Anorektisk modell hyllet for kroppen - organene sviktet

ETTERTRAKTET: Georgina Wilkin fikk flere store modelloppdrag mens hun var alvorlig syk. Her går hun på catwalken for Giles i 2009. Foto: NTB Scanpix

Den tidligere Prada-modellen Georgina Wilkin (23) ble så tynn at livet sto i fare. Samtidig fikk hun beskjed om å fortsette i samme spor av modellagentene.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det som skulle bli en lysende modellkarriere, resulterte i syv år med alvorlige spiseforstyrrelser for Wilkin. I et intervju med Daily Mail forteller hun sin historie, som begynner med første gang hun skulle treffe et modellagentur i London som 16-åring.

Allerede da hadde Wilkin slanket seg svimmel, ved å ikke spise i det hele tatt på flere dager. Derfor føltes det bra da den mannlige agenten booket henne umiddelbart, med følgende oppfordring:

«Hva enn du driver med, fortsett med det».

Det ble starten på et svært turbulent år for Wilkin, som opplevde å bli booket til en rekke modelljobber, mens vekten fortsatte å gå ned. I 2006 reiste hun verden rundt for å jobbe som modell for blant annet Topshop, Gap og Giles, på tross at en stadig skrantende helse. Nå vil 23-åringen dele sine erfaringer til skrekk og advarsel for andre, forklarer hun til Daily Mail.

KRITISK: Generalsekretær i Rådgivning for spiseforstyrrelser, Irene Kingswick, mener modellagentene har et stort ansvar overfor jentene de vil booke. Foto: Rådgivning for Spiseforstyrrelser

- Enorm makt

Generalsekretær i Rådgivning for Spiseforstyrrelser, Irene Kingswick, mener Georginas historie er et godt eksempel på at modellbransjen kan være et farlig sted å være for unge jenter.

- Problemet er at det ikke virker som om alle modellagenturene tar problemene med spiseforstyrrelser på alvor. Når det er snakk om jenter ned i 16-årsalderen bør noen i bransjen passe på og beskytte dem, men slik blir det ikke alltid, sier hun.

- Vi ser jo helt klart at moteindustrien har en enorm makt over unge jenter. Likevel blir fortsatt sykelig tynne modeller brukt, noe som igjen sender ut svært skumle signaler, fortsetter Kingswick.

I livsfare

I 2007 sa det stopp for Georgina Wilkin. Foreldrene insisterte på å sende henne til legen, som umiddelbart fikk henne innlagt på sykehus. Der ble hun værende i fem måneder.

- Legene la ikke skjul på at livet mitt var i fare. De vitale organene mine var i ferd med å slutte å fungere – hjertet kunne stoppe og nyrene mine kunne svikte, forteller Georgina.

I tiden før sykehusinnleggelsen mener modellen det var åpenbart for alle i bransjen at hun var alvorlig syk. Blant annet måtte hun ofte sminkes på lepper og fingre, som begynte å bli helt blå. Likevel fortsatte agentene å booke henne til ulike jobber.

- Jeg fortsatte å få jobb etter jobb, sier hun og fortsetter:

- Og det var ikke bare meg. Jeg vet om minst seks andre modeller som fortsatt dukker opp på bilder på store motenettsider som er anorektiske. De har den samme blåfargen på leppene og hendene, sier hun.

Georgina fortsatte å jobbe som modell etter sykehusoppholdet, blant annet for Prada. Etter et år ble hun innlagt igjen. I dag har hun lagt modellkarrieren på hyllen for å bli interiørdesigner. Ifølge henne selv har hun nå sykdommen under kontroll, og nettopp derfor kan hun snakke ut om den for å advare andre. Selv mener hun den eneste måten å få slutt på bruken av undervektige modeller er å forby agenturene å bruke modeller som er mindre enn størrelse 36.

KJENNER PROBLEMET: Modellmamma Eivor Øvrebø må ofte avvise jenter som er for tynne. Foto: Jørgen Braastad/VG

- Kynisk bransje

Eivor Øvrebø driver det norske modellbyrået Team Models, og er godt kjent med problematikken Wilkin forteller om.

- Jeg tror faktisk bransjen er mer obs på dette i dag enn for seks år siden, men den er fortsatt svært kynisk. At unge, sykelig tynne jenter fortsatt kan møte mennesker som ikke vil deres beste, er jeg ikke i tvil om, sier hun.

Øvrebø mener modellagenter har et spesielt ansvar for de unge modellspirene som vil prøve seg i bransjen.

- Det er klart at en oppegående agent bør se faresignalene hvis en jente er for tynn, og da la være å booke henne. Ikke bare er det skadelig for jentene, det sender også ut helt feil signaler å bruke en syk person i reklamesammenheng, sier hun.

Selv må Øvrebø ukentlig si nei til jenter som rett og slett er for tynne for hennes agentur.

- Ja, det er en kynisk bransje – og ja, man kan være for tynn. Hvis jeg virkelig ser et stort potensiale ber jeg dem legge på seg, men også dette kan misoppfattes. Nøkkelen er å få en sunn kropp, ikke leve på en ekstrem diett som skal få deg raskt opp eller ned i vekt, forklarer Øvrebø.

Publisert: