Deltakere i karantene etter smitte på Costume Awards

PRISUTDELING: Costume Awards ble arrangert over to dager i det gamle Deichman-biblioteket i Oslo sentrum, onsdag 14. oktober var det 170 gjester til stede. Foto: Hallgeir Vågenes, VG
PRISUTDELING: Costume Awards ble arrangert over to dager i det gamle Deichman-biblioteket i Oslo sentrum, onsdag 14. oktober var det 170 gjester til stede. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Tolv personer som deltok på Costume-festen er satt i karantene etter at én gjest testet positivt for coronaviruset. Til sammen er 14 personer i karantene.

Lørdag kveld ble det kjent at én person som var til stede ved motefesten Costume Awards på Deichmanske bibliotek i Oslo 14. oktober, testet positivt på coronavirus i etterkant av festen.

Den smittede personen er ifølge kommunen bosatt i bydel Frogner og ga følgende opplysninger til bydelen om sin aktivitet på festen:

– Den smittede er en person som kun var på festen i én time og som satt for seg selv og ikke hadde nærkontakt med noen andre, uttalte Annette Dey, kommunikasjonsrådgiver i bydel Frogner til VG lørdag 17. oktober.

Man regnes som nærkontakt dersom man har vært i under to meters avstand i mer enn 15 minutter eller har hatt fysisk kontakt, ifølge FHI.

Se video fra andre dag av motefesten her:

– Vært nærmere dem enn én meter

Det stemmer ikke at personen ikke hadde nærkontakter på prisutdelingen får MinMote opplyst av Dey mandag ettermiddag.

– Dette var det vi fikk vite først, men etter flere kartlegginger og nøyere undersøkelser har dette blitt endret på nå. Det er 12 personer som deltok på festen 14. oktober som er i karantene, og to til som er i familie med den smittede. Totalt er det 14 personer som er i karantene, sier kommunikasjonrådgiver Dey til MinMote.

– Så det var feilaktige opplysninger at vedkommende satt alene og ikke snakket med noen?

– Det var ikke riktig, nei. Det er krevende å drive smittesporing. Personen har hatt nærkontakt med 12 personer på festen, og vært nærmere dem enn én meter. Dette er opplysninger som har kommet til nå i etterkant, sier Dey.

Sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz, sier de støtter arbeidet med smittesporing.

– Smittesporing er bydelslegens ansvarsområde, og vi støtter fullt opp om det arbeidet de nå gjør. Vi har derfor ingen ytterligere kommentarer utover det på nåværende tidspunkt, sier Hartz til MinMote.

Daglig leder i eventbyrået Nova Vista, Stig Ove Gulbrandsen, skriver i en mail til VG/MinMote at de var forberedt, fulgte smittevernkravene og på flere områder praktiserte strengere regler enn det myndighetene krever av dem.

MinMote har spurt om Gulbrandsen mener at smittevernreglene ble overholdt når 12 personer på festen har vært nærmere enn én meter og om tiltakene på festen var gode nok.

– Vi mener at vi har gjort grundige vurderinger av hvordan smittevernkravene skulle overholdes. Både bydelsoverlegen på St. Hanshaugen og Næringsetaten i Oslo kommune har kommet med råd og veiledning i forhold til tolkning av smittevernkravene. Også representanter for Oslo kommunes utleieselskap, som sto for utleien av lokalet, var inne i prosessen.

Gulbrandsen har også listet opp en rekke regler og tiltak fra arrangementet. Blant dem er vakter som skulle sørge for en meters avstand, stolplassering markert på dukene og at regler om en meters avstand og at man skulle holde seg på plassen sin, ble annonsert.

På spørsmål om selskapet mener det var forsvarlig å gjennomføre arrangementet, mener Gulbrandsen at det er et spørsmål som burde være rettet mot myndighetene.

– Vi har nemlig fulgt reglene. Det er en risiko forbundet med å tillate åpne restauranter og for eksempel konserter og eventer med inntil 200 personer på faste plasser. Om myndighetene velger å tillate dette, vil vi søke å gjennomføre til de enhver tid gjeldende regelverk.

Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved byrådslederens kontor opplyste til VG før helgen at for å kunne være 200 personer på et arrangement må det være faste sitteplasser og én meter avstand mellom de som er til stede. Bydelsoverlege Ingunn Haakerud på St. Hanshaugen mente det på bildene ikke så ut til å være faste sitteplasser og for liten avstand mellom gjestene, og at dette var brudd på smittevernreglene. Arrangøren på sin side uttalte til MinMote at smittevernet ble overholdt under arrangementet.

Hvordan var din opplevelse i dag?