Ny studie: UV-lys i neglelamper kan øke risikoen for hudkreft

IKKE RISIKOFRITT: Hudleger som MinMote har snakket med anbefaler å ta på solkrem før man går og tar neglebehandling.

Forskere i California mener at hyppig eksponering av UV-lys fra neglelamper potensielt kan være skadelig.

Publisert:

En ny studie fra University of San Diego i California har funnet at blått UV-lys som brukes for å hardne gelélakk, kan føre til DNA-skade i huden som igjen kan øke risikoen for hudkreft.

Gelélakk, eller shellac er blant de mest populære neglebehandlingene verden over.

Lakken som en vanlig neglelakk, men forskjellen er at neglene legges under UV-lys i flere omganger for å hardne lakken. Resultatet kan vare opptil tre uker. Det er imidlertid ikke noe nytt at gelélakk i salong kan være skadelig. MinMote skrev om den potensielle faren allerede i 2015.

Skeptisk til hyppig neglebehandling

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal hos Hudklinikken sier at den nye studien fra California er meget interessant og aktuell.

– Det er allerede allmenn kjent at lyset som brukes i solarium kan skade cellene i huden din, men det er lite forsket på hva det liknende lyset fra lamper til herding av neglelakk kan gjøre med huden på fingrene og under neglene dine, sier hun og fortsetter:

– Selv med denne studien kan vi ikke konkludere eksakt hvor skadelig det er for huden da studien ikke er utført på mennesker, men på celler i laboratoriet. Vi trenger ytterligere større studier for å konkludere, men denne er et godt bidrag på forskingsfronten.

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal.

Nordal sier at hun er skeptisk til at unge mennesker begynner regelmessig med dette da det kan bli stor UV-eksponering over mange år.

– Det vi vet er at UVA-stråler fra solarium og solen øker risiko for hudkreft, og fører pigmentflekker og rynker. Så jeg tenker alt med måte - en god generell leveregel. Jeg ville også påført solkrem med UVA-beskyttelse før jeg puttet hånden inn under lyslampen.

– Hvor ofte man gjør det spiller nok en stor rolle

Lege Miray Al-Mustafa er spesialist i hudsykdommer. Hun kjenner til den nye studien og mener at den har sine begrensninger da den ikke er utført direkte på mennesker.

– Dette er en såkalt «in vitro»-studie og den har dermed sine begrensninger. Det vil si at studien er utført på utvalgte hudceller i laboratoriet, ikke i levende mennesker. Den beviser en celleskade, men ikke nødvendigvis at det fører til hudkreft, mener hun.

Lege og spesialist i hudsykdommer, Miray Al-Mustafa.

Al-Mustafa peker på flere studier som har blitt gjort på UV-lyset i neglesalonger, og sier at resultatene er varierende.

– Tidligere studier har regnet på risikoen til å utvikle hudkreft fra disse UV-lampene, noen har konkludert med at risikoen er ganske liten, mens andre har konkludert med at risikoen øker med antall neglebehandlinger, forteller hun.

Al-Mustafa sier at det ikke er soleklart hvor mye risiko neglbehandlinger med UV-lys utgjør, men at det sannsynligvis er hyppigheten som har noe å si.

– Derfor anbefaler jeg at man bruker bredspektret, vannfast solkrem før man fikser på neglene, samt spesialhansker som er laget til å bli brukt under slike behandlinger. Det beskytter selvfølgelig kun fingrene, og ikke neglene og huden under neglene, men det er bedre enn ingenting, sier hun til MinMote.

SHELLAC: Eller gelélakk er svært populært blant unge kvinner verden over.

Fikk kreft under tommelen

Amerikanske Karolina Jasko (25) ble diagnostisert med hudkreft under neglene som 18-åring, og hennes tilfelle skal være utgangspunktet for at forskerne gikk i gang med den nye studien.

I et innslag på talkshowet CBS Mornings står den tidligere Miss Illinois, Karolina Jasko frem med sin historie.

Jasko forteller at hun fikk neglene sine fikset jevnlig med gelélakk i salong gjennom hele high school. Plutselig en dag oppdaget negleteknikeren en mørk flekk under den ene tommelfingerneglen hennes.

Først trodde Jasko at det var et blåmerke, men kort tid etterpå ble tommelen betent og begynte å gjøre vondt. Like før 18-årsdagen sin fikk hun beskjed fra legen om at det var hudkreft. Krefttypen heter malignt melanom, bedre kjent som føflekkreft.

– Da jeg fikk beskjeden følte jeg meg helt nummen. Jeg følte liksom ingenting, sier hun til CBS Mornings.

Kort tid etterpå ble neglen og huden under fjernet, og hun fikk transplantert egen hud til det opererte området. Jasko, som i dag er frisk, har hudkreft i familien, men forteller at legene så hennes krefttilfelle også i sammenheng med hennes hyppige gelélakk-bruk.

Publisert:

Finn mer innhold om: