Halima Aden slutter som catwalk-modell

SUPERMODELL: Halima Aden. Foto: Dan Himbrechts/EPA.

Supermodellen (23) sier at ikke engang 10 millioner dollar kunne ha lokket henne til å gjøre en ny catwalkjobb.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I forrige uke gikk Halima Aden hardt ut på Instagram Story og sa at hun ikke lenger ville endre seg for å tilpasse seg motebransjen.

Aden skriver at selv om noen hadde ringt henne i morgen med en lukrativ modelljobb, hadde hun sagt nei:

– Ikke engang for 10 millioner dollar ville jeg noen gang risikert å gå i kompromiss med hijaben, skrev hun på Instagram Story.

Modellen sa videre at hun heller aldri vil delta på et catwalkshow eller fly for å være en del av moteukene igjen.

DEN GANG DA: Her er Halima Aden på catwalken for Max Mara i 2017. Nå vil hun ikke lenger gjøre oppdrag som dette. Foto: Miguel Medina/AFP.

Somalisk-amerikanske Aden er muslim, og går med hijab. Hun forteller at hun på grunn av modelljobben ikke har fått anledning til å be, blitt kledd opp i klær hun ikke er komfortabel i og at hijaben har blitt stylet på måter som har kommet i konflikt med hennes konservative klesstil.

Supermodellen har gjort flere prestisjetunge oppdrag de siste årene. Hun har gått på en rekke catwalker, prydet magasincovre og vært den første modellen med hijab og burkini i Sports Illustrated sin sagnomsuste badetøy-utgave.

Onsdag forteller hun at hun nå trekker seg tilbake fra rampelyset frem til nyttår da hun skal fortelle sin historie.

– Rett etter high school ble jeg kastet inn i rampelyset. Jeg har aldri blitt tilbudt terapi eller rådgivning, men jeg klandrer ikke noen – ikke engang meg selv. Men jeg vil bare trekke meg tilbake, det er alt, skriver hun.

Da hun først gikk ut på Instagram Story fortalte hun om fotoshoots hvor hijaben har blitt byttet ut med alt fra gensere til ullpledd og bukser, og at hennes konservative klesstil har blitt utfordret – og at hun angrer på at hun lot skje.

PÅ MOTEFEST: Supermodellen Aden har deltatt på flere gjeve motefester. Her er hun på Vanity Fairs fest tidligere i år. REUTERS/Danny Moloshok

Skal delta i ny missekonkurranse

Foreldrene til Aden er fra Somalia, men hun er født i en flyktningleir i Kenya. Hun bodde i flyktningleiren til hun var syv år, før hun flyttet til USA. Hun har tidligere deltatt i Miss Minnesota som den første med hijab.

Nylig annonserte modellen at hun skal delta i Miss Somalia, for å deretter ha muligheten til å delta i Miss Universe.

Modellagent: Går an å kombinere

Modellagent Amar Faiz representerer den norsk-somaliske modellen Rawdah Mohammed. Han er ikke enig i at det ikke går an å kombinere modelljobb med det å ha en muslimsk tro.

– Vi har strenge regler og retningslinjer. Det er vår jobb som management. Rawdah sin jobb er å si nei eller involvere oss, sier Faiz.

NYHETER

Rawdah Mohamed ble håndplukket av Carine Roitfeld

Hun forteller videre at det fremdeles er en lang vei å gå for hvordan kvinner med hijab inkluderes i motebransjen, og at ikke alle har kunnskap om hvordan man kan kle opp noen som bærer hijab på riktig måte.

– Nåløyet for jenter med hijab er lite, men det er jobber der ute, sier modellagenten.

Han tror det at supermodellen Halima Aden nå går så hardt ut er en PR-strategi.

– Hun har annonsert at hun skal delta i en skjønnhetskonkurranse. Dette er en kontrast til hva hun har sagt, og det er å ta flere skritt ned. Jeg tror det er en stor PR-strategi, sier modellagenten og legger til:
– Jeg er glad for at hun tok et standpunkt, og ser noen av poengene hennes. Halima var ung da hun kom inn i bransjen. Vi hadde for eksempel aldri sagt ja til at Rawdah skulle gjøre Sports Illustrated, ettersom våre verdier bryter med merkevaren.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.