Kronprinsessen har forvandlet seg fra en tilbakelent jeansjente til en elegant fashionista. Nedtonende antrekk, rett hår og minimalt med sminke er byttet ut til fordel for iøynefallende design rett fra catwalken, Hollywood-krøller og sminke som fremhever øynene hennes.

Les også:Dette er tallene som viser Mette-Marits eksklusive stil

– Nå tør hun å vise hvem hun er. Som kronprins Haakon sa i bryllupstalen, «det gnistrer i sjelen din», men det var litt vanskelig å se bak den beige «kjerring»-drakten. Nå kler hun seg i en knall rød kjole, skinn og kule vesker – det gnistrer gjennom henne, fortsetter Heldal.

Kronprinsesse Mette-Marit har også gjort seg bemerket i motebransjen. Da designer-vennen Peter Dundaas viste frem det italienske motehuset Pucci sin kolleksjon under moteuken i Milano i 2010, satt kronprinsessen sammen med motefiffen på første rad.

- Klassisk og trendy

Stylist i motemagasinet Elle, Caroline Skjelbred, mener kronprinsessen henger med i tiden.

– Jeg synes hun har en veldig fin stil. Hun er trendy og klassisk, også elsker jeg bruken hennes av hudfargede nettingstrømper, sier Skjelbred til MinMote.

Stylisten synes kronprinsessen er flink til å kombinere klær fra kjedebutikker med eksklusivt design.

– Hun bruker både klær fra kjeder, støtter norske merker som FWSS og by Timo, samt som hun bruker klær fra de store internasjonale motehusene slik som andre kongelige verden over.

1. Hollywood-frisyren

Hollywood-frisyren

Foto: NTB Scanpix

Hollywood-frisyren

Foto: Getty Images

I løpet av hennes første fem-seks år som kronprinsesse så du sjeldent Mette-Marit med en annen hårfrisyre enn den trauste og kjedelige sideskillen, ofte oppsatt i en hestehale. Etter hvert la kronprinsessen sin elsk på store, glamorøse Hollywood-krøller og midtskill. Også hårfargen har vært en del av stilforvandlingen til kronprinsessen – den mørkeblonde manken måtte vike til fordel for platinablonde lokker.

2. Blondene

ROMANTISK: Mette-Marit ankom Monaco iført en kremhvit kjole med blondedetaljer. Kronprinsparet var der i forbindelse med fyrst Albert og Charlene Wittstock sin bryllupshelg i 2011. Foto: NTB Scanpix

I takt med stilforvandlingen, har kronprinsessen blitt mer og mer glad i blonder. Hun bruker alt fra topper og kåper til eksklusive kjoler med både store og små blondedetaljer. Mette-Marit er notorisk glad i de italienske motehusene Pucci og Valentino, hvor begge frontfigurene er venner av kronprinsessen.

3. Nude-pumpsene

Nude-pumpsene

Foto: NTB Scanpix

Nude-pumpsene

Foto: NTB Scanpix

Nude-pumpsene

Foto: NTB Scanpix

Nude-pumpsene

Foto: NTB Scanpix

I likhet med hertuginne Kate er Mette-Marit hyppig bruker av hudfargede pumps – ofte i lakk. Mette-Marit har skodilla, og de hudfargede kombineres til antrekk med sterke farger og detaljer med nøytrale, elegante sko fra store motehus som Prada, Jimmy Choo, Valentino og Christian Louboutin. Sistnevnte med karakteristiske røde såler.

4. Prada-veskene

Prada-veskene

Foto: NTB Scanpix

Prada-veskene

Foto: NTB Scanpix

Prada-veskene

Foto: NTB Scanpix

Prada-veskene

Foto: NTB Scanpix

Kronprinsessen har fått mye tyn som følge av forkjærligheten for eksklusivt, italiensk design. Dette gjelder også på veskefronten, hvor Prada er dukker opp oftest. Mette-Marit har en rekke vesker fra det eksklusive merket, blant annet en krokodilleveske i brunt, en dus skinnveske som kan festes rundt håndleddet, en lyseblå prikkete clutch og en gul veske med sløyfedetalj.

5. Løsvippene

BAMBI-VIPPER: Kronprinsessen har utfordret sminkeskrinet de siste årene og blir ofte sett med lange, påsatte vipper. Foto: Gisle Oddstad/VG
I ARV: Diamanthjertet har gått i arv i familien og tilhører egentlig prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: NTB scanpix

Kronprinsessen har stort sett alltid vært forsiktig med sminken og går som regel for en naturlig «look». Det er ingen overdrivelse å si at hun likevel har blitt mer vågal med årene og har de to siste årene blitt sett med mer markert øyesminke og lengre vipper. Mette-Marit benytter seg av påsatte vipper når hun skal på spesielle arrangementer som offisielle oppdrag og gallamiddager. Vippene gir kronprinsessen et mer åpent blikk og resultatet ser veldig naturlig ut.

6. Charms-smykket

Mette-Marit smykker seg ofte med budskap, enten det er kors, øye-armbånd eller shamballaarmbånd. Hun har ved flere anledninger- både privat og på offisielle oppdrag, blitt sett med et diamantanheng med personlig betydning. Anhenget består av et diamanthjertet med en rubin i midten, og er visstnok egentlig en dåpsgave fra dronning Sonja til Ingrid Alexandra, som Sonja fikk av Harald da hun fødte kronprins Haakon Magnus i 1973. Mette-Marit har supplert smykket med små diamantfigurer, forbokstavene til barna sine og et gullhjerte som hun selv gikk med som barn.

7. Puddertonene

Puddertonene

Foto: Getty Images

Puddertonene

Foto: NTB Scanpix

Puddertonene

Foto: NTB Scanpix

Puddertonene

Foto: NTB Scanpix

Puddertonene

Foto: NTB Scanpix

Det er ingen tvil om at kronprinsessen liker å kle seg i duse puddertoner. Helt siden 2004 har Mette-Marit vist seg i alt fra drakter og topper, til gallakjoler, sko og tilbehør i delikate, lyse nyanser. Kronprinsessen dukket nylig opp på et offisielt oppdrag i Moss i forbindelse med grunnlovsjubileet 1814-2014, iført et helantrekk i blek rosa.

8. It-plaggene

IT-PRINSESSE: Den noe utradisjonelle 17. mai-hatten til Mette-Marit var signert den eksklusive designeren Jil Sander, og ble en snakkis. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Mette-Marits moteinteresse ble stadig større etter at hun ble kronprinsesse – og det er det ikke bare snakk om haute couture-kjoler fra Valentino og Pucci. Hun har nemlig også blitt svært flink til å plukke opp de aller største trendplaggene, som de blomstrete Prada-øredobbene, den mye omtalte Jil Sander-luen på 17. mai i 2012, Chanels råeksklusive velur-veske og for kort tid siden; en sort kjole fra H&Ms Conscious Collection.

Publisert:

Finn mer innhold om: