Henriette Lien: – Ingen burde hatt speil på badet

FINNE BALANSEN: Henriette Lien mener det må være balanse mellom det indre- og ytrefokuset. Foto: Helge Mikalsen/VG

Den tidligere radioprofilen mener det å bli eldre handler om å akseptere den man er, fremfor å fikse på den man har blitt. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Det har gått halvannet år siden Henriette Lien meldte at hun skulle gi seg som programleder i Morgenklubben på Radio Norge. Siden da har hun viet det meste av sin tid til yoga, og i januar ga hun ut boken «en yogareise».

Hun startet å praktisere yoga etter at hun sluttet som danser, og begynte å undervise allerede mens hun jobbet med radio.

– Jeg reiste så mye jeg kunne, men innså etterhvert at det ikke var forenelig med å være stabil i jobben min, så da måtte jeg ta et valg, forteller hun.

NYHETER

– Idealet jeg var med på å sette, skulle jeg vært foruten

Selv om yogaen har vært en del av Liens liv i mange år, har hun måten hun bruker det på endret seg.

– Det startet som en veldig streng, fysisk praksis, men de siste årene har det blitt en roligere og mer lyttende praksis, forklarer hun.

LYTTER TIL SEG SELV: Henriette Lien har gjennom yoga blitt flinkere til å lytte til egne behov. Foto: Helge Mikalsen/VG

Den utviklingen har hun også tatt med seg til andre arenaer i livet. Det innebærer også at hun har blitt mer tro mot seg selv og hva hun ønsker, trenger og vil.

– I yogastudioer er det heller ikke speil, så det bidrar til at det blir en indre prosess, forklarer hun.

NYHETER

Lege og forfatter mener det har blitt et samfunnsproblem

– Glad for å bli eldre

Lien fylte 48 år i høst, og da la hun ut et bilde på Instagram hvor hun skrev at følte seg akkurat så gammel, om ikke eldre.

– Jeg tenker sjelden på hvor mange år jeg er, men det er mange ting som skjer med folk rundt meg på min alder, så jeg er bare glad for at jeg blir eldre og eldre, forteller hun.

I stedet trekker hun frem alt hun har oppnådd, skapt og alle menneskene rundt henne, og mener at om et tall som alderen skulle ødelegge det ville vært trist.

– Jeg har så lite rynker eller problemer med innsiden, at da tar jeg heller noen rynker på utsiden.

Hun legger ikke skjul på at hun har dager hvor hun ser seg selv i speilet og tenker: «når skjedde dette?»

– Alle vil tape kampen om det estetiske. Det må vi bare innse, men noen dager er det lettere enn andre, sier hun.

NYHETER

Åpner opp om betydningen bak «Wearing nothing»

– Syns utseendet er kjedelig

Lien innrømmer at hun aldri har vært spesielt opptatt av utseendet, til tross for at hun har jobbet som danser, skuespiller, programleder og gått på en rekke røde løpere gjennom årene i rampelyset.

– Alle kan se bra ut om man får hjelp til sminke, hår og styling, men om jeg skal på en rød løper så pynter jeg meg og går inn i den rollen, forteller hun.

– Jeg syns det med utseendet er kjedelig, for det sier ingenting om et menneske, legger hun til.

TIDSBUDSJETT: Henriette Lien prioriterer heller tid på å ta vare på seg selv slik at hun får energi til å leve livet hun ønsker. Foto: Helge Mikalsen/VG

Lien trekker samtidig frem at det skal være balanse mellom det indre og ytre. Dermed er ikke utseendet irrelevant, men hun er opptatt av at man aksepterer den personen man er.

– Jeg tenker at man har et budsjett på tid, og jeg syns det er deprimerende å se hvor mye tid mange bruker på å sminke, smøre og løfte, forteller hun og tar seg til ansiktet.

Hun prioriterer heller å ta vare på seg selv slik at hun har kraft til å leve livet hun ønsker seg.

– Historien min ligger i ansiktet mitt og i kroppen min, legger hun til.

NYHETER

Maria Mena for ærlig kroppsinnlegg

Fokuset endres når du blir eldre

Lien syns samtidig det er synd at det speilbildet du våkner til får sette stemningen du møter dagen med.

Anniken Jørgensen fikk nok av spraytan, vipper og hårextentions, se hvordan det føltes da hun tok det av i videoen under:

– Jeg var på en yogareise i Mexico for mange år siden da hadde vi ikke speil. Da kunne du ha verdens største kvise på nesa, men likevel møte dagen rakrygget, du visste jo ikke om kvisen, forklarer hun før hun legger til:

– Ingen skulle hatt speil på badet.

Samtidig erkjenner hun at det sannsynligvis skjer et skifte når man blir eldre.

– Når man er ung ligger fokuset mye på det ytre fordi man skal finne sin vei i livet, finne noen å bli forelsket i, tiltrukket til, håpe at noen blir tiltrukket av deg, fokuset ligger mer utenpå. Samtidig er det kanskje den tiden du er mest usikker, så du verdsetter ikke det utseendet du har, reflekterer Lien.

– Så skjer det noe når man blir eldre og utseendet endrer seg. Da kan man enten velge å jobbe rævva av seg for å beholde det ved å dytte og flytte og holde på, da blir du i mine øyne seende litt rar ut. Eller så kan du bli glad i jenta som er der, legger hun til.

LIVSSTIL

På dette bildet er jeg tjukk (i huet)!

Selv om Lien personlig ikke har vært opptatt av sminke, så har hun tatt til orde for viktigheten av sminkefrie dager. Hun forklarer at det er fordi hun tror det er viktig å dra ting i helt motsatt retning fra det vanlige utseendefokuset hun opplever det er i dag.

– Jeg sier ikke at man skal se ut som en dass, men jeg tror man må være ærlig mot den man er på innsiden for å akseptere den man er på utsiden. Skal man hele tiden klappe på det utenpå så tror jeg aldri man vil akseptere innsiden heller, forklarer hun.

Se Kristin Gjelsvik tips til å bli bedre venn med deg selv i videoen under.

Publisert: