Mattilsynet advarer mot vippetrend- dette er rådene

DÅDYRBLIKK: Mange kvinner drømmer om lange og tette øyevipper, og vippeserum har blitt et populært produkt for at vippene skal gro enda lenger. Illustrasjonsbilde: Getty Images
DÅDYRBLIKK: Mange kvinner drømmer om lange og tette øyevipper, og vippeserum har blitt et populært produkt for at vippene skal gro enda lenger. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Vippeserum som skal forlenge øyevipper kan inneholde stoffer som helseskadelige. I forkant av sommerferien advarer Mattilsynet spesielt mot å handle slike produkter utenfor EU.

Vippeserum har blitt en populær skjønnhetstrend for kvinner som ønsker seg lange og blafrende øyevipper. Produktene selges i både kjedebutikker og skjønnhetssalonger, og ved bruk skal de gjøre at øyevipper og øyenbryn vokser lengre og tettere, ifølge produktbeskrivelsene. For mange kan det være fristende å handle skjønnhetsprodukter i utlandet eller via utenlandske nettbutikker, da prisene ofte er langt lavere enn her til lands.

I fjor gikk Mattilsynet ut og advarte mot øyevippeforlengere som inneholdt stoffet prostaglandin. Den advarselen holder de fortsatt ved like.

- Vippeserum med prostaglandiner kan gi øyenskader. Mattilsynet advarer mot bruk av disse produktene. Om de inneholder disse stoffene, bør de derfor ikke benyttes. Dette gjelder enten produktene er kjøpt i Norge eller i andre deler av verden, sier Ingrid Stavenes Andersen i Mattilsynet til MinMote.

Hun opplyser om at tilsynet har sett en viss grad av utskiftning av stoffet i produktene som selges på det norske markedet.

Ikke kjøp utenfor EU

Bakgrunnen for advarselen var at de ble gjort kjent med flere rapporter om helseskader knyttet til prostaglandin, deriblant irritasjon og smerte i øynene, tap av øyevipper, økt pigmentering i regnbuehinnen, misfarging av øyelokket, brunfarging og utslett rundt øyene og bristede blodkar i øyehviten.

Hver sommer reiser tusenvis av nordmenn til utlandet og lar seg friste av billigere kosmetikk -og skjønnhetsprodukter. Mange sverger også til nettshopping fra utlandet når de handler skjønnhetsprodukter fordi prisene kan være langt lavere enn her til lands.

For de mange som går til innkjøp av produktene i utlandet, er oppfordringen fra Mattilsynet klar: De fraråder nordmenn fra å handle vippeforlengende produkter i land utenfor EU, da reglene for produktinnholdet kan være annerledes.

Har du erfaring med vippeserum eller andre skjønnhetsprodukter som har gitt deg helseskader? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Dette er Mattilsynets råd for kjøp av vippeserum:

  • Kjøper du produkter som er produsert og solgt utenfor EU, har du liten garanti for at produktene du kjøper er trygge. For å være trygg, bør du handle kosmetikk i Norge – før du drar på ferie.
  • Norge har det samme regelverket på kosmetikk som EU. Produkter som selges i EU skal derfor i utgangspunktet være like trygge som produkter i Norge. Mattilsynet har imidlertid advart mot enkelte stoffer de mener kan være skadelige, men som ikke er regulert i EU ennå.
  • Hvis produktet inneholder noen av disse stoffene, bør du styre unna produktet: bimatoprost, isopropyl cloprostenat, dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamid, methylamido dihydro noralfoprostal
  • Vær obs på: I Norge og EU merkes kosmetiske ingredienser med standardisert INCI nomenklatur. Denne måten å merke ingredienser benyttes også i USA, Europa, Japan og Canada. Kjøper du produkter fra andre land, kan prostaglandiner være merket med andre navn.

Behandler grønn stær

Stoffet prostaglandinger brukes blant annet til behandling av grønn stær. Rim N. Alme, som er lege og spesialist på øyesykdommer i Oslo og skribent hos lommelegen.no, advarer mot å bruke legemidler til noe det ikke skal brukes til.

- Produkter som inneholder prostaglandiner er trykksenkende midler som brukes ved grønn stær. De skal brukes av og følges opp av en øyespesialist, sier Alme til MinMote.

Øyelegen har ingen erfaringer hva som skjer hvis slike midler brukes utenom behandling av grønn stær, og sier at det ikke er normalt å bruke et legemiddel mot noe annet enn hva det er ment til.

- Du kan helt sikkert bruke ting annerledes enn hva som er meningen, men da gjør du det på eget ansvar. Jeg synes produsentene bør ha dokumentasjon på hva som kan skje hvis man bruker det i andre sammenhenger enn ved grønn stær.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?