Galliano returnerer til motebransjen etter skandalen

TILBAKE: Designer John Galliano er klar for å spille en sentral rolle i den internasjonale motebransjen igjen når han i januar neste år viser frem sin første kolleksjon for det belgiske motehuset.
TILBAKE: Designer John Galliano er klar for å spille en sentral rolle i den internasjonale motebransjen igjen når han i januar neste år viser frem sin første kolleksjon for det belgiske motehuset.Patrick DemarchelierAp

Tre år etter John Galliano ble sparket som sjefdesigner for Dior, vender briten tilbake til bransjen som kreativ leder for motehuset Maison Martin Margiela.

Den tidligere sjefdesigneren fikk sparken fra det anerkjente motehuset Dior i 2011, etter at han ble arrestert for overfall og jødehets i Paris.

Designeren ble senere dømt for jødehetsen og måtte betale en bot på om lag 45 000 kroner. I fjor snakket han ut om sine antisemtisske uttalelser.

- Det er det verste jeg har sagt i hele mitt liv, men jeg mente det ikke. Jeg har forsøkt å finne ut hvorfor mitt sinne gikk utover denne gruppen mennesker. Nå innser jeg at jeg har vært så sint og i utakt med meg selv at jeg bare sa det mest grusomme jeg kunne si, sa designeren den gang.

Nå gjør den skandaleomsuste designeren comback i motebransjen, som kreativ leder for Maison Martin Margiela, skriver Vogue.

Ryktene begynte å svirre under moteuken i Paris i forrige uke, og nå bekreftes de av det belgiske motehuset.

- Margiela er klar for en ny karismatisk og kreativ sjel, sier president Renzo Rosso, i OTB, som eier Margiela.

- John Galliano er en av de største, ubestridte talentene gjennom tidene - en unik, eksepsjonell skaper for et merke som alltid utfordret og fornyet verden. Jeg ser frem til at han kommer tilbake for å lage en drøm av mote som bare han kan.

BRITISK DESIGNER: Etter visningen av neste års vår- og sommerkolleksjonen under moteuken i Paris i 2010, entret John Galliano catwalken.
BRITISK DESIGNER: Etter visningen av neste års vår- og sommerkolleksjonen under moteuken i Paris i 2010, entret John Galliano catwalken.Benoit TessierReuters

Ifølge Vogue er det ventet at hans første design for det belgiske motehuset vil bli vist under Paris Couture Week i januar, og briten vil ha ansvaret for alle Margielas kolleksjoner, inkludert ready-to-wear.

Da det ble kjent at den belgiske designeren måtte forlate sjefsstolen hos Dior, fikk han ingen sympati hos den norske motebransjen.

- Det er forferdelig flaut og veldig pinlig, sa moteredaktør Petra Middelthon i Elle til MinMote den gang.

Også kjendisdesigner Kjell Nordström forsvarte det franske motehuset.

- Galliano har et stort ansvar fordi han er en av verdens største kjendiser innen motebransjen og et forbilde for mange unge mennesker. Det er helt klart at et motehus som Christian Dior ikke kan stå inne for slike utspill, sa Nordström.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?