Tallene som knekker prinsessekoden - de harde fakta om Mette-Marits stil

Hollywood-krøller, lyse farger og nesten aldri uten skyhøye hæler – dette er stikkordene for kronprinsesse Mette-Marits (39) eksklusive stil.

Basert på alle tilgjengelige bilder av kronprinsessen i VGs og Scanpix’ arkiver fra 2012 og så langt i 2013, har minMote ført statistikk på Mette-Marits stilvalg.

Ved å telle opp alt fra farger, frisyrer, smykker, høyde på hælene, klesmerker og valg av veske på basis av 62 antrekk fra diverse offisielle oppdrag, kan minMote bringe en oversikt over 39-åringens smak. Bunadsantrekkene er talt opp separat.

minMote har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi kommenterer ikke hva de kongelige har på seg, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen i en e-post til VG.

LES OGSÅ:minMote-Sonias kommentar: - Taushet kan bli til mistenksomhet

Tallenes tale er klar: På fargefronten er hvitt blitt Mette-Marits soleklare favorittfarge. Og mens italienske Valentino lenge var storfavoritten, har den norske motekongen Peter Dundas og hans motehus Pucci nå blitt førstevalget ved siden av gjenbruk.

Bukser er Mette-Marit ikke spesielt begeistret for. Av 62 antrekk består over 90 prosent av kjole eller skjørt. Kronprinsessen foretrekker også høye hæler og Hollywood-krøller.

Se Mette-Marit-statistikken under bildet!

NY FAVORITTFARGE - FRA MØRKT TIL LYST

Det er ingen tvil om hva som har blitt kronprinsessens absolutte favorittfarge – nemlig hvitt, beige og pasteller.

I løpet av sine 10 år som kongelig har Mette-Marit gått fra å velge mørkere farger til å stole på lyse toner, opplyser TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland.

– Marineblått var lenge Mette-Marits trygge favorittfarge, men i dag ser vi henne like ofte i vinterhvitt og sarte puddertoner, sier Totland til minMote.

Over 30 prosent av alle Mette-Marits skjørt var hvite i 2012 og 2013, og 36 prosent av kjolene hadde samme farge.

To av de mest minneverdige kjolene kronprinsessen bar i 2012 var hvite Pucci-kreasjoner begge to. Den første hadde hun på seg under et jubileum i København, mens den andre ble vist fram på direktesendt tysk TV under en prisutdeling i desember.

Begge kjolene hylles av min Mote-leder Sonia Huanca Vold.

– Kronprinsessen kler de lyse fargene godt, så jeg skjønner at hun går for dem. Hun er generelt veldig flink til å gå i klær som kler henne, sier hun.

Tidligere har kronprinsessen nesten bare valgt mørke ytterplagg, og av 37 kåper og jakker var fortsatt 28 prosent svarte. Mette-Marit har imidlertid også gått til anskaffelse av en rekke lyse ytterplagg, og 33 prosent av de 43 kåpene og jakkene var enten hvite, beige eller kremfargede.

Det hender også at kronprinsessen drar til med noen skikkelig fargesprakende kjoler. For eksempel valgte hun en knall rosa kjole til statsbesøket fra Finland og en mer dus variant til HIV/AIDS-konferansen i Washington DC.

ØREPYNTEN ER STOR OG GLITRENDE

Diskré smykker i ørene er ikke noe for Mette-Marit. Øredobbene er som oftest lange, glitrende og store.

39-åringen viser seg omtrent bestandig med lekne og flotte smykker i ørene. Under julegudstjenesten i Holmenkollen kapell matchet hun en rosa hårbøyle med et par store, trendy øredobber med lilla stener, og da hun var på jobb i Indonesia viste hun fram et par glamorøse øredobber med dyp røde stener.

Den siste tiden har kronprinsessen dessuten begynt å bruke store «hoop»-ringer i ørene, som da hun var på offisielt oppdrag i Vennesla i desember.

Tor Erik Schrøder

HOLLYWOOD-SVEISEN

I løpet av sine første fem-seks år som kronprinsesse gikk Mette-Marit som oftest for sin faste og trauste sideskill, gjerne i hestehale eller en diskré oppsats. Det gjør hun aldri nå lenger.

Nå har Mette-Marit lagt sin elsk på store, myke Hollywood-krøller og midtskill. Stramt oppsatt hår har også måttet vike for utslått hår mye av tiden det siste året (sideskillen er også bortevekk).

Under hele 37 prosent av de offentlige opptredenene valgte hun store krøller, mens utslått hår uten krøller er på en klar annenplass.

Kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby mener Mette-Marits «nye» midtskill er et riktig valg.

–For å skape en balanse og det optimale helhetsinntrykket er det klart bedre for Mette-Marit med midtskill. Dette gjør henne smalere i ansiktet, fremhever kinnbenene hennes og gjør henne langt mer aktuell og tidsriktig. Hennes gamle sideskill gjør det motsatte og kan gjøre henne noe maskulin og firkantet i trekkene, sier han og fortsetter:

– Hollywood-krøllene er i utgangspunktet en god idé, men Mette-Marit skal være forsiktig da hun fort kan se ut som en jente som skal på ball.

Håkon Mosvold Larsen

Mørch Husby skulle dessuten gjerne gitt kronprinsessen en mindre blond hårfarge.

– Jeg ville anbefalt henne å skape flere nyanser i håret slik at hun unngår å se så helbleket ut. Det er ikke en god look og heller ikke en prinsesse verdig. Når det er sagt ser kronprinsessen langt mer aktuell ut enn på lenge, mener han.

Terje Mortensen

Under prinsebryllupet i Luxembourg i oktober, så det imidlertid ut til at Mette-Marit stilte med en ny favorittsveis – en flette som går ned langs den ene siden. Fletten dukket også opp under Indonesia-besøket og under julegudstjenesten, og viser at Mette-Marit er godt oppdatert på hva som er hett akkurat nå.

Tre ganger pyntet hun opp håret med en festlig hårbøye eller hårbånd.

TRONER PÅ HØYE HÆLER

Kronprinsessen viser seg sjelden uten høye hæler. 79 prosent av skoene minMote har analysert var med høy hæl – bare 21 prosent av dem var flate.

Den franske luksusdesigneren Christian Louboutin, som er kjent for sine sexy, røde såler som man så vidt kan skimte på de syltynne hælene, er designeren som hyppigst går igjen. Deriblant Mette-Marits par i nude og sort.

Nude Loboutin-pumps kombinert med en hvit kjole har nærmest blitt hennes signaturantrekk, ifølge minMotes statistikk.

På skohyllen hennes står også et par rålekre Valentino-sko med nagler, et par sexy slangeskinnssandaler og et par frekke ankelstøvletter i lakk.

De få gangene kronprinsessen velger flate sko går hun gjerne for ballerinas. Blant annet viste hun fram et par lekre varianter fra franske Chloé i Indonesia på jobb i november.

Lise Åserud

(Analysen er gjort av 56 skopar).

PRADA ER VESKEFAVORITT

Man skulle kanskje tro at en skulderveske med mye plass er mest praktisk for en travel kronprinsesse, men statistikken viser at Mette-Marit foretrekker den lille clutchvesken.

73 prosent av gangene hun viste seg med veske bar hun en clutch, og valgte altså håndveske 27 prosent av gangene.

Det er dessuten et merke som skiller seg klart ut som favoritten; italienske Prada. Mette-Marit har en rekke Prada-varianter: En krokodilleveske i brunt, en dus skinnveske som kan festes rundt håndleddet, en lyseblå prikkete clutch og en splitter ny veske med sløyfedetalj som hun viste fram i Indonesia.

Som en ekte moteprinsesse har hun også skaffet seg ikke bare én, men to varianter av de europeiske prinsessens favorittveske «The Knot» fra Bottega Veneta. I 2012 viste hun også fram en lilla veske fra sitt «gamle» favorittmerke VBH og en mintgrønn veske fra Kotur – et merke som også har dukket opp i trendsettende TV-serier som «Gossip Girl» og «Lipstick Jungle».

Videre har Mette-Marit to eksklusive Hermès-vesker i samlingen. En av dem er vesken fashionistaer fra hele verden trakter etter, og som mange må stå årevis på venteliste for å få kloa i – nemlig en Birkin Bag verdt over 60 000 kroner.

ITALIENSK LUKSUS OG GJENBRUK

På midten av 2000-tallet markerte Mette-Marit seg som en Valentino-prinsesse, da hun stadig dukket opp i nye kjoler fra den italienske luksusdesigneren. Kronprinsessen har måtte tåle mye kritikk for sitt forbruk av rådyr italiensk design, særlig etter at minMote avslørte at Nobel-garderoben var verdt over 100 000 kroner.

Nå ser trenden ut til å ha snudd. Under det offisielle besøket til Indonesia brukte Mette-Marit nesten utelukkende antrekk hun har hatt på seg før. Under Nobel-utdelingen gjaldt det samme – og bare to ganger har vi sett Mette-Marit i Valentino-kjoler i 2012.

Da hun mottok hedersprisen «The Golden Heart Award» for sitt arbeid for barn og unge på direktesendt tysk TV i desember hadde hun imidlertid skaffet seg en ny kjole, men nok en gang dumpet hun Valentino til fordel for Pucci.

Den hvite kjolen er spesialsydd til kronprinsessen, men karakteristisk åpen «Pucci-rygg» og matchende veske fra samme motehus.

Bare ved to anledninger har vi sett Mette-Marit i uttalt norsk design, og da fra Nina Skarra. Men ettersom Slottet ikke opplyser om merkene bak Mette-Marits kjoler går mange norske antrekk under radaren.

I fargeveien holder hun det tradisjonelt og går som regel for hvitt.

LITE BUNDADSBRUK

I tillegg til de 62 antrekkene minMote har talt opp, har kronprinsessen brukt tradisjonell bunad ved to anledninger. På 17. mai poserte hele kronprinsfamilien for fotografene i bunad på Skaugum. Selv hunden Milly Kakao var på plass med sløyfe rundt halsen.

Mette-Marit hadde på seg en Asker-bunad, og den amerikanske Huffington Post var fulle av beundring:

«Den norske kronprinsfamilien er den søteste» var tittelen, men journalisten hadde kanskje ikke forstått seg helt på bunaden til Mette-Marit.

«Den røde vesten og det lange skjørtet er en stor forandring for Mette-Marit, som vanligvis favoriserer nøytrale farger og luksustilbehør», skrev avisen.

Neste gang Mette-Marit hadde på seg bunad var i konfirmasjonen til sønnen Marius Borg Høiby i Asker kirke i september. Denne gangen valgte kronprinsessen en Rogalandsbunad.

(minMote tar høyde for at kronprinsessen har brukt bunad ved flere anledninger, men at det ikke finnes bilde i våre tilgjengelige arkiver.)

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?