Historien bak Jahn Teigens skjelettdrakt

SKANDALE: Det ble stor ståhei da Jahn Teigen dukket opp i skjelettdrakt på Melodi Grand Prix i 1976. Foto: Bjørn Aslaksen / VG

Jahn Teigens skjelettdrakt har skrevet seg inn i både mote- og rockehistorien. Men skandaleantrekket var ganske så tilfeldig.

Publisert:

Tirsdag morgen kom nyheten om at Jahn Teigen har gått bort i en alder av 70 år.

I løpet av karrieren har ikke Teigen bare satt tydelig spor i musikkverdenen, han har også hatt flere legendariske antrekksøyeblikk. Det mest kjente er helt klart den ikoniske skjelettdrakten han hadde på seg da han fremførte sangen «Voodoo» sammen med Inger Lise Rypdal i Melodi Grand Prix i 1976.

– Det ble fullstendig skandale, mimrer Thor Sigbjørn Greni.

Les også: Venner og kollegaer i sorg over den folkekjære artistens død

Mange fikk lørdagsgodteriet i halsen da de så Teigen dukke opp på scenen i skjelettdrakten som skummel «lokkemann» overfor Rypdal som hadde på seg en hvit, elegant kjole. På den tiden var det langt fra akseptabelt å kle seg ut som skjelett.

Musiker Thor Sigbjørn Greni hadde nemlig en viktig finger med i spillet for at drakten kom på TV-skjermen i aller beste sendetid.

– Jeg måtte inn på teppet hos sjefen min, og han fikk sinte telefoner fra de mest konservative kundene Levis hadde. Det ble også telefonstorm hos NRK, sier han.

LEVIS-ANTREKK: Jahn Teigens skjelettdrakt var laget av en ukjent 15-åring fra Bergen, som sydde på skjelett-mønstret på en bukse og jakke signert Levis. Foto: Foto: Bjørn Aslaksen / VG

Ukjent 15-åring designet drakten

Greni og Jahn Teigen har fulgt hverandre siden de debuterte som rockeartister på samme scene i Oslo. Tilfeldigheter skulle også føre til at de to står bak historiens mest ikoniske Melodi Grand Prix-antrekk.

– Jeg jobbet hos Levis i den perioden, og vi sponset vi en del rockeband, og Jahns band Popol Ace var et av dem. Selve skjelettdrakten kom i hus etter at Levis Norge arrangerte Denim Art Contest etter inspirasjon fra USA.

Her kunne publikum sende inn sine bidrag, og inn kom en merkverdig drakt.

– En jente fra Bergen på 15 år vant, og hun sydde et skjelett på et sett med Levis-jakke og jeans. Jahn var innom kontoret før han skulle opptre. Jeg vet ikke hvem sitt forslag det var, men det ble til at han skulle bruke den på scenen. Det var snakk om litt død og gru, og vi syns den var passe skummel.

– En modig fyr

Da ha nå ser tilbake på stuntet minnes han det med glede.

– Jahn var en modig fyr, og det er trist at han nå er borte. Jeg mener drakten var midt i blinken, særlig i ettertid, da stormen fikk lagt seg. Vi var naboer i en periode, og da jeg møtte ham fra tid til annen snakket vi alltid om skjelett-stuntet. Vi var veldig fornøyd med det.

Men selv om drakten sendte sjokkbølger var det ikke planen.

– Det var egentlig ikke meningen å sjokkere. Jeg ville bare visualisere sangen, sa Jahn Teigen til Dagbladet om skjelett-stuntet i 2005.

Han forteller videre til avisen at antrekket skapte større konsekvenser enn han kunne ane.

– For min del førte all responsen i etterkant til at Toralv Maurstad tilbød meg en rolle i «Rocky Horror Show». Jeg sluttet i Popol Ace og startet for alvor opp som soloartist. For rockens del tror jeg det også må ha hatt en betydning. Den sjokkeffekten drakten hadde, opplever du jo ikke i dag. Og norsk rock var litt snillere i tida før denne drakten, sa Teigen.

Moteredaktør: – Forut sin tid

Redaktør i KK og Grand Prix-entusiast, Ingeborg Heldal, sier et at skjelettdrakten sier mye om hvem Jahn Teigen var.

– Han har av og til blitt omtalt som klovn. Men han var uredd og ikke redd for å ikke passe inn. Han var forut for sin tid ved å sprenge rammene som var satt, sier hun og legger til:

– Sjokkeffekten og at det ble sett på som drøyt har skapt den ikoniske effekten.

Hun peker også på at Teigen og Anita Skorgan, som han giftet seg med i 1984, var det perfekte kjendisparet.

IT-PAR: Anita Skorgan og Jahn Teigen i matchende antrekk i 1987. Foto: Per Nygaard/VG.

– De var Norges Beckhams. De var kongelige i underholdningsindustrien. Det var som om talent og folkelighet gikk opp til en høyere enhet. De klokket inn på alle parametere, sier hun.

Vet ikke hvor drakten er

I 2016 var Teigen på scenen under Melodi Grand Prix med skjelettdrakt igjen – men ikke den samme. Den originale skjelettdrakten har nemlig blitt borte.

Greni vet ikke hvor drakten har tatt veien, men sier det ikke er umulig at den har havnet hos Fretex eller blitt solgt videre på kolleksjonssalg hos Levis. Han håper nå at drakten kan komme til rette.

– Hvis noen har skjelettdrakten, så burde den leveres til Rockheim. Hvis ikke burde man lage en replika, sier han, og har et håp om at jenta som lagde drakten vil melde seg.

I SKJELETT PÅ NYTT: Jahn Teigen kledde seg opp i skjelettdrakt under MGP i 2016, 40 år etter at skjelettdrakten sjokkerte Norge. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

Men skjelettdrakten er ikke det eneste antrekket Teigen har imponert i. Her er flere minneverdige Teigen-antrekk:

HEI 70-TALLET: Jahn Teigen deltok i den norske finalen i Melodi Grand Prix med sangen «Hvor er du?» i 1974. Både håret og antrekket var tidsriktig. Foto: Knut Snare / VG.
GUL DRESS: Jahn Teigen i en fargesterk dress i 1982. FOTO: Henrik Laurvik / SCANPIX.
RASKE BRILLER: I 1983 deltok Jahn Teigen i Melodi Grand Prix mes låten «Do-re-mi», sammen med Anita Skorgan, Nina Bayer, Siri Lenning Frømyr og Mette Aamot. Teigen hadde på seg et raske solbriller og en stilig, hvit dress. Foto: John Stenersen / VG
80-TALLSSTIL: Teigen på Holmennkollshowet i 1984 ikledd shorts og kort singlet. Legg merke til de lyserosa tøyskoene. FOTO: Henrik Laurvik / NTB scanpix.
BRYLLUP: Anita Skorgan og Jahn Teigen ble viet i Oslo rådhus 17. februar 1984. Skorgan i en brudekjole med blonder, og Teigen i sort dress med striper i sateng. FOTO: Henrik Laurvik
FLUFFY STRIKK: Helt i tråd med trendene var det heite kjendisparet Oslo Jahn Teigen og Anita Skorgan kledd i langhårede gensere da de viste frem datteren Sara Skorgan Teigen, utenfor Ullevål sykehus i 1984. FOTO: Per Løchen / SCANPIX.
SIRKUS-BUKSER: I 1992 var Teigen programleder for norske Melodi Grand Prix. Han overrasket med et par enorme sirkus-bukser. Foto: Nils Bjåland / VG
PRIKKETE: Jahn Teigen i 1997. Han lekte seg fremdeles med antrekkene. Foto: VG.
Publisert: