Louis Vuitton får massiv kritikk

FRONTER KAMPANJE: Den svenske skuespilleren Alicia Vikander fronter luksusmotehusets nye smykkekolleksjon som nå får krass kritikk.
FRONTER KAMPANJE: Den svenske skuespilleren Alicia Vikander fronter luksusmotehusets nye smykkekolleksjon som nå får krass kritikk. AFP/Skjermdump Louis Vuitton.

– Er det tull!?, skriver en følger på Instagram etter at merket lanserte sin nye smykkekolleksjon.

Det ble nok ikke helt den mottagelsen det franske motehuset Louis Vuitton hadde håpet på, da de lanserte sin nye smykkekolleksjon.

Tirsdag denne uken lanserte de sin nyeste unisex-kolleksjon «LV Volt», og det har satt i gang en storm av kritikk på sosiale medier.

Smykkene prydes nemlig av motehusets ikoniske initialer, men følgerne mener det først og fremst ser ut som bokstaven «Z».

Bokstaven «Z» har som kjent blitt brukt av Russland under invasjonen av Ukraina. De har blant annet malt bokstaven på tusenvis av sine tankser og militære kjøretøy som blir brukt krigføringen. Bokstaven har også spredd seg øvrig i det russiske samfunnet, og blir brukt til å vise støtte til president Vladimir Putin.

Det var Expressen som omtalte saken først.

INITIALER: Den nye smykkekolleksjonen er prydet med motehusets initialer, men mange mener det ligner bokstaven «Z».
INITIALER: Den nye smykkekolleksjonen er prydet med motehusets initialer, men mange mener det ligner bokstaven «Z». FOTO: PRODUSENTEN

Svensk superstjerne fronter kampanjen

Det er blant annet den svenske Oscar-vinnende skuespilleren Alicia Vikander (33) som fronter Louis Vuittons nyeste kampanje. Det samme gjør artist Kid Cudi og LV-ambassadør Jin Chen.

Ingen av de tre har så langt kommentert kritikken.

Louis Vuitton skriver på sin nettside at LV-initialene i smykkene kan «settes sammen, splittes, og flettes i hverandre for å bli en metafor for bevegelse og et symbol på energi». Men designets assosiasjoner skaper likevel reaksjoner.

Louis Vuitton har ikke kommentert kritikken, og det er enda ikke kjent som hva som vil skje med kolleksjonen fremover.

Etter at krigen brøt ut valgte flere store motehus, deriblant Louis Vuitton, å midlertidig stenge sine butikker i Russland, ifølge New York Times.

– Stopp denne kolleksjonen!

På Instagram er kommentarfeltet fullt av folk som uttrykker sin misnøye med det nye designet.

– Stopp denne kolleksjonen! Bokstaven Z representer russisk angrep i Ukraina!!! Er dere gale?, skriver en bruker.

– Aldri hørt om russisk invasjon, LV?, skriver en annen.

Noen spør seg også om motehuset støtter Russland.

– Støtter dere krigen i Ukraina med denne kolleksjonen med initialene til landet som angriper oss? Er dere gale?, spør en.

Flere viser også sin entusiasme over at motehusets nye kolleksjon kan oppfattes som bokstaven Z. Flere legger igjen en kommentar i form av det russiske flagget, etterfulgt av hjerter.

– Fantastisk! Louis Vuitton vet hvor sannheten ligger!, skriver en bruker.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?