Full storm rundt Victoria's Secret

TØFFE ARBEIDSFORHOLD: Modeller og andre ansatte tilknyttet Victoria's Secret forteller om trakassering og avsløring. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP.

Over 100 modeller krever endring i et åpent brev til ledelsen etter en avsløring.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Victoria's Secret-showet har tidligere vært omtalt som et av verdens største og mest prestisjefylte, og har hanket inn en rekke supermodeller. Merkets mest berømte modeller har blitt omtalt som «engler». Men de siste årene har kritikken haglet - og nå er det full storm igjen.

I en stor gransking kalt «Engler i helvete» har avisen New York Times nå ettergått hvordan det har vært å være på innsiden av selskapet og det de mener er en etablert kultur for kvinnehat.

– På innsiden av selskapet har to mektige menn styrt og etablert en kultur for kvinnehat, mobbing og trakassering, skriver New York Times videre og henviser til intervjuer med over 30 personer knyttet til selskapet, rettsdokumenter og andre dokumenter avisen har hentet inn.

NYHETER

Karlie Kloss røper hvorfor hun sluttet som Victoria's Secret-modell

I saken kommer det frem at flere har opplevd upassende oppførsel fra toppledelsen i selskapet, inkludert Ed Razek (71) som gikk av i 2019. Razek avviser på sin side anklagene. Anklagene kommer også mot toppsjef Leslie Wexner (82), milliardæren bak morselskapet L Brands. Også han blir anklaget for å skape en ukultur i merket, men ønsker ikke å kommentere saken overfor New York Times. Ifølge Wall Street Journal prøver Wexner å selge selskapet og slutte.

Men det stopper ikke her.

I kjølvannet av avsløringen har det også blitt skrevet et brev med underskrifter fra over 100 modeller som er sendt til selskapets sjef John Mehas. Blant dem som har signert er modellene Christy Turlington Burns, Gemma Ward og Iskra Lawrence. Brevet er skrevet i samarbeid med organisasjonen Model Alliance som jobber for modellers trygghet og rettigheter. I brevet kommer det frem at de som har signert ønsker at selskapet skal bli med på et program kalt Respect som skal sikre modellene.

I brevet hevder de videre at kulturen har vært mer ekstrem og etablert enn det som har vært kjent tidligere. Flere modeller skal blant annet ha opplevd bodyshaming, uhyggelige bemerkninger, å bli tatt i skrittet og press om å posere naken.

L Brands, som eier Victoria's Secret, har i et tilsvar til magasinet People om det nye brevet sagt at de har det samme målet som Model Alliance, nemlig å sikre at modellene har det godt og trygt.

Morselskapet har også beklaget etter granskingen fra New York Times.

– Vi beklager alle tilfeller hvor vi ikke har nådd våre mål, og er forpliktet til videre forbedring og tar fullt ansvar, sa talskvinnen Tammy Roberts Myers om avsløringen.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.