Nyheter

Kommentar: Kardashian-søstrene er skremmende

KJENTE FORMER: Khloe Kardashian, Kourtney Kardashian, Kim Kardashian (gravid med sønnen Saint Wast), mamma Kris Jenner og Kylie Jenner på en Cosmopolitan-fest i fjor. Foto: AFP

Kardashian-søstrene er for mange moderne ikoner. Så hvorfor fremmer de å presse inn midjene som om vi levde på 1800-tallet?

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Jeg innrømmer lett at «Keeping Up With The Kardashians» er min store guilty pleasure. Litt sliten og med kartongvinen innen rekkevidde - da kan jeg underholdes av Kim, Khloé og Kourtney Kardashian, verdens kanskje mest kjente søskentrio.

«Keeping Up» som det kalles, serien som følger familien, er et realityeventyr uten sidestykke. Med millioner av seere (2,5-3 millioner i snitt per episode fra sesong tre) er det en av E! Onlines største suksesser, nå inne i sin 12. sesong.

Men enda viktigere: Programmet har gjort verdensstjerner ut av hele familien, og særlig søstrene – inkludert halvsøstrene Kendall og Kylie Jenner.

Derfor bør det lyse en varsellampe når korsettselger Hoss Masoumi melder at salget av «waist trainers» har skutt i været. Og når hashtaggen #waisttraining er brukt nesten 800.000 ganger på Instagram.

KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Oleghn

«Waist traineren» er kort fortalt et bredt korsett som minner om Viktoria-tidens fryktinngytende innretninger, som skal klemme kroppen din inn i en klassisk timeglass-fasong – fasongen Kim, Khloé, Kourtney og etter hvert halvsøster Kylie Jenner alle er så kjent for. Ikke som en midlertidig forandring – du skal bli sånn, hvis du bruker den nok.

Og man kan lett spore trenden tilbake til nettopp kjendissøstrene.

Via Instagram har alle tre de to siste årene jevnlig lagt ut bilder av seg selv i korsettene, og indirekte gitt dem mye av æren for formene som er så ettertraktet. Som hylles i pressen, skaffer magasinforsider på verdens mest anerkjente blader og som kort sagt setter standarden for hvordan man bør se ut for mange.

Det har gjort at trenden har spredt seg som en farsott til resten av verden, inkludert Norge. Et kjapt nettsøk viser også at flere norske bloggere - også en av av de største – har kastet seg på trenden.

Problemet er bare at du kan få sammenklemte organer og ribbeinsbrist på kjøpet. For ikke å snakke om hva det gjør med psyken. Hadde noen av dem lagt ut bilde av seg selv med fingeren i halsen over doskålen, hadde man antagelig reagert med avsky. Men nesten tilsvarende sykt er det å presse kroppen inn i et korsett som skal klemme midjen så smal som mulig.

untitled link

Én ting er klestrender – de går det bare utover økonomien å følge. Trendene vi snakker om nå, går utover liv og helse. Da er det ikke like morsomt lenger.

For dette er ikke et enkeltstående eksempel på sykelige Kardashian-trender. De er eksperter i å snu skandaler til millionbusiness. Kroneksempelet er mellomstedatter Kim, hvis sextape ble lekket i 2003, som gjorde henne til superkjendis, og som ble oppsparket til «Keeping Up» i 2007.

Et mer nylig eksempel er 18 år gamle Kylie, som «plutselig» fikk dobbelt så store lepper for et drøyt år siden. I flere måneder nektet hun for inngrepet, og Instagram gikk bananas med «Kylie Jenner Lip Challenge» - å putte leppene i et shotteglass, suge inn luft, og se dem bli oppblåst som ballonger.

I dag er Jenner åpen om at hun forstørrer leppene (selvsagt hos familien faste plastikk-kirurg), og selger «lip kits» med sminke som skal gi deg Kylie-leppene for millioner.

Men enten det gjelder «waist trainers», leppekirurgi eller andre trender: Kardashian-familien kommer neppe til å slutte å profittere på utseende og kjendisstatur med det første.

Desto viktigere er det å huske at skjønnhetsidealene de byr på, er delvis basert på sykelige, potensielt helsefarlige og skremmende metoder.

Publisert:

Les også

  1. NYHETER

    Han selger Kardashians-korsetter: - Enkelte er direkte helsefarlige

  2. NYHETER

    Tallene som vipper «Fotballfrue» av bloggtronen

  3. NYHETER

    Kommentar: En halvveis åpenhet

Finn mer innhold om:

  1. Kardashian-søstrene

Relaterte artikler

NYHETER

Norske leger advarer mot Kardashian-korsett: - Kan skade indre organer

NYHETER

Han selger Kardashians-korsetter: - Enkelte er direkte helsefarlige

NYHETER

Slik snudde Kylie Jenner leppekritikken til en suksesshistorie

NYHETER

Supermodell Kendall Jenner avslører kontroversiell hemmelighet

NYHETER

Kendall Jenner saksøkes

NYHETER

Kim Kardashian West om rumpa: – Jeg gråter over den daglig

NYHETER

Kardashian-søstrene stenger Dash-butikkene