Rapport: Dette er verdens mest transparente klesmerker
H&M, Patagonia og Adidas er blant merkene i verden som er mest åpne om sin klesproduksjon, ifølge en ny undersøkelse.
For femte år på rad avslører kampanjegruppen Fashion Revolution hvilke store aktører i klesbransjen som deler mest og minst med forbrukerne.
I 2020 er H&M-gruppen, C & A, Adidas/Reebok, Esprit, Marks & Spencer og Patagonia de mest transparente, ifølge rapporten.
H&M har tidligere fått krass kritikk for både manglende åpenhet og dårlige arbeidsforhold.
Jobber for åpenhet og bedre vilkår
Fashion Revolution jobber for en revolusjon i klesbransjen, i form av mer åpenhet og bærekraft og bedre vilkår for dem som lager klærne våre. I den årlige «Fashion Transparacy Index» legger gruppen blant annet vekt på klesgigantenes sosiale og bærekraftige retningslinjer, og deres leverandørkjede, skriver The Guardian.
Puma, Asos, Nike og VF Corporation – selskapet bak merker som The North Face, Timberland, Vans og Wrangler – er rangert blant topp ti i den ferske rapporten.
250 av verdens største merker ble gransket av Fashion Revolution i år – alle med en minimum omsetning på 400 millioner dollar (ca. 4 milliarder kroner). Aktørene ble rangert ut fra en analyse basert på hele 200 ulike indikatorer som omfatter alt fra menneskeretter til bruk av plastikk.
Ifølge rapporten deler flere merker enn noen gang detaljer om produksjonen.
I 2020 er norske Dressmann, eid av Varner-gruppen, på listen over de ti merkene som har forbedret seg mest siden 2019-rapporten.
– Transparens er helt avgjørende
H & M- gruppen, som står bak blant annet Arket, Weekday, Monki og & Other Stories, scoret totalt 73 prosent i analysen, opp fra 61 prosent i fjor, viser rapporten.
Til tross for at H & M kommer godt ut i den aktuelle rapporten, har gruppen ved flere tidligere tilfeller fått kritikk for mangel på åpenhet og dårlige arbeidsvilkår. Senest i februar 2019 kom nyheten om at flere tusen tekstilarbeidere i Bangladesh mistet jobben etter å ha krevd høyere lønn.
Samme år åpnet den svenske klesgiganten for at forbrukerne kan spore hvor klærne blir laget. Det skal også finnes informasjon om hvordan materialet til plagget er laget. Da MinMote sjekket et tilfeldig utvalg av klær i nettbutikken i viste det seg at flere av produktene var produsert i fabrikker som tidligere har blitt kritisert for dårlige arbeidsforhold.
Pressekontakt i H&M Norge, Thea Kjendlie, sier til MinMote at åpenhet er høyt prioritert for dem, og et viktig ledd for at kunder kan ta mer bevisste og informerte valg.
– H & M har tidligere fått kritikk for å ikke være transparente, hva har gruppen endret?
– Transparens er helt avgjørende for å bygge tillit, og vi ønsker at kundene våre skal kunne ta informerte valg. H & M formulerte sine krav og retningslinjer til sosialt- og miljømessig ansvar første gang i 1991, og dette la grunnlaget for videre arbeid med bærekraft, sier Kjendlie og fortsetter:
– Siden den gang har vi lært mye, og behovet for informasjon i samfunnet har endret seg betraktelig. Vi har derfor også endret måten vi jobber på, og i dag er transparens og bærekraft tungtveiende i alt vi gjør.
– Streber dere etter å bli mer transparente, i så fall hvordan?
– Ja, vi har som mål å være transparente i alt vi gjør – og i vår bærekraftsrapport deler vi hvordan vi jobber i alle deler av verdikjeden. I dag kommuniserer vi åpent på produktnivå.
– Neste steg er at du skal få tilgang til enda mer informasjon rundt det plagget du holder i hånden, som for eksempel hvordan arbeidsforholdene er på den spesifikke fabrikken vi har oppgitt adressen til. Dette kan for eksempel deles gjennom undersøkelser, rangeringer og intervjuer med arbeiderne.
Kjendlie opplyser også om at H & M jobber for å lansere et parameter som kan sammenligne produkter på tvers i bransjen, slik at kunden enkelt kan sammenligne produkt hos én merkevare med et produkt hos noen andre. Her vil man kunne måle produktets påvirkning på miljøet, og det sosiale ansvaret.
– Som et av verdens største moteselskaper har vi stor påvirkningskraft og vi jobber derfor for å lede en endring til en mer bærekraftig motebransje. Dette innebærer også å pushe grensene for transparens, sier Kjendlie.
Åpenhet er nøkkelen
Det er viktig å merke seg at rapporten til Fashion Revolution ikke handler om hvor etiske og bærekraftige de aktuelle klesgigantene er, men deres åpenhet rundt produksjon, påpeker forfatter av rapporten Sarah Ditty.
Fashion Revolution vil fremme at åpenhet er nøkkelen til en mer bærekraftig og etisk balansert klesbransje. Uten åpenhet er det umulig for forbrukeren å ta trygge, etiske og bærekraftige valg.
Selv om noen av merkene i rapporten fremdeles blant annet betaler arbeiderne i tekstilfabrikkene under minimum lønn, mener Ditty rapporten viser en tendens til forbedring i bransjen, skriver The Guardian.
Rapporten ble lansert som en del av Fashion Revolutions markering av Rana Plaza-ulykken i 2013, da en stor tekstilfabrikk kollapset i Dhaka i Bangladesj. 1134 mennesker mistet livet.
Merkene som kom dårligst ut i undersøkelsen er Bally, Jessica Simpson (stjernens eget merke), Max Mara, Mexx, Pepe Jeans og Tom Ford, ingen av dem avslørte en eneste detalj om sin praksis i 2020. Ifølge Sarah Ditty i Fashion Revoloution er et av nøkkelpoengene i undersøkelsen å avsløre hvem som henger etter og ikke deler informasjonen de burde med forbrukeren.
Arbeidet med Fashion Revolution-rapporten ble gjennomført før Covid-19-utbruddet, som har ført til at flere tekstilfabrikker har måttet stenge.
Her kan du lese hele rapporten.